Skocz do zawartości

[Startup] Start Cms

nutado

Rekomendowane odpowiedzi

jesli dodawarka bedzie dopracowana tak, jak pisał Carnagge, czyli dodawanie zsynonimizowanych podstron/tytułów/desc itd do wszystkich stron jednocześnie to dla mnie bedzie bomba: )

Jeszcze dobrze byłoby gdyby title/desc itd strony głównej możnaby byłoby ustawić przez dodawarke.

• Odpowiedzi 125
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Skoro można zgłaszać propozycje w kwestii możliwości dodawarki, to mam taką choć może dość śmiałą - skoro dodawarka łączy się z poszczególnymi instancjami skryptu, to może dałoby się dorobić w niej taką małą funkcjonalność wewnętrznego swla? Nawet coś prostego pokroju wstawienia linków z poziomu dodawarki na określonych stronach na jakich mamy skrypt (oczywiście wcześniej wymagałoby to wstawienia odpowiedniego dla tej funkcji kodu w odpowiednim miejscu templatki). Jeżeli jednak pomysł zostałby przyjęty i uzyskałyby poparcie w kwestii wprowadzenia jakichś zaawansowanych funkcji (miejsce wstawienia linka, określenie czy stały czy rotacja co jakiś okres, czy na głównej stronie tylko czy na domenie, przyrost dzienny i takie tam) to myślę, że spokojnie można by wypuścić to jako płatny dodatek - czy do dodawarki czy jako takiego dedykowanego do start-cms małego swla, pomagającego ogarnąć rozdzielanie linków na zapleczach budowanych z użyciem skryptu :D

LaoHost - tani i niezawodny / dhosting.pl - dla stron o dużym ruchu, skalowalne zasoby z płatnością godzinową (link daje 5% rabatu) / spideric - genialny monitoring pozycji niezależny od sytuacji z proxy

To ja odnośnie Auto. Propozycje dodania dodatkowych funkcji do PA:

- możliwość dodania meta do poszczególnych kategorii

- możliwość edycji wyglądu struktury adresu

- filtrowanie listy wpisów przyporządkowanej jedynie do zaznaczonej kategorii po kliknięciu na nią (teraz jest wash&go)

- zmiana sposobu dodawania wpisów w kategoriach pod kątem daty (obecnie nowsze lądują na dalszych podstronach?)

- możliwość ręcznej edycji id wpisu

- oznaczenie z automatu przy których wpisach jest już dodany comment

- możliwość zaznaczenia kategorii z których ma pobrać treść (ewentualnie z których ma nie pobrać - efekt ten sam)

Zmiany (dalej z poziomu PA):

- po edycji wpisu wybranego z listy pozostanie na konkretnej podstronie wpisów (teraz jest przeskok zawsze na pierwszą)

- zmiana parametrów generowania tagów (np. na minimum 5 znaków) - teraz potrafi wygenerować tag "-", "4" lub "Za"

Mam nadzieję, że jasno to opisałem :D Nie za dużo? :P

Wiązanie krawatów, tańce murzyńskie, wizytówki, reklamy i inne akrobacje.

Dobre strony, unikalny opis? Moderowany katalog stron i Katalog stron www - pisz po darmowe kody. Sklepy internetowe, handel: katalog askway.biz.

Poprawiłem dodawanie treści z linkiem. Sprawdzone na ovh, laohost, webd, kei, hoseo, hostnine - strony na tych serwerach prawidłowo odbierają nowe podstrony z treścią zawierająca linki. Działają też kategorie, tagi itp... Na tych serwerach sprawdziłem też samą dodawarkę, działa prawidłowo.

Każdy właściciel starej wersji, który chce na swoim serwerze przetestować zmiany, niech napisze, to wyślę poprawioną wersję.

Na razie poprawiłem wyłącznie sam proces dodawania. Pozostałe funkcjonalności/zmiany są w przygotowaniu (oczywiście zacznę od tych, moim zdaniem najważniejszych).

troche ciulowe niektóre templatki wybrałeś na gotowce, te z paczki często wymagają edycji w programie do grafiki logo (temp2; temp3), niektóre mają wąskie menu kategorii (temp3) że z trój członowej kategorii (np. opony zimowe Dębica) zmieniłem na dwu, patrze jeszcze wyjeżdża, zmieniłem na 1 wyraz i dopiero pasiło ale troche to nie teges, bo we wszystkich stronkach chciałem mieć jedną identyczną kategorię, z powodu takich a nie innych templatów lipa. Edytował styli nie będę, miało być szybko :D W ogóle śmieszny ten templat temp3, girls z uciętym łbem :)

Jeszcze jedna propozycja - możliwość dodawania realnych komentarzy od strony usera (najlepiej z opcją aktywacji przez admina) - wtedy (po wprowadzeniu poprawek sugerowanych przeze mnie wcześniej) soft można by wykorzystać w bardzo ciekawy sposób...

Dobre strony, unikalny opis? Moderowany katalog stron i Katalog stron www - pisz po darmowe kody. Sklepy internetowe, handel: katalog askway.biz.

Jeszcze jedna propozycja - możliwość dodawania realnych komentarzy od strony usera (najlepiej z opcją aktywacji przez admina)

To już jest zrobione w "blogowej" wersji Start Cms-a, którą póki co używam wyłącznie na własne potrzeby.

Dużą część propozycji które podaliście mogę wykonać, tylko nie chciałbym, by skrypt zrobił się zbyt ciężki, obciążający serwer i skomplikowany...

To już jest zrobione w "blogowej" wersji Start Cms-a, którą póki co używam wyłącznie na własne potrzeby.

To ja też bardzo chętnie bym poużywał takiej wersji :)

Ale dla mnie osobiście bardziej przydała by się ta opcja w Auto niż w Starcie :cray:

"Ciężkością" to chyba te zmiany WP nie pobiją.

Zresztą na śmietnik można dać wersję aktualną, a tę z "doróbkami" wykorzystać w bardziej ambitnych celach - na lepszym hostingu.

nie polecam na bieżącą chwilę stawiania tego skryptu na hostingu HUKK, postawiłem z marszu na hoseo - działa, na linuxpl - działa, na hukku wyjeba.bym najchętniej wszystko w kosmos, wnerwia mnie już momentami, oczywiście są problemy zarówno ze start cms jak i auto start

na miejscu autora nie przejmowałbym się wagą cmsa, jeśli ma oferować więcej funkcji niech waży więcej, generalnie cms wart polecenia, stawia się szybciej od WP, nie ma strachu o aktualizację pluginów, core etc.

W start cms 1.0 jest folder "Admin" jest w nim druga baza.sqlite, pliki z grafiką (jakiś ul czy co :)) nie wiem skąd to i po co, czy to mnie ten folder przez przypadek tam wgrał czy ma tam być, jeżeli ma to dla tej bazy też chmod 660? do tej pory uchodziła mi uwadze, pozmieniałem chmody bazom jedynie ta w owym folderze była pomijana

Ja bym poprosił o poprawienie usterki w wersji auto, polegającej na zatrzymaniu pobierania danych z rss w przypadku natknięcia się na niedziałający kanał.

A tak poza tym skrypcik naprawdę bardzo fajny, mały lekki, a templatki można robić z automatu.

Tani, szybki i niezawodny hosting, już od 35zł rocznie  - Webhosting1st

Sklep z częściami do laptopów.

Znalazlem dosc powazny blad - przynajmniej u mnie on wystepuje. Otoz po wgraniu skrypty mamy w bazie od razu przykladowe strony typu 'lorem ipsum'. Jezeli je usune zanim jeszcze napisze wlasna strone to wtedy pojawia sie problem. Otoz jezeli na stronie glownej wyswietlamy skroty z danych stron ( tresc(); ) to wtedy jak dodamy strone to na stronie glownej nic sie nie pojawia. Sama storna oczywiscie dziala i pojawia sie odnosnik w meny, czy w tagach.

Jedyne rozwiazanie to takie, zeby najpierw dodac jedna wlasna strone, a pozniej usunac te lorem ipsum i wtedy strona glowna dziala ok, natomiast jak najpierw usuniemy wszystkie strony to juz nie dziala.

Dziwne tez jest to, ze w pligu z baza tekstow mimo usuniecia, teksty tam nadal sa - to chyba nie jest dobre rozwiazanie dla tych osob, co by mialy wiecej tekstow i je usuwaly, bo caly czas baza sie powieksza.

I co to jest to id kategorii w dodawarce, bo padlo juz to pytanie i nie wiadomo, gdzi etego szukac i co tam wpisac, zeby przyporzadkowal wpis do wybranej kategorii.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

(...) przykladowe strony typu 'lorem ipsum'. Jezeli je usune zanim jeszcze napisze wlasna strone to wtedy pojawia sie problem. Otoz jezeli na stronie glownej wyswietlamy skroty z danych stron ( tresc(); ) to wtedy jak dodamy strone to na stronie glownej nic sie nie pojawia.

Nie do końca jest to błąd. Problem wynika przede wszystkim z braku dobrej instrukcji użycia, którą w końcu muszę napisać... (choć w instrukcji opisałem to działanie, ale mało konkretnie.)

Zasada jest taka, że strona o id=1 (pierwsza strona) jest przeznaczona do wyświetlania tylko w przypadku gdy wybierzemy ustawienie, by strona główna miała jakąś jedną stałą treść. Nawet jeśli nie skasujemy przykładowych stron i użyjemy funkcji tresc() - wtedy też ta strona się nie wyświetli.

Dziwne tez jest to, ze w pligu z baza tekstow mimo usuniecia, teksty tam nadal sa - to chyba nie jest dobre rozwiazanie dla tych osob, co by mialy wiecej tekstow i je usuwaly, bo caly czas baza sie powieksza.

Hmm... Po usunięciu strony w administracji, w bazie dane też są kasowane... Inaczej pojawiły by się w panelu administracyjnym... Chyba, że chodzi o coś innego ...

I co to jest to id kategorii w dodawarce, bo padlo juz to pytanie i nie wiadomo, gdzi etego szukac i co tam wpisac, zeby przyporzadkowal wpis do wybranej kategorii.

przykład:

www.adres.pl/kat1,nazwa-kategorii

id kategorii to 1; jest to cyfra znajdująca się po "kat" (chodzi o kategorię strony zapleczowej, do której dodajemy nowa podstronę)

Można oczywiście nie podawać żadnego id kategorii, wtedy podstrona nie będzie do żadnej kategorii przyporządkowana, ale doda się bez problemu.

Przy okazji, dodawarka będzie konkretnie zmieniania, na razie zostało poprawione i przetestowane na kilku różnych hostingach, dodawanie nowych podstron zawierających link w treści.

po ostatnich przenosinach serwerów na Hukk Start już działa bez przeszkód ;), jednakże zacząłem stawiać na Seo-hosting.pl i niestety to samo co na hukku było do niedawna, możesz sobie klikać w krzyżyk by usunąć kategorię czy Lorem Ipsum one są niezniszczalne :D , to jest zapewne kwestia chmodów, niektóre hostingi są tak skonfigurowane że bez grzebania z marszu niewiele zrobisz

mam pytanie jakie chmody dla których plików i folderów należy zmienić by załapało

Ustawienia praw dostępu zależą od konkretnego hostingu. Te które podałem w instrukcji działały na wszystkich hostingach na których testowałem. Jedyne co mogę zaproponować, to testowe zmienianie i sprawdzenie rezultatu.

Prawa należy ustawić dla pliku baza.sqlite który znajduje się w katalogu głównym.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności