Skocz do zawartości

Cenzura na gazeta.pl

antykryzysowy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mój pierwszy post na forum :)

Filmik na YouTube o cenzurze na portalu gazeta.pl (znalazłem na innym forum):

Działa to prosto. Jeśli w tekście komentarza pojawi się zakazane słowo, to komentarz nie zostanie wysłany. Najlepsze jest to, że ta cenzura nie dotyczy wulgaryzmów. Wulgaryzmy się po prostu obcinane, a komentarz wysyłany. Natomiast ta cenzura dotyczy tematów niewygodnych dla firmy Agora SA (właściciel gazeta.pl). Na przykład cenzura obejmuje nazwę firmy "Monsanto" i to jest pokazane na filmie. Znacie jakieś inne słowa (firmy, tematy) blokowane przez gazeta.pl?

Zastanawia mnie jak daleko to pójdzie. Czy będzie lista tematów o których nie można swobodnie dyskutować w internecie?

ja myślę, że właściciel ma prawo do zarządzania swoją stroną w taki sposób jak mu się podoba a w tym kraju zamiast o rzeczy ważne ludzie upominają się o duperele-szukają problemów tam gdzie ich nie ma

poważne problemy są omijane...

dopilar.pl

https://dopilar.pl/meskie-sprawy/titan-gel/

Portal o zdrowiu, odżywianiu i diecie - NaturaLab

ja myślę, że właściciel ma prawo do zarządzania swoją stroną w taki sposób jak mu się podoba

w pełni się zgadzam: jeśli coś mi nie pasuje na blogu, po prostu się tam nie wpisuję. No i mój blog nie jest najlepszym miejscem do wpisów o konkurencji

dymna.jpg

Czyli zgadzacie się, żeby przykładowo Michał z PiO w co drugie słowo w Waszych wypowiedziach wklejał "jestem walnięty"?

jest to jego blog: tak samo nie musiałbyś robić wpisów tutaj, jak i nie musisz się wpisywać w blogu Gazety

dymna.jpg

Czyli zgadzacie się, żeby przykładowo Michał z PiO w co drugie słowo w Waszych wypowiedziach wklejał "jestem walnięty"?

jest to jego blog: tak samo nie musiałbyś robić wpisów tutaj, jak i nie musisz się wpisywać w blogu Gazety

Z jednym wyjątkiem, gazeta uprawia "dziennikarstwo", które jest specyficzną formą działalności, jak sami dziennikarze powtarzają "po części misyjną" - zatem cenzura tam, może oznaczać cenzurę gdzie indziej, co przekłada się na spadek wiarygodności tego "medium". Dziennikarz, który cenzuruje wypowiedzi innych i przemilcza niewygodne tematy ma prawo nazywać się nadal dziennikarzem? A może już tylko pracownikiem korporacji medialnej? Czy naprawdę tak oczywiste rzeczy wymagają tłumaczeń?

Czy naprawdę tak oczywiste rzeczy wymagają tłumaczeń?

Najwyraźniej nie za bardzo masz doświadczenie w pracy dziennikarza w którejkolwiek znaczącej "korporacji dziennikarskiej".

Zaczynając od telewizji publicznej, kończąc na lokalnych gazetkach: każde medium jest nie tylko moderowane, ale nawet "delikatnie ukierunkowywane" w poglądach, podawanych w ich "menu".

Z tego też powodu nie każdy dziennikarz jest w stanie pisać dla GW czy Rzeczpospolitej. Wolność mediów nie polega na tym, że masz wolność poglądów w ramach jednego koncernu: wolni dziennikarze szybko zmieniają miejsce pracy.

dymna.jpg

Czym innym jest dodawanie do postów jakichś informacji a czym innym jest blokowanie treści, które dotyczą prywatnych spraw właściciela serwisu. Gdyby na Twojej stronie goście zajmowali się Twoimi sporami i prywatnymi sprawami to byś tego nie blokował?

dopilar.pl

https://dopilar.pl/meskie-sprawy/titan-gel/

Portal o zdrowiu, odżywianiu i diecie - NaturaLab

- dobrze prawisz, spółka medialna powinna mieć inne standardy, niestety Agora to medialny moloch, patrząc na portal gazeta.pl z perspektywy kilku lat można zauważyć postępujące uFakt-owienie... więc z jednej strony bzdury na głównej i cenzura niewygodnych treści na drugiej, daleko to jabłko upadło od idei Gazety Wyborczej (która tak nawiasem też schodzi na psy)

jak widzisz, AlterNeo, na tym forum również moderatorzy pilnują, żeby wszystko było zgodne z regulaminem, ingerując w czyjeś posty.

Ich forum: ich regulamin: ich metody.

Zatem powtarzam: nie widzę nic dziwnego w moderacji automatycznej w GW. Co innego, czy mi to pasuje i czy się tam udzielam...

dymna.jpg

Portal gazeta.pl nie ma wiele wspólnego z dziennikarstwem (chociażby tym uprawianym w Gazecie Wyborczej). Jest to zbiór newsów dla mas o niskim poziomie merytorycznym. Komentarze na forum to poziom rynsztoku i nie dziwię się, że cenzura jest automatyczna. Prawdziwi dziennikarze ani tam nie zagladają, ani tym bardziej się nie udzialają.

była...

jak widzisz, AlterNeo, na tym forum również moderatorzy pilnują, żeby wszystko było zgodne z regulaminem, ingerując w czyjeś posty.

Ich forum: ich regulamin: ich metody.

Zatem powtarzam: nie widzę nic dziwnego w moderacji automatycznej w GW. Co innego, czy mi to pasuje i czy się tam udzielam...

Zawsze mnie dziwił tak bezkrytyczny stosunek do świata: "jeśli tutaj też, to znaczy że tak trzeba", "jak wszyscy korzystają to chyba działa", "miliony much nie mogą się mylić"... I ten truizm powtarzany od początku świata: "jak ci nie pasuje to tam nie wchodź". Tylko, że ja mam prawo tam wchodzić i tu wchodzić i publikować treści, za które biorę odpowiedzialność, ja, nie wydawca. Internet to przestrzeń społeczna i funkcjonuje, jeszcze, na wolnych zasadach, a przez Waszą bierność i dyspozycyjność zaroi się w nim kiedyś od tabliczek: "nur fur deutsche", "tylko dla białych" i "zamknij paszczę, jak masz zamiar krytykować".

Co do reakcji moderatorów tutaj to nie miałem wielkich złudzeń, nie zasadzą im drzewka w Jerozolimie ;-) Dostosować do regulaminu się mogę, jeśli to ma sens - a gdyby mr. Gostek miał jaja to przyznałby, że Jego reakcja sensu nie miała.

@AlterNeo - po co w ogóle piszesz na tym forum, skoro uważasz że nie przedstawia żadnej wartości? Daj sobie spokój.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności