Skocz do zawartości

Apache, PHP i Mysql na Windowsie

piotrek

Rekomendowane odpowiedzi

A mi wystarczy do testów krasnalek, i co z tego że zajmuje więcej ramu, teraz byle komputer domowy zazwyczaj ma ten 1gb ramu ( a jesli do okreslonych zastosowan to dorzuca się jeszcze 2) , więc za bardzo mnie to nie obchodzi ile ramu krasnal zje, spokojnie jeszcze starcza na 10 programów odpalonych w tle.

Za to nic nie trzeba grzebac po plikach konfiguracyjnych, ani męczyc się z instalacją.

Ostatnio widziałem gdzieś zdjęcie, gdzie gościu podkręcał procesor, obok komputera 2 wiadra z zimną wodą , pompa rurki, komputer rozkręcony. Podobnie czasami jest z tymi naszymi przesiadkami na "lepsze" oprogramowanie np linuxa, czasami siedzi się niewiadomo ile na instalowaniu oprogramowania i inne pierdoły , ale jak polliczy się koszty czasowe takich zabiegów i , to wątpię aby to było opłacalne.

...

• Odpowiedzi 38
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Istalacja windy zajmuje tez pare ladnych godzin.

Korzystam z krasnala od kilku lat i cenilem go wlasnie za automatyzacje wielu rzeczy ale XAMPP rzadzi jezeli chodzi o wszystko co trzeba dla webmastera. Ma np obsluge mod_rewrite i SSL na localu.

Check email deliverability tool Maildog

pakiet domowy: Uniform Server ( apache 2.0.54, php 5.0.4, mysql 4.1.7; perl 5.8.7 ).. Oczywiscie polecam. Malutko zajmuje ( 4MB ), bez zbednych smieci

U siebie na dedyku uzywam natomiast LSWS Pro ( licencja $399 jednorazowo ( tylko 1 rok updatow ) lub 239$/rok ) oraz TUX dla plikow statycznych. Mozna tez oczywiscie uzywac wersji darmowej LSWS ktora i tak bije jakiegos tam APACHE'a pod kazdym wzgledem. Do tego LSAPI ( ktore de facto jest wydajniejsze niz FCGI ). Mozna ciagle dokupywac ramy lub wymieniac procesor.. Ja jednak wolalem skompilowac LSWS ;) i nie zawiodlem sie na nim NIGDY...

Uff to tyle jesli chodzi o serwery ;) Reszta softu jest standardowa ( no.. jedynie jeszcze PostgreSQL )

gdzie sa moje linki? :<

xampp? boszzz..

nie obciąża komputera? od razu po starcie zuzycie procka 40-50% a nic (zaden demon) nie działa.

działa bezproblemu? heh apache wylacza sie po 3 sekundach ;)

tak więc nie na kazdej windzie wygląda to tak rózowo jak u was :(

szukam czegos innego, akurat pod windows :/

jak będe sie kiedys nudził to może sobie zainstaluje. ale na razie to ma byc instal > klik >klik > finish. i tak samo w druga stronę uninstal klik > klik > ok.

Jakby ktos jeszcze znał jakis gotowy pakiet pod windę z przełącznikiem php4/5, apache 2 koniecznie z mod_rewrite, mysql 4.1.

sprawdziłem wszystkie z tego wątku i nie wszystkie maja to co chce. xampp ma wszystko ale nie chce działać.. kurna.. akurat musze cos szybko napisać a tu taki zonk.. jak na złośc...

no wlasnie po dodaniu tego wszystko poszlo sie... na spacer ;)

dobra ide na ubuntu, apt-get zalatwi wszystko. tyle ze nie mam teraz czasu na konfiguracje :((

• 3 tygodnie później...

Mam pytanie troche zwiazane z tym tematem,

Dotychczas zawsze mialem swoj host albo staly albo dynamiczny ale zawsze bezposredni i po jego wpisaniu

w przegladarke moglem i kazdy mogl obejrzec strone z mojego komputera - teraz mam siec lokalna i nie moge znalezc na to metody - nie wiem czy jakas latwa istnieje - mam host costam.neting.pl - i wiem ze inne komputery maja ten sam a wewnetrzny ip mam juz inny ale nie wychodzi poza siec, i jak na razie nie widze mozliwosci na przeglad np. z innego komputera swoich plikow. Moze ktos ma jakas rade, pomysl.

Mam pytanie troche zwiazane z tym tematem,

Nie wiem czy dobrze zrozumialem... ale:

Masz apache na swoim komputerze, ktory jest w sieci lokalnej. Zastanawiasz sie jak go wystawic na zewnątrz.

W routerze musisz adres publiczny (port 80) przekierowac na swoj adres lokalny... to tak w skrocie. Najprawdopodobniej bedziesz tez musial miec dla swojego komputera przydzielony stały a nie dynamiczny adres IP (pomimo tego, ze dynamiczny moze sie nie zmieniac) co moze sie wiazac z przekonfigurowaniem calesj sieci.

dokladnie o to mi chodzilo,

ale z tego co widze to bez ingerencji admina sieci sie nic nie da, wiec dam sobie spokoj.

Mam dokladnie tak, dynamicznie przydzielany ip na podstawie mac, zawsze ten sam, tylko ze to wewnetrzny ip. wiec jego wpisanie w przegladarke nie odnosi sie do mojego komputera.

dzieki za odp.

hm, poczytaslem dotarlem tutaj i zastanawiam sie skad ludzi emaja tyle problemow pod winem.

Dlaczego jakis tam pakiet zjada mniej a inny pakiet wiecej.

jezeli pakiet to apache + mysql - to chyba roznice w zjadaniu i zwieszaniu winny wynikac tylko i wylacznie ze sposobu w jaki ten pakiet instalacyjny konfigurije apache.

Teoretycznie mozna lekko zmienic konfiguracje z pod unixa i apache takze pod winem bedzie dzialal sprawnie.

Normanos jezeli bedzie ci przydatne to polecam pakiety z www.wampserver.com

jest cgi, zend i kilka innych bajerow.

Dostepnych jest wiele modulow instalacyjnych. Ja bawilem sie na wampserwer 1.3 z php5

z nowszymi jest problem gdyz posiadaja nowszego mysql a wiekszosc pseudo hostingowcow za szybko nie zainstaluje juz sugerowanego sprawdzonego mysql.

A niestety jak postawisz na nowszym mysql to starszy mysql za cholere nie chce sie polaczyc z tym nowszym ;-) - bynajmniej ja mam taki problem z obecna wersja.

Tak czy tak https://www.wampserver.com dziala dobrze

Jednak wazna jak we wszystkich pakietach jest dobra konfiguracja apache, mysqla.

Standardowe ustawienia nie sa zaciekawe ;-).

Mam dokladnie tak, dynamicznie przydzielany ip na podstawie mac, zawsze ten sam, tylko ze to wewnetrzny ip.

Skoro zawsze przydziela Ci ten sam IP to powinno działać. Robiłem jakiś czas temu podobne eksperymenty i wszystko było OK. Jeśli komp z uruchomionym serwerem apache miał przydzielone IP np. 192.168.0.10 to wywołanie z innego kompa w sieci lokalnej tego IP powodowało wyświetlenie domyślnej strony na serwerze

Sprawdź, bo Twoje połączenie może blokować firewall. Sprawdź też pliki hosts jeśli używasz Windowsów

- buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop

- wideoporadniki jak korzystać z msDrop

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności