Skocz do zawartości

Faktura VAT za Adwords - rozliczenie

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. ;)

1. Czy Adwords może być wliczony w koszta firmy? (sądzę że tak, ale chcę się upewnić).

2. Jak firma może rozliczyć się z tego? Wystarczy wydrukowanie faktury z panelu po zakończeniu miesiąca?

3. Jak wygląda sprawa z VATem od Adwords? Księgowa ma sobie obliczyć VAT 22% od wpłaty 40zł obliczyć (7,21zł?)?

4. Czy można nieco ztuningować sobie tą FV od Google? (np. "Płatność zainicjowana przez klienta" na "Usługi reklamowe Google Adwords")

W koszt można wrzucić ale nie bardzo wiem na jakiej podstawie chcesz od tego vat odliczyć skoro vatu nie zapłaciłeś.

Tuningować możesz wszystko tylko jak przyjdą mili panowie(lub panie) na kontrole skarbową to może być mało ciekawie, oni z natury są mało uprzejmi, bardzo upierdliwi i niesamowicie dociekliwi tak że nie polecam:)

dopilar.pl

https://dopilar.pl/meskie-sprawy/titan-gel/

Portal o zdrowiu, odżywianiu i diecie - NaturaLab

1 - tak

2 - tak + fakturę wewnętrzną musisz wystawić

3 - tak, do kwoty wpłaconej do Google dolicza się 22% i jednocześnie odlicza, więc vatu de facto ostatecznie nie płacisz, w koszty wrzucasz kwotę wpłaconą do Google

Skuteczne pozycjonowanie stron www | Nowe randki internetowe

Ty vat rozliczasz u siebie i ty musisz go dopłacić do skarbówki. Wydales na adwords 100 zł, 100 zł wliczasz w koszty uzyskania przychodu i odliczasz dochodowy, ale jednoczeście odprowadzasz do us 22 zł vatu. Czyli razem adwords kosztuje cie te 122 zł

Nie do końca tak... wystawiasz fakturę wewnętrzną na której doliczasz ten 22% podatek VAT ale księgujesz to jako import usługi więc podatek vat będzie zarówno należny jak i naliczony (na deklaracji VAT-7 jest od tego nawet specjalna rubryka).

I nie zapomnij o NIP-UE

iDir - skrypt na katalog stron lub firm - następca projektu SEOKatalog, dostosowany do dzisiejszych standardów, w pełni responsywny, na nowoczesnym frameworku.

jeśli ma się NIP UE to nie trzeba księgować tego jako faktury wewnętrznej :P

składa się wtedy oddzielną deklarację do US Vat-7 UE czy jakoś tak, musiałbym sprawdzić w papierach

niezaleznosc-finansowa.pl - czasami coś napiszę

Hippos - Katalog stron PREMIUM

• 5 tygodni później...
musiałbym sprawdzić w papierach

@Stwor jeżeli mógłbyś sprawdzić w papierach jak to dokładnie zrobić, byłbym wdzięczny. Mam NIP UE, a czytając informacje na necie jestem totalnie pogubiony. Potrzebuje praktyka, a nie teoretyka.

W tym miesiącu mam pierwszą deklaracje, gdzie to ja płaciłem za AdWords,a nie klient. Rozliczam się z klientami tak że wystawiam im osobne faktury, jedna za moją pracę (standardowo rozliczana), a druga na kliki w AdWords. Do kwoty na AdWords dodatkowo doliczam 22% VATU. Czyli jak chce wydać na AdWords 2000, to faktura na 2000 + 22% VAT (440 zł).

1. Czyli teraz te 440 zlotych VATu wpłacam normalnie do US, tak ?

2. I teraz 2000 zł traktuje jako mój koszt, który zeruje mi fakturę od klienta, więc nie płacę dochodowego?

3. Czy faktycznie muszę wypełniać jakiś dodatkowy druk Vat-7 UE (?) lub rachunek wewnętrzny? Czy nie wystarczy ta wydrukowana kartka od Google.

Z góry dzięki za odpowiedź.

TANIE PUNKTY SWL - Automatyczna transakcja - punkty w 5 minut na Twoim koncie (seomatik, gotlink, statlink)

HURTOWE ILOŚCI: Linki z PageRank (ponad 1000 domen PR1-5)

Sławomir Siudek+

Księgujesz fakturę jako import usług i tworzysz fakturę wewnętrzną. Żadnego podatku VAT nie wpłacasz do US bo podatek należny i naliczony się wyrównuje.

Czyli z tego by wychodziło, że te 440 złotych od klienta zostaje mi w kieszeni, a tak pięknie to chyba nie jest ?

TANIE PUNKTY SWL - Automatyczna transakcja - punkty w 5 minut na Twoim koncie (seomatik, gotlink, statlink)

HURTOWE ILOŚCI: Linki z PageRank (ponad 1000 domen PR1-5)

Sławomir Siudek+

Fakturę od AdWords księgujesz tak jak Ci pisałem. A klientowi wystawiasz osobną fakturę, jest to Twój dochód, od którego musisz zapłacić podatek VAT.

Czyli jak wydałeś na AdWords 2k zł, to ani nie dostajesz VAT'u ani nie płacisz (czemu miał byś go dostać, skoro AdWrods ściągnęło ci z konta kwotę netto, a nie brutto ? ). Natomiast jak wystawisz klientowi fakturę za tą usługę na kwotę 2k zł + 22% VAT'u, to VAT normalnie odprowadzasz. Było by to zbyt piękne... :D

1 - tak

2 - tak + fakturę wewnętrzną musisz wystawić

3 - tak, do kwoty wpłaconej do Google dolicza się 22% i jednocześnie odlicza, więc vatu de facto ostatecznie nie płacisz, w koszty wrzucasz kwotę wpłaconą do Google

Bardzo dobrze powiedziane!

Klienci zadają mi zawsze to pytanie. Te faktury z Googla sprawiają kłopot.

Dobrze, że skarbówka już nie może się czepiać faktur wysyłanych mailem, drukowanych z neta i takich tam. Aczkolwiek co do pierwszego posta - odradzam zmiany w fakturach, możesz odpowiadać za fałszowanie dokumentów księgowych - nawet jeśli "poprawisz nieco" fakturę. W razie kontroli, jeśli urzędnik zażądał by potwierdzenia, że faktycznie kupiłeś usługę - z automatu miał byś problem - bo w elektronicznej wersji faktury masz co innego niż w papierach.

Tyle lat minęło a ja nadal działam w SEO
-----

Wykonuję Link Building z tematycznych artykułów sponsorowanych

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności