Skocz do zawartości

Serwery za granicą a geolokalizacja

Wmstr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, pytanie może troszkę banalne, ale potrzeba mi to wiedzieć,

Stoję przed wyborem nowego hostingu i w ofercie firmy hostingowej serwer ulokowany w Niemczech o takich samych parametrach jak ten ulokowany w Polsce jest o połowę tańszy. Czy posiadając serwer który jest w Niemczech geolokalizacja stron nie będzie na Niemcy? (wszystkie strony na domenach .pl)

Czy ma to jakiś wpływ na pozycjonowanie bądź funkcjonowanie strony?

PS Firma w której mam zamiar kupić to IONIC

Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi! :)

Nie upatrywałbym w tym przypadku zależności między ceną a wpływem na SEO.

Te ulokowane w PL mają w teorii (i często w praktyce) lepszy ping, strony ładują się nieco szybciej - to może mieć pozytywny wpływ na pozycje w SERPach. Do tego, jeśli masz możliwość to sprawdź co siedzi na danym serwerze - chodzi mi o tkzw. złe sąsiedztwo, które oczywiście wskazane nie jest. Tańsze maszyny mogą być obładowane śmieciami, które nie muszą, ale mogą źle wpływać na pozycjonowany sajt (chociażby współdzielenie ip ze śmieciowym serwisem).

Wyznacz cele, a osiągniesz wszystkie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności