Skocz do zawartości

Katalogi, a unikalny opis

slawekwch

Rekomendowane odpowiedzi

Może spójrzcie na to z takiej perspektywy.

1) Pewien użytkownik PiO tworzy sobie katalog stron z unikalną skórką, wymogiem unikalnych opisów, na dobrym skrypcie itd.

2) Inni użytkownicy PiO, którym nie chce się poświęcić chwili na napisanie unikalnego opisu, ewentualnie spełnienie innych wymogów administratora, dodają ten sam opis to tylu katalogów do ilu się da.

3) Na początku taki opis wydaje się unikalny więc admin spokojnie go akceptuje.

4) Jednak po dniach gdy wpada on do indeksu z dziesiątkach czy setkach katalogów staje się mało wartościowym dla administratora spamem.

5) W między czasie taki oto spamer wchodzi na PiO i krzyczy, że katalogi mają coraz mniejszą moc, nie ma dobrych katalogów.

6) Wraz z rozwojem katalogu przybywa coraz więcej wpisów (w tym spamu w postaci nie unikalnych wpisów, ton zaplecza itd.)

7) Administrator katalogu nie wyrabia i aby ograniczyć ilość śmieci jakie są dodawane do jego katalogu wprowadza opłatę za moderację.

8) Wtedy mały spamerek wchodzi na PiO i płacze, że coraz więcej katalogów staje się płatnych.

I tutaj właśnie jest cały sęk. Nie potraficie zadbać o to, co ktoś Wam udostępnia za darmo, krytykujecie unikalność to potem właśnie macie pretensje z nie wiadomo jakich powodó, bo to jest tylko i wyłącznie Wasza wina, że katalog stał się płatny! Może unikalność nic nie daje Wam, ale za to komuś innemu mogła by dać sporu w tym m.in. zaoszczędzenie czasiu na moderację i poświęcenie go na promowanie katalogu. Się założę, że jakby każdy napisał unikalny krótki opis to z pewnością w Polsce było by więcej mocnych i darmowych katalogów. Amen.

suitsquare.jpg.fce55e90692602c9bfcca3e324ebf2be.jpg

Sklep z kolorowymi skarpetkami Nanushki.com | A tu masz części do Enduro Producent części do enduro Enduro7.pl | Garnitury na miarę Suitsquare

Tak już w połowie Twojego posta, zauważyłem, że nie rozumiesz istotnych kwestii, a już napewno dc. Nieunikalny opis nie osłabia katalogu - to właściciel linkowaniem decyduje o jego wartości.

Nie chcę podawać setek przykładów stron, które mają setki tysięcy uu na zwykłym kopiowaniu. Sekret tkwi w linkach - tymbardziej w katalogach, gdzie aby się przebić, trzeba mieć ich przyzwoitą ilość.

Co za problem użyć synonimów? z 1 tekstu dobrze wykorzystanego z synonimami macie 100 wpisów w katalogach :-)

Linki, tak jest! Po co robić katalog z 10 linkami?

Później w grę wchodzi linkowanie wew. optymalizacja etc :-)

Dobre wpisy w katalogach spokojnie osiągają i przewyższają strony dodawane, zastanówcie się dlaczego?

Tak już w połowie Twojego posta, zauważyłem, że nie rozumiesz istotnych kwestii, a już napewno dc. Nieunikalny opis nie osłabia katalogu - to właściciel linkowaniem decyduje o jego.

Ale często zniechęca autora do prowadzenia katalogu przez co katalog staje się płatny lub zostaje porzucony/zlikwidowany.

Sklep z kolorowymi skarpetkami Nanushki.com | A tu masz części do Enduro Producent części do enduro Enduro7.pl | Garnitury na miarę Suitsquare

kolryb29 - czasami nie warto tłumaczyć. Obserwacje można prowadzić we własnym zakresie - Google podaje je na tacy, a większości testów także nie ma sensu prowadzić, bo przy minimalnym wysiłku znajdziemy stronę, która świadomie, bądź nie, taki test już wykonała. Wystarczy umieć korzystać z wyszukiwarek, a tego na forum pozycjonerskim nie powinniśmy uczyć - to brak dobrego smaku.

Popatrzcie na to z innej strony, gdyby właściciel katalogu zadba aby jego katalog różnił się znacznie od pozostałych (kodem) to Google nie uzna tego za DC. Mimo tego samego opisu.

Po stronie właściciela jest aby szczegóły wpisy były unikalne.

Niedrogie wpisy w płatnych, zadbanych, długowiecznych katalogach (hurtem taniej - pisać na PW):

holee - tutaj tkwi problem. Ludzie patrzą na unikalny opis, a nie zwracają uwagi na strukturę linków i budowę katalogów. Każą dodawać unikalne opisy, podczas gdy struktura linków i kategorii pozostaje standardowa i powielana jest tysiącach spamowych katalogów. Czasami tak niewiele wystarczy, jednak nie wielu się tym przejmuje - głównie przez kit wciskany na tym forum.

https://pozycjonowanie.lagata.pl/2010/06/cz...talogow-precli/

kiedys cos nabazgralem na blogu i bede sie tego trzymal - nie bede przeklejal by nie tworzyc DC :lol:

w skrocie - dodajcie sobie ten sam opis do wszystkich katalogow i sprobujcie utrzymac te wpisy w indeksie - i tyle na ten temat

ja nie sprawdzam unikalnosci opisow, ale dodajac uzywam synonimow i nie jade jednym opisem po calej bazie

Szczerze mówiąc to wolę mieć DC niż bezsensowne opisy. A niestety często tak jest. Na podstawie mojego doświadczenia (co prawda krótkiego) wydaje mi się, że unikalne opisy zdecydowanie bardziej pomagają wypromować stronę. Rodzi się jednak pytanie. Czy lepiej poświęcić 3 minuty na unikalny opis i dodać go do 1 katalogu, czy w tym czasie skorzystać z jakiejś dodawarki i dodać powielony wpis do np. 5 katalogów.

Zgadzam się przy tym z Lukas_79, że w którymś momencie stworzenie logicznego i unikalnego opisu jest prawie niemożliwe.

A jeżeli idzie o DC na danej stronie, to mam wrażenie, że nie specjalnie wpływa to na pozycjonowanie.

Starannie moderowany Katalog stron - PR4

Teraz-Wiedza.pl - katalog edukacyjny PR1

----> aplikacje Facebook <----

Ogłoszenia Legnica i katalog firm z Legnicy

Się założę, że jakby każdy napisał unikalny krótki opis to z pewnością w Polsce było by więcej mocnych i darmowych katalogów. Amen.

Przypatrz się ile niektórzy moderatorzy życzą sobie znaków we wpisie,

nie jest krótki, nie jest to robota na trzy minutki

Hmm... Załóżmy, że średnio 400 znaków. Jak dla mnie to z 3, może 4 zdania - tyle naprawdę można napisać o konkretnej stronie przedstawiającej jakąś wartość.

Dobre są w katalogach limity znaków np. 600 lub 700.

Bo np. jeżeli mam opisy z mieszarki na 400 znaków, i nagle się zatrzymam przy takim, który wymaga ode mnie dłuższego opisu, to dopisuje, modyfikuje coś od ręki :)

Więc może i to jest jakieś dobre rozwiązanie na spamerów, którzy np. kopiują 400 znakowe opisy z katalogu do katalogu :hi:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności