Skocz do zawartości

Mity pozycjonerskie

ghacek

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegoś czasu widzę także na forum PiO pewne mity na temat seo. Wymienię je i postaram się uzasadnić jak najlepiej dlaczego są one nieprawdziwe. Oto one:

1. Dodawaj tylko do 5-10,20,100 katalogów dziennie bo dostaniesz filtra/bana. w/g mnie kompletna bzdura w dodatku praktycznie ze względu na mnogość czynników nie możliwa do przetestowania. Po pierwsze skąd się biorą te cyferki ? Po drugie nigdy się z czymś takim nie spotkałem a działa w branży seo od kilku lat. Po trzecie byłoby to zbyt łatwe do zmanipulowania. Po czwarte byłoby to bez sensowne.

Z czego może wynikać niezrozumienie i rozpowszechnianie tego mitu - jest kilka hipotez. Pierwsza ktoś dodawał automatem do smieciówek następnie one dostały masowego bana poleciały masowo linki. Auomat google zauważył spore wahnięcie, wszedł moderator i poleciał filterek.

2. Unikalne opisy w katalogach. Kompletnie nie zrozumiałe dlatego, że opis w katalogu to kilka zdań jeśli ktoś dodaje kilkadziesiąt stron o podobnej tematyce do setek katalogów to nie ma możliwości żeby opis był unikalny i być nie musi co dowodzi indeksacja wielu zduplikowanych opisów.

3. Używanie SWL jest groźne i wiąże się niebezpieczeństwem. Ani razu nie dostałem bana za SWL a trzymam w nich sporo stron. Kiedy używasz SWL pamiętaj tylko o tym aby nie trzymać ich na stronach pozycjonowanych (wypływają wysoko w wynikach i są bardziej narażone na ręczną moderacje), rotacyjnymi dopalaj wpisy w nie swoich preclach i katalogach. Stałymi dopalaj zaplecze i stronę pozycjonowaną. Różnicuj linki nie zamieszczaj więcej niż 4-5 linków z SWL, zamieszczaj linki nie tylko w stopce.

Jak mi się coś przypomni jeszcze będę dopisywał...

Programista aplikacji webowych i pozycjoner w Edukey - Szkolenia komputerowe | programowanie w VBA

Polecam dobry i tani hosting w firmie masternet

logo-edukey-twojaeuropa.png

• Odpowiedzi 58
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

1) według mnie przy takich ilościach też się zgodze. Przedtem było tak że dodwało sie dużo linków i strona dostawała filtra..Ale czasy się zmieniają....(Na lepsze/albo i gorsze jak kto woli..) Co to jest 100 katalogów. Dla mnie i 500 dziennie mało...(oczywiście zaleznie jaką fraze pozycjonuje..)

2)nie skomentuje...

3) Co rozumiesz przez pojęcie groźne...Nawet łyżeczką możesz sobie wydłubać oko jeżeli nie umiesz z niej korzystać...Tak samo jest w przypadku SWLi...

Zobacz koniecznie Blog Doroty oraz pamiętaj że do gry w paintball będą Ci potrzebne kulki do paintballa.

Bardzo ładnie, ale:

1. Ilość 5, 10, 15 katalogów dziennie jest umowna, na użytek laików, którzy najchętniej dowaliliby 3000 linków automatem albo siedzieli całą noc dodając ręcznie i potem płaczą na forum o filtrze. To nigdy nie była sztywna liczba, wszystko zależy od stażu domeny, konkurencyjności branży, ilości anchorów, itp... Dodając umowne 10 wpisów dziennie i różnicując opisy nie dostaniesz filtra, choćbyś nie wiem jak się starał, czasem po prostu nie osiągniesz nic więcej ;-)

2. Indeksacja dowodzi indeksacji, ale występuje jeszcze zjawisko supplemental index. Choć i ja uważam, że duplicate content i unikalność wpisów nie są warte aby aż tak się nad nimi pochylać.

3. Bana nie, ale filtry bywają (u kilku moich Klientów za linkme). Nie widzę też powodu by ograniczać linkowanie rotacyjnymi do zaplecza/dopalania - swle służą do pozycjonowania (tak, tak!), nie podlinkowywania. A że niektórzy nie potrafią korzystać...

1. możesz dodać do ilu katalogów chcesz ale nie dopalaj wszystkich jednego dnia

2. Nie ma potrzeby stosowania unikalnych opisów w katalogach jak i w preclach

3. SWL używa ok 95% firm i raczej nie wala nim w konkurencje a w klientów więc chyba nie jest z nimi tak źle

Marketing internetowy dla firm

Ogólnie rzecz biorąc zgadzam się z tym ale:

1)niedostatecznie rozwinięte zagadnienie, dużo osób się pokaleczy :)

2)jest sens ...

3)niedostatecznie rozwinięte zagadnienie, dużo osób się pokaleczy :)

A czy mitem jest to, że jak się pozycjonuje podstronę na frazę X, to pozycjonowanie też strony głównej na frazę X daje moc pod tą frazą danej podstronie?

Tak, ale to co będzie w indeksie zależy od optymalizacji.

E:tzn to nie jest mitem

nihil fit sine causa

1) szczerze, można walić linków ile się da - pokazały to liczne testy np. adder czy publiker (masowe dodawanie i nagły wzrost pozycji) brak filtra i bana

2) tutaj raczej unikalność ma sens, google lubi mieszane opisy

3) a ja akurat dostałem ban za swl, do czego się przyznałem przed google jednak nie miałem szans by domena wróciła z powrotem

jedyną szansą było

- zmiana treści strony

- zmiana właściciela

wtedy można było poprosić o ponowne rozpatrzenie i się zgodzili

dla tych, którzy nie mają czego się czepiać :)

opisy unikalne nie sa po to bys ty mial lepiej ale by wlasciciel katalogu mial bardziej wartosciowa strone na ktora skladaja sie unikalne artykuly a nie kopiowane po milion razy.

Unikalny opis w katalogu to jest jakaś specjalna wartość? Przez te "unikalne" wymogi zamiast porządnego opisu strony tworzy się jakieś składanki z synonimami. I to jest wartość? Tylko mi nie piszcie, że ktoś pisze "z palca"kilka tysięcy "unikalnych" opisów do katalogów.

Eksperyment Discover.pl

Unikalny opis w katalogu to jest jakaś specjalna wartość? Przez te "unikalne" wymogi zamiast porządnego opisu strony tworzy się jakieś składanki z synonimami. I to jest wartość? Tylko mi nie piszcie, że ktoś pisze "z palca"kilka tysięcy "unikalnych" opisów do katalogów.

Cóż, trzeba się dostosować, szczególnie właściciele seokatalogów gustują w "unikalnych" synonimach ;-)

a/ dodawać można i do milona katalogów ale tylko i wyłacznie starsze domeny

Nie pisz bzdur - nie masz wiedzy to nie pisz wcale. Sowim nowym domenom wale po 10 tys kalatogów na start (1-2) dni żadna nie cierpi i cieprieć nie będzie - może to tylko zrobić dobrze:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności