Skocz do zawartości

RAM, czy szybkość dysków?

EDDY

Rekomendowane odpowiedzi

Pierwszy temat czas start;-)

Moje pytanie brzmi: czy dla baz danych >300 MB ważniejsza jest ilość RAM, czy szybkość dysków?

Ilość odwiedzin ~1k/h, prosta kontrukcja bazy (nr, tytul, tresc).

Lepiej mieć dysk SATA i 2 GB RAM, czy SCSI i 1 GB RAM?!!!

Polecam linki stałe w Seomatik.pl oraz dopalacz stron Gotlink.pl.

obrazek.jpg

Najprosciej powiedziec zaindexowanie bazy gra kluczowa role.

Co do dyskow to SATA zjada wiecej czasu procesora od scsi. Wiec jak masz aplikacje mocno korzystajace z procka lepiej miec scsi.

Przy takiej ilosci odwiedzin mysle ze 2Gb ramu przyda sie.

Pomysl o generowaniu statycznych stron ( najczestsze zapytania ) jesli oczywiscie struktura zapytan i aplikacje na to pozwalaja.

to tak ogolnie patrzac.

pozdrawiam

Sylwester

Praca - Przetargi - Senior

Moje empiryczne doświadczenia (nie potwierdzone naukowo) wskazują, że w przypadku kiedy rozsądnie zaindeksowana i szybka baza dancyh znajdzie sie w całości pamięci, to buforowanie może spowolnić prace systemu.

Mysql posiada bowiem pewne wewnętrzne funkcje buforowania zapytań, I genrealnie wszystko odbywa sie w Pamieci. Buforowanie plikami powoduje powstanie niepotrzebnych odczytów z dysku.

Genrealnie tak jak Sylwestr powiedział - zależne jest to od indeksacji i samej struktury stystemu. Sytuacja kiedy cała baza mieści się w pamięci jest idealna. Oczywiście nie oznacza to 300MB pamięci a trochę więcej,

Ja "na wyczucie" postawiłbym na RAM !

• 2 miesiące temu...

Wymiana dysków może się wiązać z utrudnieniami w dostepie do strony zwłaszcza jeśli masz obudowe serwerową, a nie zwykłego blaszaka. Mniej problematyczna będzie wymiana ramu: wyłączyć, wyjąć z szafy, rozkręcić, wymienić, skręcić, włożyć do szafy i włączyć ;)

Pliki statyczne na serwerze, logowanie - to wszystko zabija wydajność przez powolne IDE. Apache ma mod_cache_mem, więc przy większej ilości ramu można uniknąć problemu z plikami statycznymi, do których zapytań jest najwięcej.

• 3 miesiące temu...

https://lstat.sourceforge.net/

Odpal to i zbierz dane z tygodnia.

Wtedy zadecydujesz ;)

Firmę w Polsce utrzymuje czynną od 1997 roku w Hamburgu od 2008 Roku więc nie robią na mnie wrażenia awatary i linki w stopce. Zajmuje się od zarania początków Black Hat Seo. Mam prawo do zapomnienia. Niech się firma Google zajmie sztuczną inteligencją zanim  Sam Altman ich wyprzedzi :) Moje stare konto https://www.forum.optymalizacja.com/profile/21-kill-bill/  :( boże jaki młody byłem i głupi. Wróciłem i wchodzę z drzwiami nie drzwiami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności