Skocz do zawartości

Apache, PHP i Mysql na Windowsie

piotrek

Rekomendowane odpowiedzi

Skoro zawsze przydziela Ci ten sam IP to powinno działać. Robiłem jakiś czas temu podobne eksperymenty i wszystko było OK.

To działa na 100%... ja mam tak u siebie. Nawet działa tak, że widze serwer apache po nazwie sieciowej kompytera. Mozesz miec racje piotr co do firewall.

Moja informacja o przydzielaniu stałego IP tyczyła sie tylko i wyłącznie przekierowania z router'a.

• 4 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 38
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
XAMPP rzadzi

Korzystam od około miesiąca i jestem bardzo zadowolony. Zaraz po wyjściu nowego MySQL'a jest on dostępny w najnowszej wersji serwa i o to chodzi. W porównaniu np. do krasnala jest o wiele wiele bardziej stabilny, przejrzystym panelem można włączyć dokładnie to, czego potrzebujemy w danym momencie. Narazie nie mam do niego najmniejszych zastrzeżeń i polecam każdemu leniwemu, któremu nie chce się instalować pojedynczych pakietów ręcznie.

Dała matka rozum? To kombinuj.

Sorki że taka odświeżam i troszke spóżniony ale może komu się przyda taka informacja.

Moja informacja o przydzielaniu stałego IP tyczyła sie tylko i wyłącznie przekierowania z router'a.

Tak na marginesie jeśli zawsze ma ten sam numer nawet dynamiczny to nie ma żadnego problemu, jeśli chodzi o samo przekierowanie nawet na dynamiczny IP to za pewne też nie ma problemu chyba że jest to olbrzymia sieć gdzie jest osobno router do routingu pakietów i osobny jako serwer DHCP przy sieciach osiedlowych z reguły jest to jeden i ten sam co się z tym wiąże nawet przy zmiennym IP przydzielanym losowo może istnieć przekierowanie są tylko dwa problemy admin musi umieć skonfiguraować tak router i oczywiście router musi to potrafić. przy adminie amatorze to i router jest do bani i jego umiejętności.

pozdrawiam

IE to taki program, który pozwala na oglądanie internetu z Twojego komputera i odwrotnie...

...nawet przy zmiennym IP przydzielanym losowo może istnieć przekierowanie...

Niestety nie na wszystkich route'rach dynamiczne IP pozwoli dokonać takiego przekierownia. Są takie (np niektore modele ASMAX) gdzie wymagany jest NIE dynamiczny adres IP. Ta informacja pochodzi tak od support'u Asmax jak i wynika z moich własnych amatorskich doświadzceń na wielu już amatorskich router'ach.

Pozdrawiam.

• 2 miesiące temu...

Ja używam wampservera, kiedyś używałem dev5, krasnala, webserv.

dev5 właściwie nie wiem dlaczego przestałem używać, krasnala kiedy postawiłem sp2 na windzie xp i nie ruszył, a webserva bo miał za starą bazę mysql.

wamp jest prosty w instalacji, działa szybko i ma dość nowe komponenty. Zależało mi na bazie 4.1 a był pierwszym na którego trafiłem i miał 5.0 więc jest i nie narzekam.

Miałem wizję instalowania wszystkiego osobno, ale niety działał tylko apache i mysql a php nie. Coś musiałem skopać za długo nie mogłem dojść co no więc siedzę na wampie.

miej serce i nie patrz w serce odstraszy cię kochać

ks. Jan Twardowski

najpiękniejsza poezja

• 2 miesiące temu...

W sumie pierwszy raz [teraz] dowiedziałem się o XAMPIE, ale patrząc w specyfikacji biblioteka cURL jest zaimplementowana i powinna być dostępna po instalacji https://www.apachefriends.org/en/xampp.html

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

serwer Masz na windows czy linuxie ?

Niestety konkretnej odpowiedzi Ci nie podam. Pamiętam, że instalowałem pod linuxa i nie miałem z tym problemów. Najprawdopodobniej bibliotekę należy umieścić w katalogi skąd PHP pobiera biblioteki. Dokładanego sposobu Poszukaj na oficjalnej stronie cULR https://curl.haxx.se z pewnością będzie tam info o instalacji. https://curl.haxx.se/libcurl/php/install.html :)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

• 5 tygodni później...

samemu lepiej pocyztaj, posiedz, skonfiguruj. Pliki konfiguracyjne i instalki zrodelek skopiuj, tak bys nie musial od nowa ciagnac i konfiguraowac. zapisz sobie jak to sie robi. Kolejne postawienie to kwesita paru minut. Gotowce gotowcami, ale jak pocyztasz o apache, php, mysql o ich konfiguracji, mozliwosciach.. zauwazysz ze mozna to ustawic tak jakbys to chcial. Poznasz mozliwosci ustawien, opcje i takie tam.

A zaiste powiem ci ze przyda sie to pozniej nawet dla pisania kodow php'a i dla ludzi i dla google :brawa:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności