Skocz do zawartości

Dywagacje na temat limitów CPU w prohost.pl

Pozycjoner.pro

Rekomendowane odpowiedzi

Bo i jak mogę sprawdzić czy plan hostingowy wystarczy na moją stronę

Przecież to logiczne że w żadnej firmie ci nie powiedzą na ile hosting "starcza". Tzn. na ile wywołań jakiego skryptu, spodziewasz się informacji 1000dziennie / przemo ; 2000dziennie / vbulletin :) Teraz możesz mieć vbulletin z 3 postami albo z 30000 postów, przecież to nie to samo. Z 3 albo 3000 zarejestrowanych użytkowników, albo z 3 z 192837 dodatków.

Widze solidarność jednak istnieje między konkurencją.

To nie solidarność, po prostu masz jakieś kuriozalne wyobrażenie o branży. Tu masz tylko dwa podejścia, albo za overuse wylatujesz albo dopłacasz, ew. sam dziękujesz i szukasz innej firmy, bierzesz VPS-a czy jakiś reseller za granicą ale to już raczej za mniej niż 50 / 100 / miesięcznie.

• Odpowiedzi 131
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Faktem jest, że w prohost 2 wp które mają ruchu 200 osób dziennie mogą wywalić Ci ponad 5% wg ich liczenia. Jest to dośc dziwne jesli rzeczywiście mają taki sprzet jaki opisują.

Sam tak miałem, znajomi też mieli. Zmienil iteraz system tych przeciążeń liczenia ale co z tego - nadal są przeciążenia bez sensu.

seo is dead

Faktem jest, że w prohost 2 wp które mają ruchu 200 osób dziennie mogą wywalić Ci ponad 5% wg ich liczenia. Jest to dośc dziwne jesli rzeczywiście mają taki sprzet jaki opisują.

Poszukaj sobie na temat tego skryptu, generowanego obciążenia i jego optymalizacji..

Sam tak miałem, znajomi też mieli. Zmienil iteraz system tych przeciążeń liczenia ale co z tego - nadal są przeciążenia bez sensu.

Z tego co wyżej napisali to zmienili tylko sposób naliczania a nie cały system.

System się nie zmienił - działa tak samo od lat.

Co do wordpressa to jak się jeździ ciężarówką to nie można się dziwić, że spala dużo litrów.

Bezsensowne jest szukanie problemu w liczeniu bo to nie liczenie generuje obciążenie.

Edytowane przez Prohost

prohost.pl - Hosting na profesjonalnych serwerach Dell PowerEdge zlokalizowanych w Polsce.
Minimalna konfiguracja: 2 procesory, 32gb ram, dyski ssd.
Codzienne kopie bezpieczeństwa. Support 24/7 Serwery VPS i Dedykowane.

• 4 tygodnie później...
Nie no to wyczerpująca informacja. Tym bardziej że zdażyło się, że wyświetliło liczby, których suma była większa od 100. Teraz pytanie czy to błąd czy ktoś tu przycina klienta? No ale czego się spodziewać "za paczkę fajek miesięcznie", no może poza rakiem krtani.

Nie jest to na pewno błąd, oznacza to na pewno, że w tamtej chwili procesy na Twoim koncie zużywało więcej niż 1 rdzeń procesora.

Cytat ze strony Prohost.pl

Przeliczyliśmy procentowe limity na "Punkty CPU". 1 Punkt CPU odpowiada średniemu użyciu 1% czasu procesora przez 24 godziny. Więc 31 Punktów CPU odpowiada średniemu użyciu 1% przez cały miesiąc.

Nie ma nic mowy o 1% czasu pracy 1 rdzenia procesora. Czyli ktoś tu tnie w ch.... klienta.

Widze solidarność jednak istnieje między konkurencją. Czyli " Czego ten klient wymaga za takie pieniądze. Niech lepiej płaci i nie docieka i nie marudzi." Póki co klient nie ustala cen, tylko się na nie zgadza lub nie, a jeśli się zgadza to musi wiedzieć na co.

Mylisz się. Bardzo jasno, w coraz większej ilości firm i ofert zresztą, masz napisane za co płacisz, wszelkie parametry bezpieczeństwa są wyszczególnione.

No właśnie zacytowałem takie "wyszczególnienie".

Na marginesie:

W tym wątku wypowiada się dużo osób powiązanych zawodowo z hostingiem więc naturalnie będą obstawali po stronie prohostu.

Jakby poszli do sklepu i ktoś powiedział im, że muszą zapłacić za coś tam więcej o 10 zł też pewnie by się od razu zgodzili bo przecież "10 zł wielkie mi co".

Ty masz zasobożerne forum, a ktoś inny strony firmowe statyczne, ale płaci tyle samo co ty wiec jak przez jednego usera będzie zbytnie duże obciążenia pozostali na tym tracą choć płacą tyle samo. Limit zasobów jest to dobrą zasadą w firmie hostingowej która dba o WSZYSTKICH klientów.

PODSTAWOWY BŁĄD W MYŚLENIU:

O ile limity obciązenia mają uchronić innych użytkowników serwera przed przeładowaniem i dostępnością stron to:

- mogę obciążyć na maxa serwer przez kilka dni w miesiącu a pozostałe mieć nieaktywne konto, pozostali użytkownicy będą mieli problemy przez te kilka dni z ładowaniem swoich stron, a na to już nie każdy może sobie pozwolić.

- CO SIĘ ZMIENI JEŚLI ZA ZUŻYCIE PROCESORA DOPŁACĘ - POZOSTALI UŻYTKOWNICY I TAK BĘDĄ MIELI te "PROBLEMY" o których ktoś wspomniał.

To przypomina historię kiedy P.K.P. wprowadziło opłatę za nadbagaż tłumacząc to, że jak ktoś wozi za duże torby to przeszkadzają one pozostałym podróżnym - tłumaczenie było na tyle bezsensowne, że przecież te same torby po opłaceniu ich miałyby już nie przeszkadzać? Na szczęście ówczesny monopolista wycofał się z tak bezsensownego przepisu, jak widać małe firmu z branży IT mogą się uczyć od państwowych molochów kolejowych.

Ogólnie każdemu kto będzie chciał zdecydować się na tą firmę polecam kilkukrotne przeanalizowanie za i przeciw. Ja powoli się rozczarowuje tymi usługami - do tego dochodzą takie niedogodności jak konieczność downloadu całego backupu w jednym archiwum, które ma nie rzadko kilka giga, kiedy potrzebny jest tylko np. 1 mały plik. Zgadzam się, że obsługa jest szybka i odpowiada ekspresowo na pytania, ale co z tego, jak czasem nie chcą pomagać.

Edytowane przez Bartman

Regulaminy się czyta nie przewija... Regulamin podaje jaka jest moc 100%. Nikt też nie pisał, że % z chwilowego użycia równają się statystykom procentowym przeliczanym na punkty (chwilowe są przedstawiane bez przeliczania - bezpośrednio z os'a który widzi tyle procesorów ile jest core).

Ja myślę, że lepiej jest dać wszystko nolimit - wtedy wszystko działa super i wszyscy się cieszą. Błędem w myśleniu jest wymyślanie głupot przez osobę która nic nie wie o zarządzaniu firmą hostingową. A Ci co wiedzą o co chodzi potem czytają takie głupoty i szkoda im słów aby tłumaczyć. Wskazówka: ktoś dopłaca za zasoby lub kupuje większy plan to statystycznie mniej klientów wchodzi na jeden serwer. Proste i logiczne.

Cały temat jest na tak niskim poziomie, że szkoda mi już klawiatury na pisanie. Jak myślę to bartman jest jednym z 10 osób na kilka tysięcy które przekraczają limity swoich planów. Tym kilku osobom proponuję napisać na zapas kilka postów bo co miesiąc będą musieli się jakoś wyładować jak nie ogarną swoich skryptów albo nie zmienią planów :)

prohost.pl - Hosting na profesjonalnych serwerach Dell PowerEdge zlokalizowanych w Polsce.

- CO SIĘ ZMIENI JEŚLI ZA ZUŻYCIE PROCESORA DOPŁACĘ - POZOSTALI UŻYTKOWNICY I TAK BĘDĄ MIELI te "PROBLEMY" o których ktoś wspomniał.

To się zmieni, że usługodawca będzie mógł umieścić mniej użytkowników per serwer bez ponoszenia strat. Nie dość, że nie masz pojęcia o branży hostingu to jeszcze o ekonomii. Myślisz, że usługodawca może trzymać 1 klienta za 100 złotych na serwerze za 5000? Wytłumacz mi jak to ma przynosić zyski. Bo jeśli mógłbym sprzedawać serwery kosztujące 5k za stówkę i jeszcze na tym zarobić to prawdopodobnie odkryłeś model biznesowy dzięki któremu można w kilka tygodni przejąć znaczącą część rynku hostingu i wykończyć większość konkurencji :)

Jeśli przekroczysz transfer miesięczny o 100GB to też będziesz miał pretensje? (bo przecież to hosting powinien wiedzieć ile transferu zje skrypt klienta) :)

Po prostu jeśli ci nie odpowiada taki model (tak jest wszędzie i równie dobrze mógłbyś się obrazić na grawitację) - to weź sobie po prostu dedyka za 2-3k rocznie + 1-2k za admina. O co jeszcze będziesz miał pretensje? Do twórców wordpressa czy innego skryptu, który dają za darmo, że jest nieoptymalny? A to, że się hosting dzielony nie nadaje na większe witryny to każdy bardziej kumaty chyba już dawno wie ;)

Na szczęście ówczesny monopolista wycofał się z tak bezsensownego przepisu, jak widać małe firmu z branży IT mogą się uczyć od państwowych molochów kolejowych.

Małe firmy IT muszą zarobić, żeby się utrzymać a "państwowy moloch" jest utrzymywany z naszych podatków. Więc faktycznie nie ma znaczenia, czy się taką opłatę w tym wypadku wprowadzi czy nie.

• 3 tygodnie później...

Jak widać pan Prohost czuwa całą noc żeby odpisywać na forach i swoim klientom a pan slawek22 robi to dopiero po porannej kawie. I to jest ok.

Na marginesie chciałbym wiedzieć ilu i jacy użytkownicy musieli się przenieść na inne serwery w związku z tym, że chcąc nie chcąc zapłaciłem w zeszłym miesiącu. Przy okazji proszę ich przeprosić i powiedzieć, że na prawdę nie chciałem, ale to przecież "Proste i logiczne."

Jeszcze tylko o wskazówki dla użytkowników którzy jak to Administrator określił "nie ogarniają swoich skryptów" proszę, gdyż jedyną podaną mi statystyką, która mogłaby mi jakoś pomóc jest informacja w panelu sterowania, że największe zużysie procesora ma w udziale skrypt index.php . Równie dobrze ta statystyka mogłaby mówić - na twojej witrynie największe zużycie CPU mają ... skrypty twojej witryny, gdyż wszystko przechodzi przez index.php. No ale bardziej szczegółowych statystyk nie uświadczysz.

achh... mam nadzieję, że każdy, kto to czyta powoli wyrabia sobie opinię o tej firmie, która zamiast dbać o klienta (nie chce, żeby za mnie rozwiązała ten problem, ale, żeby chociaż wskazała gdzie on TKWI) woli wyciągać od niego kasę, i żeby był nie zadowolony, ale czy warto dla takich sum?

Bartman ..wiele osób, którzy to czytają JUŻ mają wyrobioną opinię - sorry, Winnetou, nie masz do czynienia z laikami na webhelpie.. ludzie tu nie są takimi ignorantami.. tłumaczą ludzie w kółko, to nie dochodzi.. jeśli "kasa" to dla Ciebie 200 czy 300 czy 400zł rocznie ("płacę to wymagam" - tak naprawdę to g.. płacisz), to tutaj tylko utwierdzasz mnie w przekonaniu, że właściwie to nie wiesz o czym mówisz..

niestety Bartman, nie mieścisz się w pakiecie to albo zmiana na większy albo szukanie innego dostawcy,

żadna firma nie zrobi Ci audytu serwisów bo to sporo większa kasa niż opłata za sam hosting, o to akurat muszą dbać sami klienci.

gdyby firmy "dbały" o klientów w sposób jaki wg Ciebie powinni - czytaj: szukali w Twoich plikach co jest źle albo co poprawić - to do każdego rachunku

z przodu musiała by być dodana jeszcze jedna cyfra większa niż zero.

Najlepszy

Tani hosting na Twoją www.

Bierz co potrzebujesz Hosting skrojony na miarę.

Ponad 500 adresów IP do wyboru do koloru ;) konta www od 19zł. brutto rocznie

Jak widać pan Prohost czuwa całą noc żeby odpisywać na forach i swoim klientom a pan slawek22 robi to dopiero po porannej kawie. I to jest ok.

Na marginesie chciałbym wiedzieć ilu i jacy użytkownicy musieli się przenieść na inne serwery w związku z tym, że chcąc nie chcąc zapłaciłem w zeszłym miesiącu. Przy okazji proszę ich przeprosić i powiedzieć, że na prawdę nie chciałem, ale to przecież "Proste i logiczne."

Jeszcze tylko o wskazówki dla użytkowników którzy jak to Administrator określił "nie ogarniają swoich skryptów" proszę, gdyż jedyną podaną mi statystyką, która mogłaby mi jakoś pomóc jest informacja w panelu sterowania, że największe zużysie procesora ma w udziale skrypt index.php . Równie dobrze ta statystyka mogłaby mówić - na twojej witrynie największe zużycie CPU mają ... skrypty twojej witryny, gdyż wszystko przechodzi przez index.php. No ale bardziej szczegółowych statystyk nie uświadczysz.

achh... mam nadzieję, że każdy, kto to czyta powoli wyrabia sobie opinię o tej firmie, która zamiast dbać o klienta (nie chce, żeby za mnie rozwiązała ten problem, ale, żeby chociaż wskazała gdzie on TKWI) woli wyciągać od niego kasę, i żeby był nie zadowolony, ale czy warto dla takich sum?

Mam powiadamianie na maila o nowych postach :]

Nie ma czegoś takiego jak dokładniejsze statystyki. Dokładniej można sobie już tylko sprawdzać konkretne części skryptu - to już sprawa właściciela skryptu aby go znał, nie nasza. My nie świadczymy usług optymalizacji skryptów. Nie będziemy sprawdzać ile każda funkcja z tysięcy obecnych w skryptach zużywa mocy procesora - takie rzeczy można sobie robić na testowej maszynie a nie serwerach produkcyjnych i nikt mądry takiego czegoś nie będzie robił.

Wskazuję tkwi w skrypcie odpalanym przez index.php - dokładniej nie będzie - trzeba się pogodzić z obciążeniem generowanym przez skrypt albo optymalizować, testować i ciąć zbędne rzeczy. To też nie zawsze da pozytywny rezultat bo im więcej odwiedzin tym generalnie mniejsze zuzycie cpu bo cache i accelerator cały czas działają i nie mają przerw jak przy małej ilości wywołań.

Może też tak być, że skryptu bardziej się nie da zoptymalizować.

Można zadowalać klienta dając mu dedyka w cenie paczki fajek ale wtedy drugiej stronie się nie opłaci. Jeśli ktoś nie jest zadowolony to zawsze są inne hostingi - u nas nikogo nie trzymamy na siłę. Na pewno znajdzie się ktoś kto nie potrzebuje zarabiać albo nie potrafi liczyć i klient będzie zadowolony, że ma co chce za ile chce.

Nie widzę powodu aby kogokolwiek przepraszać. Limity cpu są od zawsze w regulaminie. Teraz każdy dokładnie i bez problemów jest limitowany. Każdy dostaje tyle za ile zapłacił.

W tym wątku wypowiada się dużo osób powiązanych zawodowo z hostingiem więc naturalnie będą obstawali po stronie prohostu.

Jakby poszli do sklepu i ktoś powiedział im, że muszą zapłacić za coś tam więcej o 10 zł też pewnie by się od razu zgodzili bo przecież "10 zł wielkie mi co".

Widzę że kolejny zwolennik teorii spiskowych :D Muszę Cię rozczarować, Prohostu będą bronić po prostu Ci co znają się na rzeczy.

PODSTAWOWY BŁĄD W MYŚLENIU:

O ile limity obciązenia mają uchronić innych użytkowników serwera przed przeładowaniem i dostępnością stron to:

- mogę obciążyć na maxa serwer przez kilka dni w miesiącu a pozostałe mieć nieaktywne konto, pozostali użytkownicy będą mieli problemy przez te kilka dni z ładowaniem swoich stron, a na to już nie każdy może sobie pozwolić.

Kompletnie nie masz pojęcia o czym piszesz.

Dobrze rozumiem? Oczekujesz, że płacąc 100-300zł ROCZNIE, firma zapewni Ci w cenie usługi doradztwo oraz analizę skryptów? Takie rzeczy to chyba w Chinach przejdą ;)

A na serio, żeby nie było że tylko po Tobie jadę. To co opisujesz, co do swoich wymagań i oczekiwań, może mieć miejsce JEDYNIE przy co najmniej VPS managed. Gdzie płacisz 150-300/m za OKREŚLONE parametry oraz masz zapewniony support. Wtedy to tak, masz prawo oczekiwać pomocy przy analizie obciążeń i optymalizacji środowiska.

Zejdź chłopie na ziemię.

A do całej reszty:

1. Płacę za hosting i oczekuję, że moje skrypty będą działać sprawnie i szybko. Bez egzekwowania limitów jeden trol z drugim powiesi całą maszynę (a jak jest zabezpieczona to "tylko" spowolni).

2. Porównywanie że w innej firmie dany skrypt działa ok i nie powoduje obciążeń jest bez sensu:

a ) inne maszyny wzorcowe

b ) inne podejście do obciążeń, może mają mega overselling

c ) miałem już tak nieraz że skrypt postawiony w miejscu X potrafił sypać błędami i wieszać procesy, mimo że niby tak samo instalowany i użytkowany

3. Już wcześniej przekraczaliście limity ale dopiero teraz Prohost twardą ręką postanowił się rozliczyć z zamulaczami.

4. Hosting za 300zł rocznie TO NIE JEST drogi hosting.

Edytowane przez Fidma

404.tf

Witam,

Jestem w trakcie wyboru hostingu na moją stronę na której będzie także forum, znajomi polecili mi jako jedną z firm właśnie Prohost. Ale ja zawsze wole sprawdzić wszędzie gdzie się da. Oferta jest jak dla mnie optymalna nie za drogo a i parametry wystarczające, no właśnie zupełnie nie wiem jak obliczyć ten parametr o którym tu mowa. o ile wiem ile będzie zajmować strona miejsca a transfer powinien wystarczyć to ten CPU mnie martwi, szczególnie, że nie mogę sobie pozwolić na przetestowanie np. 14 dniowe serwera - po prostu za każde przenosiny muszę zapłacić specjaliście i nie chciałabym skakać co dwa tygodnie do innej firmy.

Bardzo więc zależy mi na wsparciu administratora np. w czasie awarii forum - a z tego co słyszałam to właśnie w tej firmie jest pod tym względem bardzo dobrze. Troszkę jednak mnie martwią rzeczy, które tu wyczytałam najbardziej, że 300zł to za mało na hosting dla forum, myślałam, że pakiet medium biznes wystarczy. W takim razie czy muszę brać najwyższy pakiet, żeby forum działało w miarę sprawnie (nie jest to jakieś super wielkie forum)?

Trochę też mnie martwią słowa jak mniemam pracowników firmy do klienta? iż ten się nie zna i jest fanem spiskowej teorii oraz że jest na niskim poziomie. W mojej pracy, gdybym coś takiego powiedziała do klienta musiałabym przeprowadzić jedną z ostatnich rozmów ze swoim przełożonym :rolleyes: . Mam nadzieje że tak nie wyglądałaby ze mną korespondencja już jako klientki.

Czy mógłby mi wytłumaczyć ktoś jak sprawdzić czy i który pakiet jest najlepszy, a może mógłby ktoś mi przetestować moją stronę i obliczyć to?

Dziękuje,

Pozdrawiam

Del cytat

Bez testu nikt nie wymyśli ile czego zużyje.

Jeśli do klienta nie trafiają proste wyjaśnienia i jeszcze pisze, że ktoś go oszukuje to nie ma co liczyć na to, że ktoś przyzna mu racje. Każdy klient jest odpowiednio traktowany jeśli sam umie się zachować. Czytając ten temat to tak powtórzę jeszcze raz - jest na tak niskim poziomie, że...

Jeśli ma ktoś jakieś pytania to zapraszam na czat albo helpdesk www.prohost.pl

Forum to nie kanał komunikacji firma<->klient.

Witam,

Dobrze, a czy mógłby ktoś przeprowadzić za mnie ten test? Strona mogłaby działać nawet przez 2 tygodnie na tym serwerze, ale jak okaże się, że przekracza limity to nie chciałabym szukać na szybko kogoś, kto znowu zajmie się całym tym przenoszeniem.

Co do tematów na innych forach to właśnie z takich miejsc dowiaduje się opinii o firmie, a wiadomo, że na helpdesku wszystko będzie cacy tym bardziej przed zakupem, mi chodzi o to żeby nikt nigdy nie powiedział mi "tak naprawdę to g.. płacisz" jak już opłacę hosting i wtedy zaczną się problemy. Z tego względu takie tematy są bardzo cenne, szczególnie dla kogoś kto tak jak ja chce się związać z firmą raz na długi czas, żeby nie mieć już takich problemów jak teraz.

Z góry dziękuje za opinie.