Skocz do zawartości

Plik .flv na serwerze a prawa autorskie

verona

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam pytanie czysto teoretyczne bo męczy mnie one cały dzień a sam ani z pomocą google nie umiem sobie odpowiedzieć. Czy jeżeli np. wgrałbym sobie film na stronę taką jak spryciarze.pl czyli ich serwer, to czy ktoś na swojej stronie z jakimś odtwarzaczem flash np. jw player mógłby sobie ten film umieścić u siebie operując na adresie to pliku .flv na serwerze spryciarze? Czy ta osoba łamała by w ten sposób prawa autorskie.

Podsumowując czy ładowanie pliku .flv z innej strony niż nasza na nasz player łamie prawa autorskie? W jednej chwili myślę że jak najbardziej tak, a za chwile że to w końcu tylko link i sam już nie wiem.

Zależy od regulaminu serwisu i sposobu umieszczenia pliku na stronie :)

I. Możliwość na TAK MOŻNA:

1. Jeżeli serwis w regulaminie zakłada:

a. że osoba umieszczająca plik oświadcza, że jest właścicielem wszelkich praw autorskich (większość serwisów ma taki zapis w regulaminie),

b. że można umieszczać na stronach prywatnych filmy z serwisu, pod warunkiem podania źródła pochodzenia filmu.

c. osoba umieszczająca film w serwisie zgadza się na warunki zawarte w regulaminie.

2. Jeżeli film będzie umieszczony na stronie prywatnej w zgodzie z regulaminem serwisu przy powyższych punktach, to wszystko jest cacy :(

II. Możliwość na NIE, NIE WOLNO

Jeżeli regulamin serwisu nie zezwala na umieszczanie filmów w nich zawartych na innych stronach (np. możliwe jest jedynie podanie linku) oraz właściciel filmu nie wyraził zgody w inny sposób, to będzie to umieszczenie bez zgody właściciela, a więc naruszenie jego praw :(

Pozdrawiam B)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności