Skocz do zawartości

Jak obejrzeć stronę z 301?

okazwłoka

Rekomendowane odpowiedzi

:) Nie istnieje coś takiego jak strona 301!

HTTP 301 jest to umowna odpowiedź serwera, a dokładnie rzecz ujmując nagłówek HTTP informujący, że dany zasób znajduje się pod innym adresem który jest podany i, że wszystkie następne żądania powinny być tam kierowane> https://www.w3.org/Protocols/rfc2616/rfc2616-sec10.html

Dodatek do FF firebug umożliwia podgląd nagłówków HTTP wysłanych przez klient / serwer.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

:) Nie istnieje coś takiego jak strona 301!

istnieje, podobnie jak istnieje np. strona błędu 404, ale strona 301 często jest pusta

przeglądarki nieobsługujące przekierowań wyświetlają treść tej strony

w operze można odznaczyć "pozwól na automatyczne przekierowywanie" w preferencjach zaawansowanych sieci

Dzięki pawloski :)

Mion jak zwykle się czepia ;)

Fajnie, że dziękujesz za wprowadzanie w błąd bu cha cha

@pawloski Widać, że nie masz pojęcia o czym piszesz :)

404, 501 itd są to strony błędów których kod może być zdefiniowany indywidualnie i wysyłany przez serwer razem z danym nagłówkiem jeśli zostanie wysłany sam nagłówek dana przeglądarka pokaże pewną treść którą ma na tą okoliczność zaimplementowaną. Odpowiedź 301 z racji swojego przeznaczenia działa na zupełnie innej zasadzie.

Po pozostałe informacji odsyłam do źródeł czyli opisu protokołu HTTP.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Mion, po prostu nie zrozumiałeś mojego pytania, patrzysz na wszystko przez pryzmat serwerów i programowania. Pytanie było proste.

Tłumaczenie:

Mam stronę A i stronę B o różnej zawartości w tej samej tematyce. Ale nie mam czasu zająć się stroną B, więc robię 301 na stronę A bez usuwania zawartości z serwera.

I teraz czy można zobaczyć to, co wcześniej było wyświetlane pod stroną B.

Nie wiem jak Ci to łatwiej wytłumaczyć.

Black Friday 2024

W topx.pl nawet 50% taniej! - codziennie nowe promo!

Odpowiedź 301 z racji swojego przeznaczenia działa na zupełnie innej zasadzie.

GET / HTTP/1.0

Host: wp.pl

HTTP/1.0 302 Found

Server: aris

Content-Type: text/html

Date: Sat, 28 Aug 2010 15:25:47 GMT

Last-Modified: Sat, 28 Aug 2010 15:25:47 GMT

Accept-Ranges: bytes

Connection: close

<HTML><HEAD><TITLE>302 Found</TITLE></HEAD>

<BODY><H2>302 Found</H2>

The actual URL is 'https://www.wp.pl/'.

<HR>

<ADDRESS><A HREF="https://www.wp.pl/">aris</A></ADDRESS>

</BODY></HTML>

nadal twierdzisz, że do przekierowania nie może być dołączona strona HTML?

ale to nie jest oczywiście "to, co wcześniej było wyświetlane pod stroną B", tylko w przypadku mod_rewrite HTML z linkiem do strony docelowej

@nadal twierdzisz, że do przekierowania nie może być dołączona strona HTML?

To nie jest strona tylko kod HTML dla klientów bez obsługi przekierowania;

@tylko w przypadku mod_rewrite HTML z linkiem do strony docelowej

Przekierowanie, a właściwie nagłówek HTTP 301 można wysłać nie tylko z poziomu "mod_rewrite" Poza tym serwery HTTP to nie tylko oprogramowanie apache, ale jest ich znacznie więcej które nie ma zaimplementowane obsługi htaccess i modułu apacha "mod_rewrite".

@mion w tym momencie to Ty się ośmieszasz i wygląda na to że masz widoczne braki w wiedzy o protokole HTTP. Jeśli na stronie ustawione jest przekierowanie 301 lub 302 to pokazuje się dokładnie taka strona jaką przytoczył @pawloski, natomiast przeglądarka otrzymując w nagłówku http informację o nowej lokalizacji serwisu automatycznie wysyła żądanie GET do nowego adresu. Jeśli wyłączymy obsługę przekierowań to zobaczymy stronę zaprezentowaną przez @pawloskiego.

Po pierwsze to co przytoczył @pawloski jest dokumentem HTML który zawiera oprogramowanie serwera HTTP na serwerze i nie ma nic wspólnego z protokołem HTTP. Taka "strona" może mieć dowolną treść tak samo jak inne dokumenty błędów jak 404, 500 itd...

Po drugie w wypadku otrzymania nagłówka 301 klient powinien wykonać ponowne żądanie pod wskazany adres w parametrze Location metodą jaka była użyta w pierwotnym żądaniu, a nie tak jak piszesz GET :D

Mam stronę A i stronę B o różnej zawartości w tej samej tematyce. Ale nie mam czasu zająć się stroną B, więc robię 301 na stronę A bez usuwania zawartości z serwera.

I teraz czy można zobaczyć to, co wcześniej było wyświetlane pod stroną B.

Nie, bo w wypadku zastosowania przekierowania 301 jak i 302 wysyłany jest nagłówek HTTP z parametrem Location: zawierający adres pod jaki ma wykonać klient kolejne żądanie HTTP i ewentualnie na tą okoliczność przygotowany kod HTML z informacją oraz adresem nowej lokalizacji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności