Skocz do zawartości

chore .es

kava

Rekomendowane odpowiedzi

Od 3 tygodni czekam na domene .es i konca nie widac.

W zwiazku z tym zastanawialam sie czy to kwestia hiszpanskiego podejscia "co masz zrobic teraz zrob jutro" i poszperalam w sieci i popytalam ludzi.

Otoz kiedys domeny .es kosztowaly ok. 80 euro za rok! Jednak rzad zorientowal sie, ze chyba troszke przegieli z cena zaporowa - i cene obnizyli. Jednak Troskliwi bardzo dbaja o domeny. Wiec pierwszenstwo w zakupie domen maja duze firmy i organizacje panstwowe, potem ewentualnie male firmy, na szarym koncu sa osoby prywatne. Wniosek: bedac osoba prywatna i chcac zarejestrowac domene kaloryfer.es a nie majac firmy produkujacej kaloryfery, zapomnij o domenie!

Efekt: wyczytalam, ze miedzy 7 lipca 2004 a 7 stycznia 2005 zarejestrowano 100.000 domen .es, tymczasem w Niemczech ponad 9 milionow lub w UK ponad 4 mln.

Czy mam szanse na kupno mojej upatrzonej domeny? Czort wie, pewnie nie.

Czy jestem niedoinformowana i nie jest to jedyny kraj, gdzie panstwo kontroluje cos, co do niego nie nalezy? Dzialajac wedlug wlasnego widzmisie? Czy moze jednak tak, jak mi sie wydaje, jest to dzialanie chore? Toz to faworyzowanie silniejszych.

Ma to swoje zalety: byle kto nie kupi cennej domeny zeby potem odsprzedac ja za cene 10-krotnie wyzsza. Ale to chyba jedyna. Jak tu sie wybic na rynku majac zablokowany dostep do tak poteznego sposobu reklamy jak internet...

La Palma tu żyję.

Strony www, ilustracja to robię.

Link Vault jest spoko.

Kava, spróbuj  .cat, podobno Katalonia od niedawna ma swoją domenę.

91068[/snapback]

Hehe :( Jest to pewne wyjscie, ale raczej ostateczne. Wypadaloby miec wtedy katalonska wersje strony a to nie lada problem ;]

Kraj Baskow musi Katalonie nadgonic...

Ciekawe kiedy beda domeny .slk dla Slaska itd... :]

Z mojego puntu widzenia rejestracja domen to byla zawsze tylko formalnosc i po raz pierwszy spotykam sie z takimi trudnosciami :|

La Palma tu żyję.

Strony www, ilustracja to robię.

Link Vault jest spoko.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności