Skocz do zawartości

dlaczego blogi na wordpress.com są tak wysoko?

pkp

Rekomendowane odpowiedzi

Prowadziłem blog na blogger.com, a później przeniosłem się na wordpress.com. Przeniosłem treść artykułów. Pierwsza rzecz, którą zauważyłem, było o wiele wyższe pozycjonowanie moich wpisów na wordpress.com. Z łatwością trafiały one na pierwszę stronę wyników google.com (co prawda dla niezbyt konkurencyjnych fraz).

Ja na początku myślałem, że to wynika z konstrukcji tagów w wordpressie. Blog jest linkowany ze stron pl.wordpress.com i wordpress.com o bardzo wysokim PR. Ale... wszystkie te linki są nofollow...

Za co google tak kocha wordpressa? Jakieś pomysły?

PS Jest to dodatkowo dziwne, że przecież blogger jest googla.

Pozdrawiam!

Co do linków nofollow nie przejmował bym się zbytnio że są nofollow :)

Jakiś czas temu to testowałem i mimo znacznika robot ładnie indeksował nowe stronki podlinkowane tylko tymi linkami, pozycje również nie różniły się od stron linkowanych bez nofollow.

Myślę że googliel ten znacznik traktuje bardziej jako sugestię niż jednoznaczne określenie odnośnika.

Być może jest to prawdą :)

W sumie Google promuje i zachęca do tworzenia przydatnych stron dla użytkowników a blogowanie także się z tym wiąże. Także można przypuszczać, że większość blogów pisana na wordpress.com czy innych posiadają wartościową treść i Google może to lekko promować i przyjmować, że każdy kolejny przypadek będzie podobny :)

Tak mi się wydaje...

google promuje wordpressy, do tego masz tam wbudowane świetne systemy pingujące i trackingi co sie przekłada na pozycję, wszelkie dodatki typu sitemapgen też dają kopa bo boty częściej odwiedzają stronkę, uważam że aktualnie wordpress jest najlepszy do pozycjonowania

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności