Skocz do zawartości

Płatna domena darmowy hosting - wpływ na SEO ?

plemnik99

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam pytanko. Mam opłaconą domenę na serwerze polskim z rozszerzeniem .pl A zaparkowałem ją na darmowym serwerze zagranicznym 000webhost. Czy taka kombinacja może mieć negatywny wpływ na przyszłe pozycjonowanie ? Czy lepiej wykupić płatny hosting ?

"Mądrzy ciągle się uczą, głupcy wszystko umieją"

— Apolinary Despinoix

Na pozycjonowanie nie.

Aczkolwiek darmowe hostingi mają to do siebie, że mogą zrobić z twoją stroną to co chcą - mogą ją na przykład skasować, a wtedy wszystko idzie psu w du...

Hosting nie jest teraz drogi, dlatego myślę, że powinieneś sobie pozwolić na taką przyjemność.

Narzędzie do kompleksowego wsparcia działań SEO - https://senuto.com

Darmowe narzędzie do w pełni automatycznej wyceny pozycjonowania

Jeżeli domena jest Twoja to w każdej chwili możesz przenieść jej zawartość gdzie indziej więc nie ma się co przejmować, tylko rób backup strony. Jednak najlepszym wyjściem jest zapłacić kilka złotych na rok i mieć płatny hosting, ale te też czasami lubią sobie zniknąć :D

TestyPozycjonera.pl Testy SEO - Białe, czarne i wszelkie inne odcienie SEO w praktyce.

KsiegaPozycjonera.pl Pozycjonowanie i Optymalizacja - Twoja baza wiedzy.

NarzedziaPozycjonera.pl Narzędzia Pozycjonera - Zleć nam czarną robotę pozycjonera.

wg. mnie bezplatny hosting ma albo może mieć wpływ na dzialnia SEO. Czesto slowo "darmowy" jest rownoznaczne z tym, ze hosting oparty jest na niewielkiej liczbie adresów IP a co za tym idzie - wiele serwisów, które tam są postawione mają jeden, wspólny adres IP a to jak wiecie ma wplyw na działania SEO

wywóz gruzu - dla tych co remontują....

Osiągnięcie unikalnego adresu IP jest w rzeczywistości nie możliwe hosting darmowy czy płatny będzie starał się upchnąć jak najwięcej stron na jednym adresie ip. Poza tym uzyskanie unikalnego ip jest możliwe tylko i wyłącznie jeżeli postawimy sobie swój własny serwer albo wykupimy od hostingu serwer u nich z unikalnym ip tylko dla siebie. Chcąc nie chcąc będziemy dzielić IP z innymi stronami i tak naprawdę nie wiemy z iloma. Cóż ale to tylko moje zdanie

... jeden, wspólny adres IP a to jak wiecie ma wplyw na działania SEO

Pozwole się z tym niezgodzić. Kilka z moich najlepszych stron mam na jednym IP-ku (tam zaczynałem parę ładnych lat temu i tak zostało), na którym jest hostowanych ok. 900 innych domen, często spamerskich. W niczym to nie przeszkadza, wszystko pozycjonuje się świetnie.

Bildero - super wydajny serwer zdjęć, możliwość skalowania w locie, zoom, zdjęcia obrotowe (360 stopni), własny znak wodny i wiele innych możliwości.

Jeśli linkujesz pomiędzy swoimi domenami postawionymi na jednym i tym samym IP to takie linki są słabsze od linków z domen postawionych na różnych IP (zakładając że są to jakieś wartościowe domeny). Zwróć uwagę na niektóre narzędzia, np. Majestic -SEO tam pokazane są statystyki w rozbiciu na domeny oraz na adresy IP (Referring domains, Referring IPs) - oczywiście nie jestem w stanie udowodnić mojej tezy jednak w kilku ksiązkach jakie przeczytałem znalazłem właśnie takie informacje (jednak tam również nie ma przedstawionych niezbitych dowodów ;) ).

wywóz gruzu - dla tych co remontują....

Ponieważ są to domeny o kompletnie różnej tematyce więc nie linkuje pomiędzy nimi. Ale myślę że to może być prawda, że linki z tego samego IP są słabsze. Niemniej, moja wypowiedź dotyczyła tego, że ilość domen hostowanych na jednym IP (nie przelinkowujących między sobą) nie ma wpływu na pozycjonowanie.

Bildero - super wydajny serwer zdjęć, możliwość skalowania w locie, zoom, zdjęcia obrotowe (360 stopni), własny znak wodny i wiele innych możliwości.

Witam! Mam pytanko. Mam opłaconą domenę na serwerze polskim z rozszerzeniem .pl A zaparkowałem ją na darmowym serwerze zagranicznym 000webhost. Czy taka kombinacja może mieć negatywny wpływ na przyszłe pozycjonowanie ? Czy lepiej wykupić płatny hosting ?

Mi zawsze było szkoda pakować pieniądze w strony internetowe, dlatego ograniczałem się tylko do zakupu domeny. Darmowy serwer nie będzie zbyt dobry, bo nie będą traktowali Cię zbyt profesjonalnie. Na początku istnienia strony wstaw sobie na darmowy serwer i dopiero po jakimś czasie, na przykład za pierwsze zarobione przez serwis pieniądze, kup lepszy serw. Co do mojego doświadczenia, to miałem nie tak dawno forum na 000webhost, które dosyć dobrze mi się pozycjonowało. Najgorsze było to, że co jakiś czas forum mi przez kilkanaście minut nie działało. :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności