Skocz do zawartości

Dywagacje na temat limitów CPU w prohost.pl

Pozycjoner.pro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Dobrze, a czy mógłby ktoś przeprowadzić za mnie ten test? Strona mogłaby działać nawet przez 2 tygodnie na tym serwerze, ale jak okaże się, że przekracza limity to nie chciałabym szukać na szybko kogoś, kto znowu zajmie się całym tym przenoszeniem.

Ktoś ma Cię wyręczyć ? Tak to się nie da :)

• Odpowiedzi 131
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Dobrze, a czy mógłby ktoś przeprowadzić za mnie ten test?

Bejbi, testy swoich skryptów każdy robi sobie sam. No, chyba że komuś zapłaci B)

Możesz zrobić coś, co ja stosuję, wprowadzając nowinki w serwisach (wiem, średnio miarodajne, ale daje jakiś pogląd na generowane obciążenie). Postaw sobie stronę na prohost.pl, otwórz se ją w Operze na 40 kartach, w każdej karcie daj automatyczne odświeżanie co sekundę lub parę sekund i niech tak sobie to chodzi cały dzień, wtedy zobaczysz, czy twoje skrypty nie zabijają serwera... :)

Jakieś przykłady nieodpowiedniego zachowania? No rzeczywiście bardzo rzadko oszukujący przyznaje się do oszukiwania, więc rzeczywiście nie ma co liczyć na przyznanie publiczne racji !!!

Widze, że temat staje się niewygodny ;) .

Napisała osoba której się tak nie podoba, a wczoraj przedłużyła znowu konto. ;) Proponuję się zdecydować... a za bezpodstawne oskarżenia można odpowiedzieć przed sądem, więc trochę więcej myślenia przed pisaniem by się przydało. To nie jest zabawa w piaskownicy.

prohost.pl - Hosting na profesjonalnych serwerach Dell PowerEdge zlokalizowanych w Polsce.
Minimalna konfiguracja: 2 procesory, 32gb ram, dyski ssd.
Codzienne kopie bezpieczeństwa. Support 24/7 Serwery VPS i Dedykowane.

Pan używa do 20% mocy procesora dziennie. Z takimi choinkami to proponuję się rozglądać za vpsem. Przy 3 skryptach normalnych z małą ilością odwiedzin to jest mało możliwe oczywiście więc albo masa dodatków albo błędy w skryptach. Powinien Pan statystyki php sprawdzić co generuje takie obciążenie.

Jeśli ktoś nie chce czekać do końca miesiąca to może dokupić punkty.

prohost.pl - Hosting na profesjonalnych serwerach Dell PowerEdge zlokalizowanych w Polsce.

Ale to chyba nie jest dobre rozwiązanie, aby zmuszać klienta do zakupu punktów z chwilą, kiedy ten już wie że musi się przenieść. Dlaczego nie można chwilowo odblokować dostępu do bazy i i plików na pobranie ich w celu przeniesienia ?

Po to są statystyki, przypomnienia i limity aby użytkownik sam w odpowiednim czasie wiedział co ma zrobić - jeśli czekał aż konto zostanie zawieszone to sam jest sobie winien. Kont przekraczających limity nie są odblokowywane.

• 6 miesięcy temu...

Mam pakiet 10% dziennie. Na koncie kilka wp (6-7) (ogladalnosc ok 60-90 odwiedzin / dziennie) skrypt do statystyk meli + publiker (chodzacy zamulaście). Generuje mi 8-9,5% obciazenia cpu na dzień. Uważam, że to są jakies jaja w porównaniu np z neteasy gdzie wygląda to jakoś inaczej. Dzis prohost pokazał mi 21% obciazenia bo uruchomiłem zadania z publikera recznie (ok 4 godzin).

Czy ktos zorientowany powie mi o co biega bo dla mnie to sa jakieś jaja.

prohost ma za restrykcyja polityke obciazenia w stosunku do ceny.. te wyliczenia procentowe w ogole sa troche z "xxxx" bo doskonale wiem, ze np. jesli mam na serwerze load 10 to skrypt zuzywajacy 20% CPU bedzie wykonywal sie dluzej niz w momencie gdy mam load 1..

pozdrowienia.

googlerulz.

4 godziny z 24 to 16,6%, obciążenie dzienne 8-9%. 8+16 = ~21%. Nie wiem czemu się dziwić. Uruchamiaj 2h przed północą... będzie mniejsze obciążenie sumaryczne bo część się przeniesie na następny dzień ;)

To nie jest do końca tak, że czas działania = czas procesora ale przy chodzących skryptach non stop faktycznie być wynik zbliżony.

prohost ma za restrykcyja polityke obciazenia w stosunku do ceny.. te wyliczenia procentowe w ogole sa troche z "xxxx" bo doskonale wiem, ze np. jesli mam na serwerze load 10 to skrypt zuzywajacy 20% CPU bedzie wykonywal sie dluzej niz w momencie gdy mam load 1..

Obciążenia są liczone na podstawie realnego użycia czasu procesora jaki spędza nad Twoimi skryptami.

Obecnie piszemy publikację dla początkujących na temat obciążenia wraz z testami różnych skryptów - za jakiś czas pojawią się w dziale "Dla początkujących".

Edytowane przez hekko

Obciążenia są liczone na podstawie realnego użycia czasu procesora jaki spędza nad Twoimi skryptami.

no i sam chyba przyznasz, ze ten realny "czas" będzie się różnił w zależności od procesora, kernela i obciążenia serwera... mydlenie oczu i tyle.

pozdrowienia.

googlerulz.

no i sam chyba przyznasz, ze ten realny "czas" będzie się różnił w zależności od procesora, kernela i obciążenia serwera... mydlenie oczu i tyle.

Żadne mydlenie oczu.. Tyle razy już było to tu tłumaczone więc chociaż forumowi bywalcy powinni o tym wiedzieć.

Prohost przyjdzie to wam wyjaśni co i jak ;)

Edytowane przez hekko

Raczej nie przyzna bo realny czas nie zależy od obciążenia. Jest to czas jaki procesor spędza na przetwarzaniu tylko twojego procesu (jeśli przetwarza inne procesy to tobie nie liczy - to nie jest czas wykonania). Inne procesy nie mają na to wpływu. Kernel ma zerowy wpływ. Im lepszy procesor tym lepiej. Wzorcowy u nas to xeon 2,5ghz.

Nie ma zawyżania itp. jest DOKŁADNY POMIAR. To czy inna firma liczy obciążenie czy nie nas nie interesuje - u nas wszystkim klientom zapewniamy szybkie działanie serwerów (co oczywiście uniemożliwia zamulanie serwera przez kilka osób myślących, że ich skrypty nic nie używają). Nagle się okazuje, że jednak używają dużo, ale to nie jest tak naprawdę nasz problem. Dla nas lepiej stracić klienta który zamula niż zamulać wszystkim użytkownikom serwera - po to są inne usługi jak vpsy i serwery dedykowane aby tam robić co się chce.

Nie ma zawyżania itp. jest DOKŁADNY POMIAR. To czy inna firma liczy obciążenie czy nie nas nie interesuje - u nas wszystkim klientom zapewniamy szybkie działanie serwerów (co oczywiście uniemożliwia zamulanie serwera przez kilka osób myślących, że ich skrypty nic nie używają). Nagle się okazuje, że jednak używają dużo, ale to nie jest tak naprawdę nasz problem. Dla nas lepiej stracić klienta który zamula niż zamulać wszystkim użytkownikom serwera - po to są inne usługi jak vpsy i serwery dedykowane aby tam robić co się chce.

to ja nie wiem jak to sie zdarzylo, ze jak jakis dluzszy czas temu padala wam kilka razy dziennnie baza danych i caly serwer mial duzy load to jednoczesnie moje obciazenie poszlo podobno 2-3x w gore, choc strona miala mniej odwiedzin przez wydajnosc serwera.. inni tez na tym pisali na forum. Po problemach wszystko wrocilo do normy.

pozdrowienia.

googlerulz.