Skocz do zawartości

Skuteczność reklamy bannerowej

wordul

Rekomendowane odpowiedzi

Ja raczej polecałbym reklamować się za pomocą artykułów tematycznych , wtedy zamieszczasz kilka linków do twojej strony i publikujesz je na stronach / forach tematycznych. Jeśli kogoś zainteresuje to wejdzie jeśli nie to trudno.

Plusem takiego działania jest to, że jeśli twoje artykuły będą dobre to to wpłynie pozytywnie na twój public relations.

Pozdrawiam :)

Dieta kopenhaska -najskuteczniejsza dieta !

Najnowsze stylizacje modowe !

a co myslicie o umieszczaniu banerów na górze strony, ale kupując bezpośrednio u właścicieli stron i for?

Mam zamiar wykupić teraz kilka takich miejsc pod reklamę, zwłaszcza w miejscu dużego banera na górze strony i zastanawiam się czy ma to sens?

baner będzie wyglądał tak jak ten w mojej sygnaturce.

a ty zwracasz uwagę na baner reklamowy ? ja nie i dlatego jak pomagam komuś w promocji strony to rzadko kiedy stosuję tą metodę promocji. Ponieważ , po pierwsze duża część właścicieli stron sama nie wie ile chce za taki baner i dają kwoty rzędu 40 zł / za 1000 odsłon , a niektórzy chcą nawet po 300 zł za 1 mc emisji , a za 300 zł można przeprowadzić już małą kampanie szeptaną, która daje o niebo większy skutek.

Może później coś jeszcze napiszę ale na razie pudzian walczy :)

Zastanawiam się jeszcze nad dwiema alternatywami - albo AdTaily albo Ad4Mass.

Interesują mnie dane statystyczne (na pewno ktoś musi takowe prowadzić) żeby zrobić rozeznanie i jakoś zaplanować tą akcję bannerową.

O jakie statystyki ci chodzi? Jeśli o ceny to wychodzi to około 1-2groszy za unikalnego użytkownika (choć to zależy też od wielkości i usytuowania banera). Jak chcesz sprawdzić sobie ceny to wejdź np. na gazeta.pl. Gdzieś tam mieli podany szczegółowy cennik.

Ja na swoich stronach stosuję przelicznik mniej więcej 1gr za UU (przy "głównym" banerze).

Starannie moderowany Katalog stron - PR4

Teraz-Wiedza.pl - katalog edukacyjny PR1

----> aplikacje Facebook <----

Ogłoszenia Legnica i katalog firm z Legnicy

a ty zwracasz uwagę na baner reklamowy ? ja nie i dlatego jak pomagam komuś w promocji strony to rzadko kiedy stosuję tą metodę promocji. Ponieważ , po pierwsze duża część właścicieli stron sama nie wie ile chce za taki baner i dają kwoty rzędu 40 zł / za 1000 odsłon , a niektórzy chcą nawet po 300 zł za 1 mc emisji , a za 300 zł można przeprowadzić już małą kampanie szeptaną, która daje o niebo większy skutek.

Może później coś jeszcze napiszę ale na razie pudzian walczy :)

możesz powiedzieć więcej coś o tej kampanii szeptanej?

Marketing szeptany polega mniej więcej na czymś takim jak rozpuszczenie plotki i z ucha do ucha trafia wiadomość ludzie się interesują i odwiedzają twoją stronę. W tego typu marketingu bardzo pomagają fora , blogi , ponieważ można w nie nachalny sposób informować ludzi o stronie.

np. posiadasz stronę o podatkach

Jest temat POMOCY PROBLEM Z PODATKAMI

i tu możesz ładnie odpowiedzieć merytorycznie, a na końcu napisać, np. więcej informacji widziałem chyba na wwwxxxpl .

Oczywiście istnieje jeszcze kilka możliwości promocji np wynajmowanie stopek u użytkowników na różnych forach itp.

Swego czasu taką kampanie przeprowadziło odsiebie.com , nikt nie widział żadnej reklamy , a każdy znał ten serwis. Choć u nich trzeba przyznać , że zarówno reklama jak i portal były na bardzo wysokim poziomie i dodatkowo trafili w niszę i to właśnie pozwoliło im rozwinąć portal do, aż tak ogromnych rozmiarów. Szkoda tylko , że przez własną głupotę doprowadzili do zlikwidowania tej kury znoszącej złote jaja :)

Ja raczej polecałbym reklamować się za pomocą artykułów tematycznych , wtedy zamieszczasz kilka linków do twojej strony i publikujesz je na stronach / forach tematycznych. Jeśli kogoś zainteresuje to wejdzie jeśli nie to trudno.

Plusem takiego działania jest to, że jeśli twoje artykuły będą dobre to to wpłynie pozytywnie na twój public relations.

Pozdrawiam :P

Oczywiście to też można zrobić ale jest to o wiele droższe, trzeba wynająć copywritera, zapłacić za publikację itp. Z bannerami tego problemu nie ma, są po prostu tańsze. Poza tym w przypadku niszowych blogów takich jak 2up lub Fast Food Eaters wydaje mi się, że takie bannery są bardzo skuteczne (nie ma ich zbyt wiele, poza tym autorzy sami zachęcają do odwiedzania strony sponsora itp.).

Dobór odpowiedniej formy reklamy jest ważny. Często jednak treść reklamy ma o wiele większe znaczenie. Przy zalewie reklamy - w różnej postaci - mało kto na nią zwraca uwagę. Dlatego w tym natłoku ważne jest żeby się wyróżnić. Jedną z najskuteczniejszych form jest artykuł sponsorowany.

Ważne jest również żeby reklamować się tam gdzie są potencjalni klienci.

Jeżeli natomiast masz ograniczony budżet to zdecydowanie warto zamieszczać informację na innych forach, serwisach ogłoszeniowych. Wykorzystuj w jak największej mierze darmowe formy reklamy.

Starannie moderowany Katalog stron - PR4

Teraz-Wiedza.pl - katalog edukacyjny PR1

----> aplikacje Facebook <----

Ogłoszenia Legnica i katalog firm z Legnicy

Artykuł możesz przecież sam napisać. Poza tym koszt zakupu artykułu wcale nie musi być droższy od banera.

Samemu można napisać, oczywiście. Jeżeli tylko ma się do tego talent, zna się podstawy copywritingu i szereg technik pozwalających na tworzenie porządnego tekstu reklamowego. Nie każdy potrafi to zrobić, nie każdy ma na to czas. Metoda jest dobra, owszem. Ale nie dla początkujących - to raz. Dwa - nie w przypadku każdego towaru/usługi się sprawdza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności