Skocz do zawartości

Nazwa domeny a pozycjonowanie

HugoZak

Rekomendowane odpowiedzi

Każdy wie swoje, a ja wiem co widziałem. Nie mam zamiaru z tobą na ten temat polemizować, bo i tak się nie przekonasz. Powiem Ci ostatni raz. Kiedy postawiłem ten serwis, to nie miałem zielonego pojęcia o pozycjonowaniu. Strona nie była linkowana, ani nic. Jedyne na czym się wtedy skupiłem to optymalizacja. Testowałem sobie różne rzeczy. Po 3 miesiącach G zciągną z mojej domeny coś, co przypominało filtr i tyle. Z top100 wskoczyłem do top30. Nie chce mi się teraz tego szukać, ale kiedyś, gdzieś czytałem, że G nie lubi tego typu zagrań z domenami. Tak samo jak np. www.edomki.pl, www.idomki.pl. Jasne możesz kupić taką domenę i ją pozycjonować i będziesz miał wyniki, ale w porównaniu do www.mojafraza.pl będziesz musiał mieć tych linków trochę więcej, żeby osiągnąć ten sam wynik. Jest 200 różnych czynników wpływających na pozycję, to moim zdaniem jest jeden z nich, a Ty nie musisz się z tym zgadzać :)

Musisz jeszcze zwrócić uwagę, na to, czy w G nie ma już np. mielnodomki.com, mielnodomki.net, mielnodomki.com.pl itp. Jeżeli już są, to G na początku będzie mocno nie lubił twojej mielnodomki.pl, ale po jakimś czasie mu przejdzie. W moim przypadku było to 3 miesiące, ale za to teraz lubi mnie bardzo. Mam też wrażenie, że jeżeli w indeksie G już znajduje się twojafraza.pl to następne domeny twojafraza.com , .net, .com.pl itd mają pod górkę. Jednym słowem G z lekka faworyzuje .pl, ale to tylko moje zdanie ;)

Dokładnie tak.

Miałem podobną sytuację z inną domeną - były pozajmowane różne funkcjonalne ale pl była wolna (branża informatyczna - nazwa oprogramowania biznesowego) - zarejestrowałem i po paru dniach przecierałem oczy ze zdumienia - bo domena została podpięta do hostingu ale zamiast treści, której jeszcze nie było wyświetlała się strona powitalna (hostingu) o praktycznie 0 treści (była to tylko nazwa serwera)- i na frazę "nazwa domeny" znalazła się na 3 :) pozycji w SERP-ach. 2 pierwsze pozycje zajmował producent - z silną, starą i mocno podlinkowaną domeną pl

Wujaszek G chyba bardzo lubi domeny *.pl i je faworyzuje więc mielnodomki.pl ma szansę się szybko przebić przed inne wersje.

Wymienię się multikodami do SEOkatalogów - zainteresowanych zapraszam na priv

@Swirus - i jak długo zagrzała tam miejsce?

Nooo - jak miało to miejsce pod koniec 2009 tak siedzi do dziś (z niewielkimi wahaniami) - ale teraz już ma treść odpowiednią - a pusta strona trzymała się dobry tydzień do 2. Mam gdzieś nawet zrzut ekranu :)

Ale jedno muszę napisać - to była domena której były właściciel nie przedłużył - bo soft przeszedł rebranding (zmianę nazwy) a do domeny kierują wciąż stare linki więc to zapewne wpłynęło na jej pozycję (zresztą do dziś kierują na tą domenę linki ze strony firmowej jej byłego właściciela :D), a zapytań w Googlaczu na starą nazwę jest 18K a na nową 3K miesięcznie.

Tylko 2 razy zdarzyły się zawirowania (poleciała na mordę o ponad 100 pozycji: 1x na tydzień a drugi na 3 tygodnie, ale potem wracała na swoje miejsce).

Teraz to w sumie jestem ciekaw czy uda mi się wbić na 1 pozycję (poz 1 i 2 "trzyma" strona producent softu).

Wymienię się multikodami do SEOkatalogów - zainteresowanych zapraszam na priv

Według mnie nazwa domeny ma marginalne znaczenie, o ile w ogóle ma jakiekolwiek.

Dawniej wystarczyło kupić np. funnyscreensavers.com żeby natychmiast wejść do top 10 na "funny screensavers", bez linków i sensownej treści, teraz taka domena nie jest w niczym traktowana lepiej niż jakaśnazwawłasna.com.

Dla konkurencyjnych fraz tak samo, nie widać żeby domeny generyczne z małą/średnią liczbą linków wyprzedzały inne domeny z dużą liczbą linków.

Firmie Google zależy przecież na sensownej jakości wyników, a raczej nikt nie chciałby dla "huta szkła" zobaczyć strony https://www.hutaszkla.pl/. Wiele domen generycznych, zwłaszcza dwuwyrazowych, zawiera po prostu spam.

Nazwa domeny ma duże znaczenie.

Ze swojej strony mogę Ci powiedzieć że pracowałem ze stroną w stylu "nażylaki.pl" i bardzo dobrze szła w górę na taką samą frazę jak nazwa domeny (w tym wypadku "na żylaki"). Różnica jest znaczna jeżeli chodzi o pozycjonowanie witryny która ma fraze w nazwie domeny (naprawdę dużo mniej pracy trzeba włożyć aby efekty były zadowalające).

Pozdrawiam

skuteczna-reklama.com.pl - zobacz jak się skutecznie reklamować.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności