Skocz do zawartości

IP DNS zaplecza

Arni

33 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zaplecze stawiam zawsze na:

• tylko unikalne IP
      6
    • unikalne IP + zmiana DNS
      8
    • nic nie zmieniam, stawiam jak leci
      10

Rekomendowane odpowiedzi

Seo hostingi są na topie, paczka IPeków i ich c-klasy to dla seowca jeden z podstawowych parametrów konta. Przez innych klientów kompletnie pomijany.

Adres IP dotyczy jednak jedynie połączeń przychodzących, połączenia wychodzące odbywają się z domyślnego adresu IP, tak jest m.in. na OmniHost, podobnie z DNS-ami które wielu pozostawia bez zmian, bo G może wie co to trace i zabawa w/g nich traci sens

I wychodzi na to, że masz piękną paczke ajpiekóff... na jednym i tym samym de-en-esie, czy to duży błąd

+ mała sonda

Ja też mam wszystko na jednym IP i nie mam problemów z pozycjami (w google.com). Lepszy jeden serwer z mocnym sprzętem niż kilka małych serwerów.

Ale moje strony "zapleczowe" to duże wortale i fora, z minimum 5k UU dziennie, które pozycjonują strony 10x większe.

IP są drogie, kilka IP kosztuje tyle co kilka GB pamięci, a nie ma z IP żadnych korzyści innych niż możliwość podpięcia certyfikatów SSL dla IE6 czy uruchomienia drugiego FTP.

@Ja też mam wszystko na jednym IP [....] Ale moje strony "zapleczowe" to duże wortale i fora

Czyli masz farmę linków :)

@Lepszy jeden serwer z mocnym sprzętem niż kilka małych serwerów.

Na pewno nie jak chodzi o pozycjonowanie.

@a nie ma z IP żadnych korzyści innych niż możliwość podpięcia

Bardzo nikła jest twoja wiedza na ten temat, bo korzyści są znaczne.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Jaką farmę linków? Każda strona jest zupełnie inna tylko ma taki sam IP, a linków wychodzących jest mało.

Gdzie w google.com/support widzisz informację, że dozwolone jest n stron na IP, a n+1 już nie?

No i używam DNS-ów gdzie jest 300k innych stron (domyślne NS godaddy.com, joker.com i kilku innych), więc według twojej logiki jestem spamerem i wszystkie te domeny należą do mnie? W Google nie pracują idioci, na pewno uwzględniają też inne czynniki.

Nie bedę płacił serwerowni kilkuset dolarów miesięcznie za klasę IP, jak Google i tak wie że całość należy do jednej osoby.

Chyba że te twoje "znaczne korzyści" oznaczają możliwość zrobienia load balancingu przez anycast (wymagane 256 IP), czy konfiguracji BGP, to się częściowo zgadzam.

@Jaką farmę linków? Każda strona jest zupełnie inna tylko ma taki sam IP, a linków wychodzących jest mało.

Jaką farmę - zaplecze stojące na tym samy IP co pozycjonowana za pomocą jego domena.

@W Google nie pracują idioci, na pewno uwzględniają też inne czynniki.

I tu się zgadzam.

@Chyba że te twoje "znaczne korzyści" oznaczają możliwość

Oznaczają korzyści o jakach nie masz pojęcia, ale to już nie mój problem.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Różne IP to nie wszystko.

Jest jeszcze registrarID w systemie EPP - czyli systemie rejestracji domen.

Co z tego, że masz np. 20 domen na różnych IP, skoro wszystkie zarejestrowałeś w jednej firmie sprzedającej domeny i wszystkie domeny mają ten sam registrarID - to dla Googla może być tak samo jak postawienie ich wszystkich na jednym IP.

Nawet gorzej bo to jednoznacznie wskazuje na jednego właściciela.

Np. na https://who.is/whois/<nazwa domeny> bardzo ładnie to widać :)

Ja tak nie twierdzę, bo tego nie wiem :)

Ja tylko wskazuje, że jest taka możliwość. Gdybym tworzył wyszukiwarkę podobną do google, to na pewno wziąłbym to pod uwagę przy analizie linków przychodzących do danej strony.

tak, ale należy pamiętać (że są firmy, gdzie kupują u jednej firmy np. 1200 domen i stawiają tam strony :))

wiec dziwny by było, gdyby po WHOIS patrzyli, że strony nie mają wartości bo należą do 1 osoby / firmy

na pewno coś w tym jest, jednak wydaje mi się - że tutaj raczej ma powiazanie IP :) z tego co widzę, na swoich zapleczówka ;)

dla tych, którzy nie mają czego się czepiać :)

Sory nie chodziło mi o registrara tylko registranta :)

Registrant to dane *właściciela* domeny a nie dane *firmy u której kupujesz domene*.

Czyli - jeżeli Jaś Fasola (który jest registrantem) kupuje domene X w nazwa.pl (nazwa.pl jest registrarem) a Jan Kowalski (który też jest registrantem) domene Y też w nazwa.pl - to domena X ma registrantID różny od registrantID domeny Y.

W ten sposób wiemy, że domena X ma innego właściciela niż domena Y. Natomiast jak Jaś Fasola kupuje wszystkie domeny w nazwa.pl (gdzie ma ten sam registrantID) to może je stawiać na innych IP ale i tak można się bardzo łatwo dowiedzieć, że wszystkie są jego.

Co innego gdyby Jaś Fasola kupił jedną domenę w nazwa.pl, drugą w ovh.pl trzecią w onecie, czwartą jeszcze gdzie indziej - w każdej firmie (registrarze) będzie miał inne registrantID. Oczywiście, uwaga - tylko jeżeli kupuje jako osoba fizyczna, bo jeżeli jako prawna to jego dane są widoczne i znowu można się zorientować że wszystkie kupione domeny należą do jednej firmy.

Natomiast nawet jak jest jakaś firma pośrednicząca (np. agencja reklamowa) między "Jankiem" który chce kupić domenę a nazwa.pl, to raczej jest domena rejestrowana na dane "Janka" bo to on będzie właścicielem domeny a nie agencja reklamowa - no, chyba, że Janek jest frajerem ;-)

Natomiast jest kwestia taka, że nie wszędzie, nie u wszystkich rejestratorów dane registrantID są widoczne, więc warto rejestrować domeny tam gdzie te dane są ukrywane.

Szybki teścik:

https://who.is/whois/oaa.pl/

i teraz znajdujemy domeny należące do tego samego registrantID (mjp_dr_00001f0a):

https://www.google.pl/search?q=mjp_dr_00001f0a

Zgadza się,

Netmark, MasterNet obsługując domeny wyświetla ten sam ID abonenta domeny, żeby ten stan rzeczy zmienić trzeba było pozakładać kolejne konta na które szły domeny; lub podać dane wójka, cioci

W eHost tego problemu nie ma, każda domenka inne ID, podobnie w Dropped. W pierwszych dwu kupiłem tylko z uwagi na cenową okazję.

Więcej się nie skuszę, za dużo chrzanienia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności