Skocz do zawartości

problem z mod_rewrite

Ayla

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Z góry zaznaczam, że czytałam przypięty tutorial, ale szczerze mówiać mój przypadek jest na tyle dziwny, że nie pomógł on za bardzo.

Oto co chcę osiągnąć:

link bazowy:

https://domena.pl/nazwa-kategorii/produkt

ma kierować na:

https://domena.pl/2.php?kat=nazwa-kategorii&p=produkt

zawartość pliku .htaccess

RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteRule ^([^.]+)/?$ 2.php?kat=$1 [L]
RewriteRule ^([^.])/([^.]+)/?$ 2.php?kat=$1&p=$2 [L]

Problem w tym, że katerogie dzialają bez zarzutu, ale url z kategorią i nazwa produktu jest w calosci traktowany jako pierwszy parametr.

Zrobiłam sobie funkcję, która wyświetla mi z geta parametr 'kat' i jest to "nazwa-kategorii/produkt".

Proszę o pomoc.

Jeśli ma kierować musi być przekierowanie 301, bo to co kombinujesz to jest odwrotne działanie do modrewrite zresztą bez sensu zamaina SEO adresowan na link z parametrami ;)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

czemu bez sensu?

tak, jak pisałam wcześniej działa to w przypadku kategorii (https://domena.pl/nazwa-kategorii), ale dopiero jak do kategorii pojawia się produkt (https://domena.pl/nazwa-kategorii/produkt) nie działa, więc po co 301 (skoro działa w 1 przypadku)?

moim zdaniem druga reguła jest błędna i dlatego liczyłam na to, że ktoś pomoże poprawić błąd.

@więc po co 301 -> bo napisałeś ma kierować na:, a nie przepisywać.

Poza tym w tym wyrażeniu przepisujesz wszystko, bo . oznacza kazdy znak.

Musisz napisać bardziej precyzyjne reguły dopasowania.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Musisz zastąpić człon [^.]+ w pierwszym wyrażeniu tak aby dopasowywał się do występujących alfanumerycznych z wykluczenia slasha /

Pasuje do wyrażenia co najmniej jednoznakowego i nie zawierającego kropki, czyli np.

nazwa-kategorii/produkt -> 2.php?kat=nazwa-kategorii/produkt

nazwa-kategorii/produkt/ -> 2.php?kat=nazwa-kategorii/produkt/

nazwa-kategorii/ -> 2.php?kat=nazwa-kategorii/

nazwa-kategorii -> 2.php?kat=nazwa-kategorii

I wszystkie je "zamieni".

Kropka umożliwia dostęp do plików .php, .html, itd.. bo one nie będą pasować do wzorca.

Flaga [L] oznacza jeśli wyrażenie pasuje to je przepisz i zakończ (nie sprawdzaj dalej).

Do drugiej reguły w tym wypadku nigdy nie dochodzi, kończy na pierwszej.

Wszystko zależy od tego jakie znaki mogą wystąpić w nazwie kategorii i nazwie produktu oraz co ważne czego skrypt ma nie przepisywać.

RewriteEngine On

RewriteBase /

RewriteRule ^([^./]+)/?$ 2.php?kat=$1 [L]

RewriteRule ^([^./]+)/([^./]+)/?$ 2.php?kat=$1&p=$2 [L]

Być może warto zamiast [^./] określić znaki dopuszczalne, np. [a-z0-9,_-] albo dodać regułkę, że jeżeli istnieje katalog o takiej nazwie, to nie przepisuj, ale to już zostawiam Tobie. Dobrej zabawy ;)

Ostatnio miałem okazję spędzić wakacje w Turcji. Znalazłem fajne informacje dla turystów. Pewnie mają tego więcej :)

Na koniec polecam artykuł Pauliny o najlepszych tabletkach na odchudzanie!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności