Skocz do zawartości

Wpływ telewizji na zarobki na stronie

gordon

Rekomendowane odpowiedzi

Kilka dni temu w popularnym kanale, w dobrym czasie antenowym, wyemitowano kilkunastominutowy materiał, na którego temat mam dwie strony.

Tematyka bardzo niszowa. Mimo że nie było w programie typowej reklamy, to wielu widzów zaraz po programie rzuciło się do google sprawdzać informacje na ten temat i trafiło do mnie.

Efekt był taki, że na stronach miałem ruch wyraźnie większy niż codzienne 500-700 osób.

1 dnia wieczorem 12 x większy

2 dnia 10x większy

3 dnia 3x większy

Jak zarabiam:

Na stronach mam reklamy AdSense, które ze względu na ciasną niszę nie mają nic związanego wprost z tematyką serwisu, a jedynie tematykę pokrewną, będącą jednak zaprzeczeniem/konkurencją/inną wersją tematyki serwisu.

W skrócie: serwisy proponują alternatywę dla tradycyjnych rozwiązań, jednocześnie reklamując przez AdSense tradycyjne rozwiązania, bo innych reklam nie ma :D

Sprzedaję również produkt ściśle związany z niszą, poszerzający informacje na jej temat, będąc jego jedynym dystrybutorem na Polskę.

Efekty zarobkowe:

Na AdSense osiągnąłem pierwszego dnia rekord z ostatnich 5 lat. Wynik z drugiego dnia też był w pierwszej historycznej dziesiątce.

Produktu, pomimo jego związania z tematyką i dużego ruchu, nie sprzedałem ani jednego, chociaż szczegółową ofertę obejrzało około 1000 osób.

Poza jednorazowym ruchem telewizyjnym mam ruch innego typu, a sam produkt sprzedaje się nie najgorzej.

Wnioski w moim przypadku:

Telewizja ma wielką siłę, nawet jeśli nie wykupujemy w niej reklamy, a pewnie nawet szczególnie wtedy.

Ludzie nie szukają tematu, o którym nie wiedzą że istnieje, więc nawet pierwsze miejsca w Google nie wystarczą jeśli tematyka jest mało popularna.

Zainteresowanie tematem dość szybko gaśnie (zgodnie z oczekiwaniem) i wydaje mi się dość płytkie. Łatwiej było zdobyć kliki w niezwiązane z problemem reklamy niż sprzedać idealnie wpasowany w tematykę produkt. Miałem trochę zapytań, związanych z tematyką, ale nie związanych z samym produktem.

Spodziewałem się, że posypią się zamówienia, ale się nie doczekałem. Może jeszcze przyjdą z opóźnieniem. Może deszczowy weekend będzie mi sprzyjał.

Spodziewałem się, że posypią się zamówienia, ale się nie doczekałem. Może jeszcze przyjdą z opóźnieniem. Może deszczowy weekend będzie mi sprzyjał.

A można zapytać o jaki produkt chodzi, bo może reklama w TV to jedno a co innego reklama w Internecie, bo produkt "nie nadaje" się do sprzedaży przez internet?

Marlena Gref

zieltraffic.pl - agencja Zieltraffic

affiliando.pl - sieć afiliacyjna Affiliando

u mnie to samo, media nakręcą temat i ok. 100% więcej osób szuka frazy niż zwykle...

a i sam, kiedy np. oglądam Wiadomości/Fakty/Wydarzenia i coś mówią o jakiejś stronie itp. wpisuje sobie i sprawdzam.

Największy przykład na to co robi TV to spryciarze.pl, swego czasu chwalili się właśnie 100% wzrostem odwiedzin, który się utrzymał (!) po tym jak Uwaga! TVN wyemitowała program o nich, a potem zrobiły to inne stacje (z braku materiałów, czy może ktoś posmarował, tzn. PR?).

Ma stronke, na której cos tam mam na temat mrówek. Jakieś 2 miesiące temu nagle, jednego dnia gigantyczny skok wejść na stronę. Tak powiedzmy 50x normalny ruch. Myślę sobie, ki diabeł, skąd ten ruch - wejścia były z wyszukiwarki. Ale dlaczego nagle wszyscy zainteresowali sie mrówkami. Zacząłem przeglądać serwisy informacyjne (że może jakaś plaga albo coś) i nic co by z mrówkami było związane. Co się okazało - w telewizji leciał film SF na temat takich inteligentnych mrówek, które zarządały własnej wyspy czy coś takiego (ja ten film oglądałem dużo wcześniej więc już nie pamiętam) i to było powodem tych wejsć.

Potem ruch w ciągu kliku dni zmalał do zwykłego poziomu. To sie nazywa potęga telewizji.

Bildero - super wydajny serwer zdjęć, możliwość skalowania w locie, zoom, zdjęcia obrotowe (360 stopni), własny znak wodny i wiele innych możliwości.

No to ja Wam powiem, ze w 2001 roku byl taki program w TVN o nazwie Tenbit.pl Goscie programu opowiadali w nim o swoich witrynach. Ja bylem jednym z gosci. Jak wrocilem po programie do domu i zerknalem na statystyki to kopara mi opadla. Jak zwykle mialem 10 tys. odslon dziennie, tak nagle moja witryna zaiczyla ich niecale 10 mln w ciagu jedego wieczora.

Az do dzisiaj nie chce mi sie wierzyc, ze to mozliwe w tak krotkim czasie i ze serwer sie nie wywalil. Zastanawialem sie i zastanawiam do dzisiaj czy to mozliwe, ze skrypt statystyk "zwariowal" od tak naglego duzego ruchu?

Ale to byla sytuacja specyficzna. W programie mowiono nie tylko o niszowym temacie o ktorym traktuje moja witryna, a wrecz konkretnie o mojej witrynie z podaniem jej internetowego adresu w TV.

Co ciekawe - od czasu do czasu linki do mojej witryny umieszczal portal Onet.pl Temat na stronie glownej, po kliknieciu na link - artykul, a w stopce artykulu "Opracowano na podstawie (tu nazwa serwisu)", gdzie nazwa strony byla podlinkowana. No i wtedy serwer DEDYKOWANY, ktory wykupilem tylko i wylacznie dla potrzeb tego serwisu zaliczal wielogodzinna wywrotke.

Nie pomyliłeś liczb ? 10mln odsłon w 2001 roku ? Wydaje się to niewiarygodne. 10mlm PI-sów na dobę to daje średnio 115 PI-sów na sekunde.

Bildero - super wydajny serwer zdjęć, możliwość skalowania w locie, zoom, zdjęcia obrotowe (360 stopni), własny znak wodny i wiele innych możliwości.

Nie pomyliłeś liczb ? 10mln odsłon w 2001 roku ? Wydaje się to niewiarygodne. 10mlm PI-sów na dobę to daje średnio 115 PI-sów na sekunde.

Masz racje, ale... nie pomylilem. Sam sie pytalem w firmie hostingowej jak to mozliwe? Wedlug mnie serwer powinien byl tego nie przetrzymac, ale dostalem odpowiedz, ze "wszystkie logi sa w porzadku".

Nie bylo sensu wiercic dziury w brzuchu mojemu hostingodawcy. Wtedy zwalilem to na swoje zbyt uboga wiedze i doswiadczenie w tym temacie. Owszem - robilem witryny w prostym HTML, a PHP, MySQL, ustawienia serwera to byla dla mnie czarna magia, wiec znalazlem sobie szybkie i latwe wyjasnienie. Tylko teraz po 10 latach mysle, a nawet jestem przekonanay, ze to byla bzdura. Szadze, ze statystyki serwera zaczely po prostu swirowac. Bo przy takim ruchu i tamtejszej technologii gdy serwis byl na jednym, zwyklym koncie hostingowym to serwer nie mial szans przyjac tak ogromnego ruchu.

Zaluje, ze nie zachowalem tych danych do dnia dzisiajszego. Z ciekawosci bym je gdzies wrzucil, aby zapytac sie pare osob o opinie... . A tak? Moim zdaniem statystyki po przekroczeniu pewnego limitu zaczely wskazywac bledne dane. Bo logicznie sie tego nie da wytlumaczyc. Zwlaszcza, ze z doswiadczen z lat pozniejszych wynika, ze serwer dedykowany (a nie zwykle konto hostingowe jak bylo to w 2001 roku) na ktorym stal serwis szybko sie wywracal, gdy Onet.pl wrzucil linka do serwisu w jednej ze swoich publikacji. Co rok przez to przechodzilem. A wtedy ilosc odslon na dobe wynosila zaledwie dwiescie tysiecy wedlug wskazan statystyk.

Nie mniej... wzrost zainteresowania witryna w momencie i po emisji programu w TVN byl faktycznie imponujacy. I potwierdza to teze postawiona przez autora watku. Google Ad-sense wtedy nie bylo. Nie znane mi tez byly inne mozliwosci zarabiania na wlasnym serwisie. W tych czasach witryny sie robilo tylko i wylacznie z pasji. Nikt nie mial pomyslu jak mozna na nich zarabiac poza odplatnym wstawieniem bannera zaprzyjaznionej firmy.

Ale... gdy Onet.pl w latach 2005-2008 raz w roku pisal na swoich lamach to o tym o czym ja prowadze swoje witryny to wzrost zarobkow faktycznie byl jakis 3-5 krotnie wiekszy niz w zwykle dni. I to pomimo wywracania sie co chwila serwera. Az boje sie pomyslec ile bym zarobil, gdyby serwer dzialal caly czas stabilnie? :(

Wiem, ze kolejna niedorzecznosc... ale sam jej nie rozumiem jak ludzie moga za cokolwiek placic skoro ja ciagle widzialem komunikat o zbyt duzej ilosci polaczen do MySQL? No ale, to chyba tez juz pozostanie niewyjasniona zagadka. Oczywiscie jakies 2-3 dni po publikacji linka przez Onet.pl ruch na stronie, jak i stabilnosc serwera oraz uzyskiwane zarobki wracaly do normy.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności