Skocz do zawartości

Dywagacje na temat limitów CPU w prohost.pl

Pozycjoner.pro

Rekomendowane odpowiedzi

@silverT

"nie rozumiem dlaczego są ludzie, którzy nie potrafią przyswoić tego że do tych czas Prohost miał dobre serce albo za dużo osób zaczęło to wykorzystywać i zdecydowali się zmienić i nie być już dobrodusznymi?"

Uwierz ja to rozumiem. Jenak uważam, że parametr obciążenia procesora nie kwalifikuje się do naliczania dodatkowych opłat. Jest to parametr nie porównywalny w obrębie usług rożnych firm. Jest to parametr nie dający się oszacować. Co z tego, że skrypt na localhost generuje obciążenie X skoro na innym serwerze będzie generował Y?

Nie jesteś teraz wstanie ocenić konkurencyjność oferty Prohost dla serwisu który masz obecnie na innym serwerze, bo niby skąd możesz wiedzieć jakie obciążenie procesora będzie generował, a przez to ile należy doliczyć, do pięknie wyglądającego abonamentu za 100, 200 czy 300 zł.

Nie ukrywajmy, Prohost chce więcej kasy za swoje usługi i ma do tego prawo. Nie podnosi jednak abonamentu tylko wprowadza naliczanie dodatkowych kosztów co zaciemnia sprawę.

Edytowane przez q3d

• Odpowiedzi 131
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

@silverT

"nie rozumiem dlaczego są ludzie, którzy nie potrafią przyswoić tego że do tych czas Prohost miał dobre serce albo za dużo osób zaczęło to wykorzystywać i zdecydowali się zmienić i nie być już dobrodusznymi?"

Uwierz ja to rozumiem. Jenak uważam, że parametr obciążenia procesora nie kwalifikuje się do naliczania dodatkowych opłat. Jest to parametr nie porównywalny w obrębie usług rożnych firm. Jest to parametr nie dający się oszacować. Co z tego, że skrypt na localhost generuje obciążenie X skoro na innym serwerze będzie generował Y?

Nie jesteś teraz wstanie ocenić konkurencyjność oferty Prohost dla serwisu który masz obecnie na innym serwerze, bo niby skąd możesz wiedzieć jakie obciążenie procesora będzie generował, a przez to ile należy doliczyć, do pięknie wyglądającego abonamentu za 100, 200 czy 300 zł.

Nie ukrywajmy, Prohost chce więcej kasy za swoje usługi i ma do tego prawo. Nie podnosi jednak abonamentu tylko wprowadza naliczanie dodatkowych kosztów co zaciemnia sprawę.

no teraz z tym się zgodzę, no ale jak to się mówi, to jest polska a nie elegancja francja :P każdy "kombinuje" jak może, więc oni robią to w taki właśnie sposób :)

Wiekowy moderowany katalog firm: BiuroFirm.pl

Nikt nie zaciemnia tylko chce aby każdy przestrzegał regulaminu i nie trzeba było indywidualnie każdego pilnować.

Są już statystyki skryptów w panelu dostępne.

Najwięksi przekraczający limity zmniejszyli obciążenie i po analizie danych postanowiliśmy zwiększyć limity dla planów Starter i Medium do 2% i 3%. Przestrzeganie limitów wszystkim wychodzi na dobre.

Można użyć dowolnie limit w dzień w miarę fizycznych możliwości maszyn - jasne jest, że moc jest dzielona między wielu użytkowników i nie da się użyć więcej niż jakaś aktualnie dostępna wartość.

prohost.pl - Hosting na profesjonalnych serwerach Dell PowerEdge zlokalizowanych w Polsce.
Minimalna konfiguracja: 2 procesory, 32gb ram, dyski ssd.
Codzienne kopie bezpieczeństwa. Support 24/7 Serwery VPS i Dedykowane.

• 1 miesiąc temu...

Firmę Prohost uważałem za najlepszą i przez długi czas nie było z nią żadnego problemu. Po doświadczeniach z innymi firmami myślałem, że trafiłem idealnie, szybka obsługa i pomoc, nic tylko związać się z nią na stałe.

Polecałem ją też znajomym gdyż byłem do niej przekonany.

Niestety już tego nie mogę powiedzieć. Rozumiem, że firma chce zarabiać coraz więcej, ja płacę i zgadzam się w zamian za to co mi oferuje. Wymysł procentowych punktów CPU to jednak przegięcie. Bo i jak mogę sprawdzić czy plan hostingowy wystarczy na moją stronę jeśli czynnika nie da się w ogóle zmierzyć i jest podawany w % gdzie 100% zna tylko sprzedający, który równie dobrze może wpisać mi, że zużyłem 1500 100 900% pierwszego dnia - nie mam tego jak sprawdzić, jak to ma miejsce w przypadku transferu czy miejsca na dysku.

Nie chce mi się też wierzyć w słowa pana Szymona Rybczyńskiego, że tylko 20 stron na jego serwerach przekracza limit zużycia. Moja strona to standardowe forum z galerią i liczbą odwiedzających nie przekraczających 1000 - mówiąc krótko nic wielkiego - okazuje się jednak, że pakiet Medium to na nią za mało i muszę dopłacać przynajmniej połowę.

Hmm, widzę także że nie tylko mi się takie rozwiązania nie podobają a użytkownicy piszą, że po przeniesieniu do innej firmy ich strony nagle zaczęły zużywać dwa razy mniej punktów CPU.

Jest to moim zdaniem rozwiązanie mające przynieść firmie więcej nowych klientów, którzy nie zdają sobie sprawy, ile będą płacić za hosting w rzeczywistości, a cena podawana w ofercie może być przez to niska.

Dodatkowo od obecnych klientów zaczyna się pobierać opłaty i blokować konta wedle kryteriów, które nie da się zweryfikować a są głosy użytkowników, że są one przesadzone.

Niestety nie wiedząc co działa nie tak nie jestem w stanie tego poprawić! A obecne statystyki w panelu są delikatnie mówiąc mało wartościowe z tego punktu widzenia.

Swego czasu czytałem tylko pozytywne opinie o Prohost, ostatnio jest coraz więcej tych odradzających.

Nie bronię tu firmy Prohost, ale nie zgadzam się z takim podejściem, bo standardowe forum używa więc zasobów niż standardowa strona firmowa o takie samej ilości odwiedzi. Nie wie jakie masz konto, ale patrząc na cennik nie są to konta zorientowane na zużycie zasobów procesora i w związku z tym nie możesz mieć jakiś pretensji, że mają takie, a nie inne limity.

Dla osób bardziej wymagających są inne rozwiązania jak:

- serwery dedykowane;

- serwery VPS;

- serwery RPS;

nawet w tej firmie, lub ovh i inne....

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Wymysł procentowych punktów CPU to jednak przegięcie. Bo i jak mogę sprawdzić czy plan hostingowy wystarczy na moją stronę jeśli czynnika nie da się w ogóle zmierzyć i jest podawany w % gdzie 100% zna tylko sprzedający, który równie dobrze może wpisać mi, że zużyłem 1500 100 900% pierwszego dnia - nie mam tego jak sprawdzić, jak to ma miejsce w przypadku transferu czy miejsca na dysku.

Aby to zrozumieć, musiałbyś znać naturę hostingu dzielonego "od tej drugiej strony" - tzn. właściciela/administratora. To nie są VPS, gdzie limity otrzymujesz sztywne. W hostingu dzielonym nie da się tego inaczej liczyć jak podawać %. Może kiedyś takie oprogramowanie się pojawi, ale osobiście uważałbym je za bezcelowe, bo jakby każdy miał dostać sztywny limit bez żadnego overesellingu, to pewnie każdy miałby po 20Mhz procesora i byłyby krzyki że nie odpala się skrypt <?php echo "hello world"; ?> :D To, że ktoś podaje limity (jakiekolwiek) i daje możliwość ich monitorowania (bo przecież masz okres testowy, w którym możesz obserwować jak to działa) jest 1000x lepsze niż sytuacja, że pewnego wieczoru admin sobie siada do konsoli i banuje 10 losowych userów z top'a a takich firm na rynku jest jeszcze masa.

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

że pakiet Medium to na nią za mało i muszę dopłacać przynajmniej połowę.

Faktycznie, to co robi prohost to jakiś skandal. Każe dopłacać 10 PLN miesięcznie za overuse CPU :D Normalnie świat się kończy :(

Moja strona to standardowe forum z galerią i liczbą odwiedzających nie przekraczających 1000

Tu jeszcze kwestia jest na czym stoi to forum.

widzę także że nie tylko mi się takie rozwiązania nie podobają a użytkownicy piszą, że po przeniesieniu do innej firmy ich strony nagle zaczęły zużywać dwa razy mniej punktów CPU.

Jakaś dziwna miara te "punkty CPU", podobnie jak nazwa firmy :) Chyba nie spodziewasz się, że każdy serwer na świecie ma taki sam procesor a sam setup php też robi swoje, głupi cache do opcode to 5-20x wzrost wydajności.

Gdybyś na serwerze mógł zamiast jednego klienta mieć 150 innych to sam być tak robił.

Statystyki skryptów php dokładnie podają jaki skrypt ile używa czego i ile razy był odpalany w ciągu dnia. Więc są one bardzo użyteczne. Jest też lista aktualnie działających procesów z % cpu.

W ciągu tego miesiąca liczba stron przekraczających limity cpu jest mniejsza niż 10. W skali tysięcy nie ma o czym wspominać.

Nagle przekraczający limit się obudzili i o to chodziło. Albo będą odpowiednio płacić za użyte zasoby albo trzeba szukać sobie innego hostingu, co zwykle się kończy różnymi błędami typu 5xx bo większość firm nie podaje limitów.

Prohost nie rozdaje serwerów dedykowanych w cenach paczki fajek miesięcznie. Jeśli nasza oferta komuś nie odpowiada to na siłę nie trzymamy.

prohost.pl - Hosting na profesjonalnych serwerach Dell PowerEdge zlokalizowanych w Polsce.

Statystyki skryptów php dokładnie podają jaki skrypt ile używa czego i ile razy był odpalany w ciągu dnia. Więc są one bardzo użyteczne.
Obciazenie generowane przez skrypty php. Im wieksza liczba tym wieksze obciazenie (nie sa to %, ta liczba wskazuje ktory skrypt ma najwiekszy udzial w obciazeniu):

(...).php: inf

(...).php: 0.918049

(...)/index.php: 34.493323

(...).php: 0.213378

(...)/index.php: 2.647136

(...).php: 0.826877

(...).php: 0.260615

(...)/index.php: -inf

Jak widać na przykładzie są bardzo użyteczne, szczególnie wartości 'inf'.

Jest też lista aktualnie działających procesów z % cpu.
Aktualna lista procesow uzytkownika i ich chwilowe uzycie cpu w %:

1.8 lsphp5

4.1 lsphp5

To tak gdyby ktoś nie rozumiał poprzednich wartości tutaj jest klucz do ich odczytania. :)

Prohost nie rozdaje serwerów dedykowanych w cenach paczki fajek miesięcznie. Jeśli nasza oferta komuś nie odpowiada to na siłę nie trzymamy.

A czy to nie jest to samo co: "A czegoś ty się chłopie spodziewał za pareset złotych rocznie, no chyba nie że sobie niewielką stronę z forum i galerią postawisz".

Nie chodzi o to żeby jeden użytkownik mógł zużywać limity wszystkich na serwerze, bo chyba tak niektórzy to rozumieją. Ważne jest żeby ten użytkownik wiedział za co płaci i co powoduje, że będzie musiał płacić więcej, bez tej informacji nie można nic zmienić.=, zoptymalizować przeanalizowac itd.

Jeśli nasza oferta komuś nie odpowiada to na siłę nie trzymamy.

Że też te firmy nigdy takich tekstów nie walą gdy dopiero rozpoczynają swoją działalność i jeszcze im zależy. Achh.

inf był przez kilka minut dzisiaj w statystykach bo zmienialiśmy format ich wyświetlania - teraz normalnie pokazuje.

Jak sam widzisz z listy procesów w momencie kiedy kliknąłeś to twoje konto używało 1,8 + 4,1 % = 5,9%

Informację który skrypt ile używa masz podaną. Nie wiem czego jeszcze nie wiesz.

Edytowane przez Prohost

Niestety mentalność ludzi jest taka, że chcieliby wszystko bez limitu za jak najmniejszą cenę.. nie pomaga limitowanie, edukowanie, informowanie..

inf był przez kilka minut dzisiaj w statystykach bo zmienialiśmy format ich wyświetlania - teraz normalnie pokazuje.

Jasne

Jak sam widzisz z listy procesów w momencie kiedy kliknąłeś to twoje konto używało 1,8 + 4,1 % = 5,9%

Nie no to wyczerpująca informacja. Tym bardziej że zdażyło się, że wyświetliło liczby, których suma była większa od 100. Teraz pytanie czy to błąd czy ktoś tu przycina klienta? No ale czego się spodziewać "za paczkę fajek miesięcznie", no może poza rakiem krtani.

Niestety mentalność ludzi jest taka, że chcieliby wszystko bez limitu za jak najmniejszą cenę.. nie pomaga limitowanie, edukowanie, informowanie..

Widze solidarność jednak istnieje między konkurencją. Czyli " Czego ten klient wymaga za takie pieniądze. Niech lepiej płaci i nie docieka i nie marudzi." Póki co klient nie ustala cen, tylko się na nie zgadza lub nie, a jeśli się zgadza to musi wiedzieć na co.

Nie no to wyczerpująca informacja. Tym bardziej że zdażyło się, że wyświetliło liczby, których suma była większa od 100. Teraz pytanie czy to błąd czy ktoś tu przycina klienta? No ale czego się spodziewać "za paczkę fajek miesięcznie", no może poza rakiem krtani.

Nie jest to na pewno błąd, oznacza to na pewno, że w tamtej chwili procesy na Twoim koncie zużywało więcej niż 1 rdzeń procesora.

Widze solidarność jednak istnieje między konkurencją. Czyli " Czego ten klient wymaga za takie pieniądze. Niech lepiej płaci i nie docieka i nie marudzi." Póki co klient nie ustala cen, tylko się na nie zgadza lub nie, a jeśli się zgadza to musi wiedzieć na co.

Mylisz się. Bardzo jasno, w coraz większej ilości firm i ofert zresztą, masz napisane za co płacisz, wszelkie parametry bezpieczeństwa są wyszczególnione.

Pewnie, że się zgadza lub nie - od tego jest wolny rynek, masz prawo przejść do konkurencji i ani Prohost ani my nie będziemy Cię trzymać na siłę. Owszem zawsze można iść na rękę klientowi, dogadać się itp tylko w takim wypadku dlaczego z powodu jednego użytkownika (przykładowo.. może być ich kilka w skali serwera) ma cierpieć reszta, uskarżając się np. na wolne działanie serwerów spowodowane nadmiernym obciążeniem przez te jednostki ?

Pójdziesz do innej firmy X i albo będziesz otrzymywał bliżej nieokreślone błędy i będziesz psioczył, że firma X jest zła bo ciągle dziwne błędy się wyświetlają zamiast strony..

Pójdziesz do firmy Y, przez kilka tygodni nic się nie stanie bo np. firma nie prowadzi na bieżąco statystyk obciążenia a jak już znajdą, że konto nadaje się do zablokowania to zablokują od razu i znów będzie płacz..

Przykładów można mnożyć wiele.. a klient zawsze będzie zdania, że płaci to wymaga (i to nie wiadomo czego..) i nic więcej go nie obchodzi. Jak kupujesz samochód i chcesz go używać to musisz posiadać wiedzę jak jeździć i znać przepisy; jak kupujesz hosting i chcesz go używać - dokształć się w tej kwestii, jak to robić.

Edytowane przez hekko

Mnie ostatnio wywalili z AZ.PL za przekroczenie limitów CPU w tamtym tygodniu, mimo że konto i strony miałem u nich kilka lat. (nie pierwszy i nie ostatni raz z resztą)

Nie płaczę, bo taki jest biznes. Dali mi 30 dni na wykupienie u nich dedyka lub zmianę hostingu. Wczoraj dostałem list ze zwrotem kasy za pakiet biznes 2 czy jakoś tak.

Jedyne co mogę powiedzieć o firmie, to że są profesjonalistami w pozytywnym tego słowa znaczeniu.

Miałem doskonały kontakt z book.

Nękałem adminów przez ostatnie lata swoimi głupimi mailami i telefonami, zawsze uzyskując pomoc.

Teraz tylko kupuję u nich konta pod "wizytówki firm" w imieniu klientów, ale sam już chyba nie kupię u nich konta.

Cóż wolę zainwestować w dedyka w innej firmie - powód cena, nie opłaca mi się.

Trzeba zawsze patrzeć obiektywnie na tego typu sprawy, to tylko biznes dla obu stron.

Witryna Biznesu - najlepsza promocja biznesu w sieci.

Czego ten klient wymaga za takie pieniądze.
Ale w czym masz problem ? Korzystasz z hostingu współdzielonego za który płacisz dosłownie tyle co za paczkę fajek na miesiąc. Wiec podchodź do tego w ten sposób, że jak wypalisz w jeden wieczór i chcesz palić następne musisz kupić kolejną :)

Ty masz zasobożerne forum, a ktoś inny strony firmowe statyczne, ale płaci tyle samo co ty wiec jak przez jednego usera będzie zbytnie duże obciążenia pozostali na tym tracą choć płacą tyle samo. Limit zasobów jest to dobrą zasadą w firmie hostingowej która dba o WSZYSTKICH klientów.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii