Skocz do zawartości

Pozycjonowanie - proszę o opinie

ona1336

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam sklep internetowy którego pozycjonowaniem zajmuje się pewna warszawska firma.

Mam podpisaną z nimi umowę ale ostatnio dopadły mnie wątpliwości z powodu dwóch sytuacji:

1. pozycje sprawdzam w panelu i co środę dostaję raport

ostatnio między pozycja w panelu a pozycja w raporcie była duża rozbieżność: w panelu była pozycja 20 (stan na godzinę 17 - oni aktualizują dzienną pozycje o 14) natomiast w raporcie 14 - wcześniej taka sytuacja się nie zdarzała

wysłałam zapytanie do tej firmy z prośbą o wyjaśnienie sytuacji

nie otrzymałam odpowiedzi natomiast w dniu następnym pozycja została zmieniona na 14

po ponownym wysłaniu zapytanie otrzymałam info że w panelu zawsze pokazuje się jedna pozycja - nie ma tak że w ciągu dnia może być 5 pozycji a zmiana nastąpiła bo została uznana moja 'reklamacja'

i wszystko było ok gdyby nie to że w niezależnych statystykach które mam podłączone i które zgadzają się ze statystykami tej firmy (różnią się max 1 pozycją) w danym dniu była pozycja 20 - żeby nie było że coś mi się przewidziało mam screena z ich panelu monitującego na którym widać jaka była pozycja w środę o 17 a jaka w czwartek

2. w umowie jest zawarty punkt który mówi że opłata za pozycjonowanie będzie naliczana na podstawie wyniku jaki będzie w każdą środę miesiąca - przyznam się że pierwszy raz się spotykam z takim sposobem rozliczenia ale być może jest to ogólnie stosowane...

przez ostatnie 2 środy zauważyłam że fraza w danym dniu jest na 10 pozycji natomiast dzień przed (wtorek) i dzień po (czwartek) jest poza 10

Być może jestem przewrażliwiona, ale czy może mi ktoś pomóc w ocenie sytuacji ?

Dziękuję i pozdrawiam

Jeśli w systemie monitorującym firmy była pozycja X a później pozycja była zmieniona na Y i masz na to dowód print screen, to powinnaś skontaktować się z tą firmą i powinni wyjaśnić dlaczego tak się stało.

Dla mnie jak i pewnie dla wielu firm SEO takie akcje są niedopuszczalne.

Marketing w sieci - da się ?

Jeśli w systemie monitorującym firmy była pozycja X a później pozycja była zmieniona na Y i masz na to dowód print screen, to powinnaś skontaktować się z tą firmą i powinni wyjaśnić dlaczego tak się stało.

Dla mnie jak i pewnie dla wielu firm SEO takie akcje są niedopuszczalne.

Kontaktowałam się z nimi i prosiłam o wyjaśnienie. Dostałam takie cyt: 'To skoro Pani napisała do Pana X to Pan X pewnie uwzględnił Pani reklamację i zmienił w naszym panelu na pozycję 14.'

Ja rozumiem że są wahania pozycji ale dlaczego nie została uwzględniona prawidłowa (poparta innymi statystykami) niższa pozycja a i tłumaczenie dlaczego tak się stało było mętne.

Zaczęłam się też zastanawiać czy nie jest to zwykłe manipulowanie wynikami...

Z tą środą to nieźle :)

Ogólnie to powinno się płacić za efekt końcowy... :)

E: a to z pozycją to mogą być wahania w G. Ile czasu strona jest pozycjonowana?

Od kwietnia 2010 przez tę firmę a wcześniej przez jakieś pół roku przez inną firmę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności