Skocz do zawartości

Zatrzymajmy ACTA!

1sh.pl

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 263
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

@Rstaciak: Dezyderat nie ma żadnej mocy wiążącej. Jedynie to RM musi zająć wobec niego stanowisko.

Poza tym w hierarchii obowiązujących aktów prawnych w RP ratyfikowane umowy międzynarodowe stoją wyżej od ustaw uchwalanych przez parlament, więc po ratyfikacji ACTA będzie lipa.

Wiem, ale ciekawe czy wywoła zamierzony skutek i podpisanie ACTA zostanie opóźnione... (niestety sam jestem myśli, że klamka zapadła a premier postawi na swoim)

Zamierzony skutek pewnie wywoła, czyli RM się do tego ustosunkuje i tyle. Tak jak napisałem wyżej, dezyderat nie ma żadnej mocy wiążącej.

Jedyne co dałoby jakiś efekt to zebranie 100 K podpisów nad obywatelskim projektem referendum w tej sprawie ale jak znam zycie to 90% protestujacych są siśmajtkami mocnymi w gębie a własciwie w klawiaturze przed monitorem :D

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

@krzysiu: niestety Sejm RP nie jest związany wnioskiem obywateli o przeprowadzenie referendum, nie ważne ilu obywateli się pod nim podpisze.

Obywatele mają prawo inicjatywy ustawodawczej, czyli grupa 100k obywateli może złożyć projekt ustawy.

Demokracja to rządy mniejszości nad większością za pieniądze tej większości ..... (wielokrotnie to pisałem/mówiłem)

Przydałby się jakiś konstytucjonalista :) bo na rewolucję to nie ma szans (dzisiejsza młodzież nawet celnie kamieniem nie rzuci a juz o posługiwaniu sie procą nie wspomnę) :D

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

no własnie ... bez wiki i google ani rusz :) , jak odetną od tego źródła "wiedzy wszelakiej" to bedzie masakra :D

To jeszcze dla zobrazowania jak po bliższym zapoznaniu się z całą tą sprawą wyewoluowała opinia w kongresie USA

[obrazek]

SOPA/PIPA to troszkę co innego niż ACTA.

I choć USA podpisały, ale jeszcze nie ratyfikowały ACTA, to podobno większość Senatu (nie Kongresu, w skład którego wchodzi Senat i Izba Reprezentantów) jest za ratyfikacją, mimo niedawnych wątpliwości.

Ale jakby co...

ACTA to zuo :D

"23.1. Każda Strona ustanawia procedury karne i kary, które są stosowane przynajmniej w przypadkach umyślnego podrabiania znaku towarowego lub piractwa praw autorskich lub pokrewnych na skalę handlową *12. Dla celów niniejszej sekcji działania na skalę handlową obejmują przynajmniej działania prowadzone jako działalność handlowa w celu osiągnięcia bezpośredniej lub pośredniej korzyści ekonomicznej lub handlowej."

Panowie, wszyscy idziecie do paki....

Obywatele mają prawo inicjatywy ustawodawczej, czyli grupa 100k obywateli może złożyć projekt ustawy.

To niestety też nie działa. Były już obywatelskie projekty ustaw z milionem podpisów i nie zostały wogóle procedowane w parlamencie. Po prostu Marszałek Sejmu nie wnosi takiego projektu pod obrady i po zakończeniu kadencji projekt (i podpisy) można wyrzucić do kosza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności