Skocz do zawartości

Google Webmaster Tools - rozbieżności

Orish

Rekomendowane odpowiedzi

Dopiero dzisiaj zauważyłem, że GWT wzbogaciło się o nowe funkcjonalności, zwłaszcza o frazy powodujące wyszukanie. Dostrzegłem jednak pewne poważne rozbieżności pomiędzy tymi statystykami a stanem faktycznym albo chociażby tym, co można znaleźć w GA.

Zwłaszcza kolumna "średnia pozycja" daje do myślenia. Przykładowo na frazę, na którą od lat mój serwis był pierwszy, sporadycznie drugi lub trzeci, średnia wynosi 7,5. Niektóre frazy w ogóle nie są uwzględniane, pomimo że w GA są w czołówce. Skąd to się bierze? Czy pozostałe statystyki mogą być równie niewiarygodne?

Zwłaszcza kolumna "średnia pozycja" daje do myślenia. Przykładowo na frazę, na którą od lat mój serwis był pierwszy, sporadycznie drugi lub trzeci, średnia wynosi 7,5.

średnia pozycja może być 7,5

w różnych geolokalizacjach jesteś na różnej pozycji

• 2 tygodnie później...

Rozbieżności GWT są bardzo duże. Miałem nadzieję, że to narzędzie dokładnych danych, gdyż nawet Analytics pozostawia wiele do życzenia. Niestety informacje o clickach, wyświetleniach i pozycjach pozostają bardzo niedokładne. Błędy w klikach mogą dochodzić do 50% przy hasła około 100 kliknięć dziennie. Z tego co pamiętaj przy hasłach generujących około 1000 kliknięć dziennie błąd wynosił około 10-15%.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności