Skocz do zawartości

Dywagacje na temat limitów CPU w prohost.pl

Pozycjoner.pro

Rekomendowane odpowiedzi

A ja nie rozumiem, po co w ogóle jest ten temat. Obciążenie zbyt duże - to najpierw sprawdzam, który ze skryptów może je generować, a później dopiero ewentualnie lecę z ryjem na administrację.

• Odpowiedzi 131
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Prohost.pl wprowadza dodatkowe dzienne limity cpu i tak:

1% Starter, 2% Medium, 5% Platinium, 10% Max.

Po przekroczeniu limitów w miesiącu - konto zostaje zawieszone:

Dziś wszyscy userzy dostali taki mail:

Od pewnego czasu borykamy się z problemem użytkowników przekraczających limity procesora na swoich kontach. Powinniśmy zawieszać i zawieszamy takie konta. Ale użytkownicy proszą o jeszcze kilka dni na poprawienie skryptów. To się powtarza cały czas. Dlatego postanowiliśmy wprowadzić nowy system pilnowania użycia czasu procesora na zasadzie podobnej do zasady zliczania transferu.

Przeliczyliśmy procentowe limity na "Punkty CPU". 1 Punkt CPU miesięcznie odpowiada średniemu użyciu 1% czasu procesora przez 24 godziny. Więc 31 Punktów CPU odpowiada średniemu użyciu 1% przez cały miesiąc.

Przy wyczerpaniu Punktów CPU konto staje się nieaktywne do końca miesiąca. Podobnie jak przy wyczerpaniu transferu.

Zaletami takiego rozwiązania są:

- łatwość zrozumienia limitu przez użytkowników

- nie ma potrzeby zawieszania co chwile kont przekraczających dobowy limit

- brak strat dla klienta spowodowanych nagłym zawieszeniem konta

- my możemy więcej czasu poświęcić na rozwijanie usług a nie pilnowanie użytkowników

Limity można w tej chwili zobaczyć w Cpanelu w opcji "Statystyki obciążenia CPU" w dziale "Analiza i pliki dziennika". W tym miesiącu nie będą jeszcze zawieszać kont aby każdy mógł się z nimi zapoznać.

Statystyki będą też wysyłać powiadomienia na email. Takie jak przekroczenie 80% dostępnego limitu, czy dobowego limitu. Będą to na pewno przydatne informacje.

W panelu można też zobaczyć opcję "Lista procesów". Pokazuje ona aktualnie odpalone procesy użytkownika i ich chwilowe użycie CPU w %. Pracujemy nad tym aby także pokazywało tam jaki skrypt jest przypisany do procesu.

W niedługim czasie będzie możliwość dokupienia Punktów CPU tak jak transferu.

Zmiany są rozwinięciem zapisów regulaminu dotyczących limitów cpu.

Pozdrawiam,

Szymon Rybczyński

Prohost.pl

Niestety prohost nie jest w stanie pomóc użytkownikom stwierdzając który konkretnie proces tak nadwyręża procesor bez możliwości - opcji dokupienia przez nich wspomnianych punktów - zawieszanie kont na dzień dzisiejszy jest nonsensowne.

Jeśli ktoś ma setki serwisów - ciężko jest mu stwierdzić który to skrypt nadwyręża procesor.

Bardziej szczegółowe informacje i chęć wspólnego rozwiązania problemu, a nie karanie użytkowników z pewnością nie wpłynie pozytywnie na relacje z użytkownikami w zakresie długofalowej współpracy.

Czy któryś z podobnych hostingów ma takie limity?

Przeczytaj dokładnie email. To nie są nowe limity. Od początku w regulaminie są. Każda firma ma jakieś limity - my zwyczajnie postanowiliśmy to zrobić lepiej i prościej.

W mailu jest napisane, że będzie można dokupić punkty. Jest też napisane, że pracujemy nad listą skryptów na liście procesów.

Jest to uczciwa i prosta forma limitu cpu - przy czym w pełni automatyczna. Jest stosowana przez wiele firm zachodnich. W naszym kraju jeszcze nikt się nie pokusił o wprowadzenie jej.

Daje też możliwość większego użycia limitu w pewnych dniach (bo rozliczana jest miesięcznie) kiedy masz spike w odwiedzinach.

Edytowane przez Prohost

prohost.pl - Hosting na profesjonalnych serwerach Dell PowerEdge zlokalizowanych w Polsce.
Minimalna konfiguracja: 2 procesory, 32gb ram, dyski ssd.
Codzienne kopie bezpieczeństwa. Support 24/7 Serwery VPS i Dedykowane.

A ja mam w panelu takie cos:

2009-Oct-01: 0.6052% cpu

2009-Oct-02: 0.8840% cpu

2009-Oct-03: 0.5623% cpu

2009-Oct-04: 0.6610% cpu

2009-Oct-05: 0.8130% cpu

2009-Oct-06: 0.9176% cpu

2009-Oct-07: 0.9077% cpu

2009-Oct-08: 1.1459% cpu

2009-Oct-09: 0.8776% cpu

2009-Oct-10: 0.7238% cpu

2009-Oct-11: 0.8850% cpu

2009-Oct-12: 0.8954% cpu

2009-Oct-13: 0.7152% cpu

2009-Oct-14: 0.8279% cpu

2009-Oct-15: 1.1431% cpu

2009-Oct-16: 0.6510% cpu

2009-Oct-17: 0.4946% cpu

2009-Oct-18: 0.4327% cpu

PUNKTY CPU UZYTE W TYM MIESIACU: 14.143 / 62

Mam plan medium gdzie jest chyba limit 5%, nigdzie w miesiacu nawet polowy nie przekroczylem to skad sa naliczane te punkty CPU ?

A ja mam w panelu takie cos:

2009-Oct-01: 0.6052% cpu

2009-Oct-02: 0.8840% cpu

2009-Oct-03: 0.5623% cpu

2009-Oct-04: 0.6610% cpu

2009-Oct-05: 0.8130% cpu

2009-Oct-06: 0.9176% cpu

2009-Oct-07: 0.9077% cpu

2009-Oct-08: 1.1459% cpu

2009-Oct-09: 0.8776% cpu

2009-Oct-10: 0.7238% cpu

2009-Oct-11: 0.8850% cpu

2009-Oct-12: 0.8954% cpu

2009-Oct-13: 0.7152% cpu

2009-Oct-14: 0.8279% cpu

2009-Oct-15: 1.1431% cpu

2009-Oct-16: 0.6510% cpu

2009-Oct-17: 0.4946% cpu

2009-Oct-18: 0.4327% cpu

PUNKTY CPU UZYTE W TYM MIESIACU: 14.143 / 62

Mam plan medium gdzie jest chyba limit 5%, nigdzie w miesiacu nawet polowy nie przekroczylem to skad sa naliczane te punkty CPU ?

Dodaj sobie wszystkie wartości cpu - wyjdzie 14,134.

Limit jest 2% więc punktowo limit to 62 punkty.

Używasz 14 na 62 w tej chwili.

prohost.pl - Hosting na profesjonalnych serwerach Dell PowerEdge zlokalizowanych w Polsce.

Moim zdaniem bardzo fajny system, oszczędza czas i daje nam możliwość większej kontroli nad użyciem procesora. Czekamy jeszcze tylko na ulepszenie listy procesów.

Gratuluję!

katalog sklepów - darmowy katalog PR4 porady, artykuły, produkty.

Atrakcje turystyczne - wyjade.pl

Aha, już rozumie :jezyk1:

Swoją drogą ciekawe rozwiązanie, tylko czy nie spadnie przez to jakość pracy serwera ?

Nie.

A ja nie rozumiem, po co w ogóle jest ten temat. Obciążenie zbyt duże - to najpierw sprawdzam, który ze skryptów może je generować, a później dopiero ewentualnie lecę z ryjem na administrację.

Wiadomości o przekroczeniu limitu otrzymuje od 3 dni. Wcześniej nie otrzymywałem mimo, że ruch na stronie był zdecydowanie większy. Sprawę moim zdaniem wyjaśniła dzisiejsza wiadomość o wprowadzeniu opłat za przekroczenie limitu obciążenia procesora. Dysponuje serwerami w innych firmach hostingowych, na których mam praktycznie kropka w kropkę te same skrypty, 10 krotnie większy ruch (1000%), a limitów żadnych nie przekraczam, a koszt serwera jest większy jedynie (biorąc pod uwagę 1000% większy ruch) o 50% (50 zł).

Edytowane przez q3d

ok - czekamy zatem na skrypt dokładnie pokazujący który dokładnie proces zabiera najwięcej CPU...

ja tymczasem na wszystkich kontach powłączałem cache'owanie...

zobaczymy jak to się przełoży na pracę procka

jeszcze pytanie - co oznacza:

Aktualna lista procesow uzytkownika i ich chwilowe uzycie cpu w %:

9.7 lsphp5

Edytowane przez motyla

ok - czekamy zatem na skrypt dokładnie pokazujący który dokładnie proces zabiera najwięcej CPU...

ja tymczasem na wszystkich kontach powłączałem cache'owanie...

zobaczymy jak to się przełoży na pracę procka

jeszcze pytanie - co oznacza:

Aktualna lista procesow uzytkownika i ich chwilowe uzycie cpu w %:

9.7 lsphp5

To jest proces php5 który w danej chwili używa 9,7% procesora.

Przeczytaj dokładnie email. To nie są nowe limity. Od początku w regulaminie są. Każda firma ma jakieś limity - my zwyczajnie postanowiliśmy to zrobić lepiej i prościej.

W mailu jest napisane, że będzie można dokupić punkty. Jest też napisane, że pracujemy nad listą skryptów na liście procesów.

Jest to uczciwa i prosta forma limitu cpu - przy czym w pełni automatyczna. Jest stosowana przez wiele firm zachodnich. W naszym kraju jeszcze nikt się nie pokusił o wprowadzenie jej.

Daje też możliwość większego użycia limitu w pewnych dniach (bo rozliczana jest miesięcznie) kiedy masz spike w odwiedzinach.

Jak bym słyszał naszych rządzących ma być lepiej i prościej, a wszyscy wiedzą o co chodzi.

1. Oczywiście prawdą jest że Prohost miał limity zapisane w regulaminie.

2. Do około poprzedniego tygodnia nigdy nie otrzymałem informacji o przekroczeniu limitu. Dziwna zbieżność ze zrobieniem lepiej i prościej.

3. Również w trakcie okresu testowego dla tych samych skryptów i przy podobnym obciążeniu nie otrzymywałem powiadomień. No tak ale wtedy prohost nie zrobił jeszcze lepiej i prościej.

W połowie okresu abonamentowego dowiaduje się więc, że usługa hostingowa, którą wykupiłem przy 300 odwiedzających (w porywach)

powoduje naliczeni dodatkowych kosztów.

Należy zwrócić uwagę że ocena limitu cpu nie jest miarodajna. Na jednym serwerze skrypty będą generować 1% na innym 2% a na jeszcze innym 0,5%. Dodatkowo użytkownik nie ma możliwości oszacowania tej wartości. Limit transferu, który podlega podobnym ograniczeniom i opłatom można oszacować niezależnie na podstawie zewnętrznych statystyk.

Argument o tym, że jest to stosowane przez wiele firm zachodnich przypomina mi ten o tym że miliony much je gó..no więc nie moga się mylić.

P.S.

Argument firmy prohost na temat braku możliwość kontroli limitu procesora:

"Użytkownik nie ma tez możliwości skontrolowania transferu użytego np przez email i żyje."

Edytowane przez q3d

Jak bym słyszał naszych rządzących ma być lepiej i za darmo, a wszyscy wiedzą o co chodzi.

1. Oczywiście prawdą jest że Prohost miał limity zapisane w regulaminie.

2. Do około poprzedniego tygodnia nigdy nie otrzymałem informacji o przekroczeniu limitu. Dziwna zbieżność ze zrobieniem lepiej i prościej.

3. Również w trakcie okresu testowego dla tych samych skryptów i przy podobnym obciążeniu nie otrzymywałem powiadomień. No tak ale wtedy prohost nie zrobił jeszcze lepiej i prościej.

W połowie okresu abonamentowego dowiaduje się więc, że usługa hostingowa, którą wykupiłem przy 300 odwiedzających (w porywach)

powoduje naliczeni dodatkowych kosztów.

Należy zwrócić uwagę że ocena limitu cpu nie jest miarodajna. Na jednym serwerze skrypty będą generować 1% na innym 2% a na jeszcze innym 0,5%. Dodatkowo użytkownik nie ma możliwości oszacowania tej wartości. Limit transferu, który podlega podobnym ograniczeniom i opłatom można oszacować niezależnie na podstawie zewnętrznych statystyk.

Argument o tym, że jest to stosowane przez wiele firm zachodnich przypomina mi ten o tym że miliony much je gó..no więc nie moga się mylić.

P.S.

Argument firmy prohost na temat braku możliwość kontroli limitu procesora:

"Użytkownik nie ma tez możliwości skontrolowania transferu użytego np przez email i żyje."

Nic nie ma za darmo.

Jeśli oczekuje pan pełnej kontroli nad systemem to proponuję zainteresować się rozwiązaniami dedykowanymi gdzie zrobi pan sobie sam obliczanie limitów.

300 odwiedzających w porywach tylko świadczy o niskiej jakości pana skryptów. To jest pana problem nie nasz. My panu skryptów nie piszemy.

Wydaje się, że teraz wszystko wygląda w miarę OK - jeśli dobrze rozumiem.

Codziennie sumują się punkty , czyli np. jeśli pół miesiąca nie będę wykorzystywał nawet połowy mojego limitu, to następne pół miesiąca mogę przekraczać limit w pewnym stopniu i będzie wszystko działało?

To teraz pytanie : Po co były te ostatnio włączone maile ze straszeniem ? Niepotrzebnie narobiliście sobie nieprzyjemnego szumu.

M

Pozycjonowanie lokalne, Wymiana linków tematycznych, Tematyczne artykuły sponsorowane.  >>>>> Informacje na stronie :  Tani hosting

Nic nie ma za darmo.

Jeśli oczekuje pan pełnej kontroli nad systemem to proponuję zainteresować się rozwiązaniami dedykowanymi gdzie zrobi pan sobie sam obliczanie limitów.

300 odwiedzających w porywach tylko świadczy o niskiej jakości pana skryptów. To jest pana problem nie nasz. My panu skryptów nie piszemy.

1. Rozumiem, że nie ma nic za darmo. I jak Pan wie opłatę zgodną z Waszym cennikiem uiściłem.

2. Nie oczekuje nic więcej niż to co było do tej pory. Do tej pory nawet jeżeli przekraczałem limit nikt nigdy nie zwrócił mi na to uwagi nie mówiąc o dodatkowych kosztach.

3. Te same skrypty (co do 1 linii) obsługują ruch minimum 3000 użytkowników (10000 i więcej odsłon) i nie powodują przekroczenia, żadnego limitu.

W cenie usługi wpiszcie, że dziennie 800 odsłon Joomla 1.5.14 generuje na waszych serwerach średnio 2% dziennego obciążenia procesora. Wtedy uwierzę w Wasze lepiej i prościej.

Edytowane przez q3d