Skocz do zawartości

Zamiana całych wyrazów

damyrade1990

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam taką tablicę:

Array

(

[0] => Array

(

[0] => la

[1] => bla

)

[1] => Array

(

[0] => om

[1] => bla2

)

)

mam kod:

$str=str_replace($slowa[0][0], $slowa[0][1], $tekst);

i tekst: "Tla la bla"

chcę żeby zamieniało mi tylko całe wyrazy, bez fragmentow wyrazów. W jaki sposób to osiągnać ?

dziekuję ;)

Stosując odpowiednie wyrażenia regularne razem z funkcją preg_replace() i iterację przez dane tablicowe.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

granica między słowami w utf-8 to regexp (?:(?<![\p{L}\p{N}\'\x{2019}])|(?![\p{L}\p{N}\'\x{2019}])), mniej dokładny (nieuwzględniający separatorów słów spoza ascii) to \b

$word_boundary = '(?:(?<![\p{L}\p{N}\'\x{2019}])|(?![\p{L}\p{N}\'\x{2019}]))';
$str = preg_replace('#'.$word_boundary.preg_quote($slowa[0][0], '#').$word_boundary.'#iu', $slowa[0][1], $tekst);

bez flagi "i" jak wielkość liter ma znaczenie

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności