Skocz do zawartości

Kilka pytań dotyczących początków z AdSense

anka1705

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem początkującym webmasterem, ale jak każdy chciałabym dowiedzieć się kilku rzeczy na temat reklam, a dokładnie Adsense.

1. Czy aby otrzymać zapłatę za umieszczanie reklam na stronie muszę wystawić fakturę Vat ? Jestem osobą prywatną i nie mam możliwości wystawienia takowej faktury.

2. Czy posiadając jedno konto Adsense mogę umieszczać reklamy na kilku swoich stronach ( czy jest ewentualnie jakieś ograniczenie co do ilości stron, na których mogę umieszczać reklamy z jednego konta)

3. Czy muszę zkładać działalność gospodarczą umieszczając reklamy Adsense na stronie lub nawet na kilkadziesiąt stronach ? Jeśli tak to czy jest jakaś reguła dotycząca tego, że od tej i tej kwoty muszę już założyć działalność gospodarczą.

4. Jak wygląda sytuacja z podatkiem. Czy muszę płacić podatek itd.

5. Proszę o jeszcze jakieś informacje, które są podstawą i są ważne. Szczególnie jeśli chodzi o ponoszenie kosztów co do Adsense lub zasad prawnych.

Pozdrawiam

Anna T.

rozumiem :P

Najbardziej się zastanawiałam nad fakturą ( to dobrze, że nie trzeba wystawiać ) i nad DG, bo czytałam, że podobno webmasterzy umieszczający reklamy na stronie muszą takową zalożyć. Ale znów na innej stronie przeczytałam, że jeśli chodzi o np. Adsense to nie jest konieczne, gdyż nie działam na własna rękę, że tak powiem tylko jestem pośrednikiem firmy Adsense. Wolę się dowiedzieć, aby wszystko było legalnie, bo mam kilkadziesiąt stron, odwiedzających dziennie jest nawet ok, przynajmniej narazie i chciałabym umieszczać na nich reklamy google. Zastanawiałam się więc czy jeśli dochód z tych reklam wynosiłby więcej niż np. 4000 - 5000 zł / miesiąc to czy w tym wypadku jest konieczna działalność gospodarcza...

Są różne metody traktowania dochodu z AdSense. Ja traktuję go jako dochód z czegoś na kształt umowy-zlecenia. Inni traktują to jako wynajem powierzchni reklamowej. Czy żeby mieć umowę o dzieło czy wynajmować komuś pokój potrzebujesz DG?

Z drugiej strony jeśli zarabiasz więcej, to prowadzenie DG będzie Ci się zwyczajnie opłacać, zwłaszcza jeśli masz duże koszty.

Aha rozumiem, chodzi mi o to, żeby właśnie nie zakładać DG, przynajmniej przez najbliższy rok. Mogę więc z dochodów Adsense rozliczać się tak jakbym była powiedzmy pracownikiem tej firmy... czyli pośrednio daję powierzchnię reklamową na moich stronach tak ?

Nie chciałabym aby urząd skarbowy doczepił się do czegoś, tym bardziej jeśli będą to większe kwoty.

Jak więc powinnam się rozliczać z Adsense ? Co miesiąc czy co roku. Jakim pitem itd ?

Pozdrawiam

Gdybyś zajrzała do pomocy Adsense https://www.google.com/support/adsense/?hl=pl

znalazłabyś odpowiedzi na swoje pytania dużo szybciej, oszczędziłabyś swój czas i innych :)

dodatkowo polecam oficjalne forum adsense https://www.google.com/support/forum/p/AdSense?hl=pl

U kobiety ważniejsze są oczy niż piersi - kobieta bez oczu wygląda gorzej.

Polecam montaż anten legionowo - najlepszy montaż i serwis anten.

I sądzisz, że jak zadasz to pytanie po raz n-ty, to dostaniesz tylko jedną, uniwersalnie słuszną odpowiedź? Przy polskim systemie podatkowym? Naiwna...

Prawdziwe i właściwe jest tylko to, co uzna za takie Twój urząd skarbowy. Ja się rozliczałem w dwóch w "mój" sposób od kilku lat i nigdy nie miałem z tym problemów. Ale nie oznacza to, że ta sama metoda w trzecim US też byłaby zaakceptowana.

Jedynym najlepszym sposobem jest wystąpienie do Twojego Urzędu Skarbowego z zapytaniem czy Twoja interpretacja przepisów podatkowych jest prawidłowych. Wtedy otrzymujesz papier, który wskazuje Ci jak masz się rozliczać - wtedy już nie masz wątpliwości. Nawet, gdyby później ktoś podważał ten sposób rozliczania, masz papier od US i nikt tego nie może podważyć.

Ja rozliczam się na zasadach ogólnych jako osoba fizyczna od 4 lat i nigdy nie miałem problemu ze swoim Urzędem Skarbowym.

Z drugiej strony tak jak pisał Lis, wszystko zależy o jakich kwotach mówimy - może się okazać, że np. ryczałt jest opłacalny (z tego co się orientuję to przy wyższych kwotach - ale polecam sprawdzić).

Ostatecznie polecam jednak napisać do US, żeby mieć pewność i spokój.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności