Skocz do zawartości

Czy strona związana z turystyką, o wyspach będzie opłacalna?

messina

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałabym założyć stronę internetową, która przynosiłaby mi dochód z reklam adsense. Mam już jedną strone o tematyce psychologicznej i od kilku dni adsense ale na razie zarabiam tylko ok. 60 gr dziennie. Zastanawiałam się też nad tym, aby kliki były bardziej płatne. Przeglądałam niedawno taki blog o zarabianiu na blogach i tam pisało, że aby sprawdzić, czy dana treść będzie opłacalna należy wejść w adwords, tam wybrać kampanię i wpisać słowo kluczowe. Im większa jest średnia CPC tym taka treść jest bardziej opłacalna. Zauważyła, że wysokie CPC ma na przykład słowo reklama, ocean czy niektóre nazwy wysp. Czy to znaczy że taka treść jest bardziej opłacalna jeśli chodzi o adsense? Czy to jest związane z tym, że jest to angielska też nazwa i dlatego jest wysoki ten wskażnik. Czy jak średnia CPC jest od 2 do 14 zł, to opłaca się mieć stronę na ten temat? Oczywiście wysokiwskażnik ma słowo bank, ale banki już nie. Czy to dlatego, że banki to nie jest angielskie słowo? O finansach nie chciałabym zakłaać strony, bo nie lubię takich tematów i się na tym nie znam. Ale stronkę o jakiejś fajnej wyspie chętnie bym załozyła. Czy takie strony związane z turystyką są bardziej opłacalne pod kątem adsense?

1. Nie mów publicznie o swoich zarobkach i statystykach wykładając adres strony jak na dłoni.

2. Bank to angielskie słowo.

3. Tak - zagraniczne frazy zazwyczaj są lepiej płatne.

4. Reklama kontekstowa, jak sama nazwa wskazuje pojawia się w zależności od kontekstu - jeśli zrobisz stronę o oceanach - będziesz mieć reklamy z tym związane. Nie ma skutecznych i bezpiecznych sposób na wyświetlanie reklamy kontekstowej według własnych widzi mi się.

5. CPC na poziomie 2-14 zł to bardzo dużo jak na polskie warunki.

6. Frazy lepiej płatne = trudniej wypozycjonować (zazwyczaj, w teorii).

Wyznacz cele, a osiągniesz wszystkie.

Jeśli strona będzie w języku PL + ruch z PL to nie liczyłbym na reklamy zagraniczne. Fakt, może się coś trafić, ale nie licz na cuda :P

Jeżeli poważnie myślisz o reklamach z zagranicy to rób serwisy na konkretne rybki, pozycjonowane nie w polskim google.

No ale ja właśnie nie chcę mieć reklam zagranicznych

CTR na pewno będzie większe dla PL reklam, jednak musisz zdawać sobie sprawę z faktu, że lepiej mieć mniej klików, ale droższych. Każdy klik to ucieczka z Twojej strony - jeśli zarabiasz nie tylko na GA to tracisz w rzeczywistości w ten sposób pieniądze.

Wyznacz cele, a osiągniesz wszystkie.

adsense jest bez sensu, stawki w PL są naprawdę głodowe, i zarabiać np 5 gr za klik jest bez sensu, to już lepiej skorzystać z PP i mieć parę razy w miesiącu (przy nowej stronie) lead za 30-40 zł niż 1000 klików....

stawki w adsense niestety wachają się od tych 0,5 gr do 50 gr za klik dla ciebie, taka jest prawda i średnia tego co przeciętny użytkownik może wyciągnąć.

Co innego adsense dla usa, niemiec a co innego adsense dla polski.

ciekawa strona o tematyce - programy partnerskie

• 3 tygodnie później...

Jeśli znasz na tyle dobrze angielski to po prostu zrób stronę w j. angielskim i będziesz miała wejścia z całego świata. Pozycjonuj w google.com i będziesz miała masę wejść i kliki, ale przy tym będą to grosze za kliknięcie. Tak jak mówił przedmówca lepiej zrobić PP i np za rejestrację mieć 30-40pln i zrobić takich 3-4 miesięcznie niż się starać o 400k kliknięć miesięcznie.

Darmowy katalog stron internetowych Katalog stron - Jogurcik

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności