Skocz do zawartości

Zatrzymajmy ACTA!

1sh.pl

Rekomendowane odpowiedzi

NIe do końca tak jest. Według Ustawy

Art. 13.

Pierwsze czytanie projektu ustawy na posiedzeniu Sejmu przeprowadza się w terminie 3 miesięcy od daty wniesienia projektu ustawy do Marszałka Sejmu lub postanowienia Sądu Najwyższego stwierdzającego prawidłowo złożoną liczbę podpisów popierających projekt ustawy. W wypadku określonym w art. 4 ust. 3 pierwsze czytanie odbywa się nie później niż w terminie 6 miesięcy od daty pierwszego posiedzenia Sejmu.

Z tego wynika, że projekt ustawy złożony z mocy inicjatywy obywatelskiej musi trafić na obrady.

• Odpowiedzi 263
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

no więc wyjdziemy z inicjatywą obywatelską o odrzucenie ACTA...

zbierzemy podpisy

trafi na obrady i co?

460 x NIE (chyba że znajdzie jakiś odmieniec, co będize z czystej przekory miał inne zdanie)

no bo przecież co ich obchodzi inicjatywa obywatelska, dzięki której nic nie zarobią

no więc wyjdziemy z inicjatywą obywatelską o odrzucenie ACTA...

Jeżeli umowa będzie ratyfikowana, to projekt ustawy od razu zostanie odrzucony, zanim trafi na pierwsze czytanie.

460 x NIE (chyba że znajdzie jakiś odmieniec, co będize z czystej przekory miał inne zdanie)

no bo przecież co ich obchodzi inicjatywa obywatelska, dzięki której nic nie zarobią

Nie koniecznie, przed głosowaniem jeszcze są wprowadzane zmiany do projektu, tak więc głosować mogą na zupełnie inny projekt ustawy od tego pierwotnie złożonego. :)

Demokracja to rządy mniejszości nad większością za pieniądze tej większości ..... (wielokrotnie to pisałem/mówiłem)

Francuski badacz (Le Bon), wyraźnie zaznacz - "Los narodu zależy od jego charakteru, nie zaś od formy rządu". W ten sposób najbardziej "demokratycznym" państwem świata XIX wieku była Anglia mimo ustroju monarchicznego. Nie pamiętam nazwiska ale ktoś dostał nawet Nobla za wykazanie że prawa, które odnoszą się także do demokracji są bezzasadne, irracjonalne i nie mają żadnego pokrycia w logice.

Co do samego ACTA, w sumie nawet nie wiem o co tam dokładnie chodzi. Ciekawie mnie tez czy cały dokument można przeczytać i kto z protestujących to zrobił :)

PS

Z procy strzelałem do butelek, nigdy do kaczek :pytajnik:

Może uda mi się zrobić coś dobrego

;)

więc mamy inicjatywe ustawodawczą, która tak faktycznie nie jest nic warta, gdyż nasz projekt może zostać dowolnie zmodyfikowany i nawet odwrócony o 180 stopni . Nie mamy w rzeczywistości nic do gadania. Czym więc demokracja różni się od totalitaryzmu?

*po krótkiej lekturze musze przyznać, że nasza pozycja jest jeszcze gorsza, bowiem parlamentarzyści za nasze pieniądze mogą nas po prostu mieć głęboko i nic im za to nie grozi. Jak tu sie nie skroi rewolucja społeczna to szkoda mi tego narodu

Z tego wynika, że projekt ustawy złożony z mocy inicjatywy obywatelskiej musi trafić na obrady.

https://www.gazetawroclawska.pl/artykul/370...ateli,id,t.html

A jednak w środku dnia 750 tysięcy podpisów idzie na przemiał.

Pozdrawiam, J.

Michale, tu chodziło o wniosek o przeprowadzenie referendum, a jak wcześniej napisałem:

@krzysiu: niestety Sejm RP nie jest związany wnioskiem obywateli o przeprowadzenie referendum, nie ważne ilu obywateli się pod nim podpisze.

Wniosek o przeprowadzenie referendum nie jest projektem ustawy :D

Czym więc demokracja różni się od totalitaryzmu?

W demokracji są pozory, że masz coś do gadania, w totalitaryzmie nie ma nawet pozorów :|

reasumując offtop

totalitaryzm = demokracja

z tym, ze w totalitaryzmie mówią człowiekowi uczciwie - stul pysku plebejeszu i tak nie masz nic do gadania. Zaś w demokracji mówią - tak, tak, pomyślimy o tym - jednocześnie klepiąc protekcjonalnie po ramieniu, drugą ręką podpisując co innego...

aż strach się bać

nie oceniaj wszystkich swoją miarą, nie uważam aby większość internautów kradła :D

skąd wiesz że gość z reklamy ukradł mp3 i film ?

może nie ukradł, ale zanim to wyjaśni to trochę posiedzi ?

a nawet jak nie to i tak drzwi i okna do wymiany, ja widzę taki sens tego filmiku

PS ciekawe czy plus nie przymierza się już do walki o swoje prawa,

Najlepszy

Tani hosting na Twoją www.

Bierz co potrzebujesz Hosting skrojony na miarę.

Ponad 500 adresów IP do wyboru do koloru ;) konta www od 19zł. brutto rocznie

@krzysiu: niestety Sejm RP nie jest związany wnioskiem obywateli o przeprowadzenie referendum, nie ważne ilu obywateli się pod nim podpisze.

Obywatele mają prawo inicjatywy ustawodawczej, czyli grupa 100k obywateli może złożyć projekt ustawy.

Michał to może inicjatywa ustawy o obowiązkowych okresowych badaniach psychiatrycznych naszych p-osłow ???? :D

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności