Skocz do zawartości

Funkcja odczytująca kilka wyrazów z pliku

sir nimek

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebny mi skrypt, który by odczytywał kilkanaście pierwszych wyrazów z określonej podstrony i wyświetlał je na stronie głównej wraz z linkiem do tejże podstrony.

Mniej więcej wiem jak to może wyglądać, ale potrzebna mi konkretna funkcja do odczytywania zawartości pliku.

Znam tylko te odczytujące po jednym znaku, a czy jest taka co odczytuje po calym jednym wyrazie?

Następnie z tablicy odczytać tylko np 10 pierwszych rekordów - dobrze myślę??

Ciekaw jestem czy na mój problem nie ma prostszego sposobu, przecież to co chcę zrobić to dość typowe rozwiązanie.

Normalną rzeczą jest w dużym serwisie, że strona główna jest generowana dynamicznie na podstawie zawartości podstron.

Witam nie wiem czy o to chodzilo ale to cos ponizej odczytuje kilka wyrazow z pliku

$ilosc_wyarzow=10;
$plik="jakisplik";
$text=file_get_contents($plik);
$tablica_wyrazow=explode(" ",$text);
for($i=0;$i<$ilosc_wyarzow;$i++){
$wyrazy.=$tablica_wyrazow[$i];
$wyrazy.=" ";
}
echo $wyrazy;

Jacenty

[url="https://www.techarts.pl/"]projektowanie stron warszawa[/url] | [url="https://katalog.evr.pl/"]katalog stron internetowych[/url]

Szkoda czasu i pamięci na rozwiązania z explode().

Takie może będzie szybsze..

1. Wczytać pierwsze np. 300 znaków z pliku (lub po file_get_contents obciąć do 300)

2. doszukać się ostatniej spacji i od tego miejsca uciąć (by pozbyć się uciętego wyrazu)

Myslę, że to jest proste i szybkie...

Ale wtedy 300 znaków jest nie dokładne...

Nie bardzo rozumiem MMP.

Zrozumielem to tak, ze na trzysetnym znaku wcale nie musi byc koniec wyrazu, jesli o to chodzi to po to wlasnie jest pkt2 mojej wypowiedzi (doszukanie sie ostatniej spacji ) by obciąć ucięty wyraz.

Pomysłodawce zaś zrozumialem tak, że chce wyświetlać część jakiejś strony u siebie, może sam sobie ustalić czy wystarczy 300 znaków czy bedzie odczytywał 500 by tekstu było wicej... Podałem to jako przykład rozwiązania gdyż explode strony, ktora zawiera np 20k liter a potem pętla bedzie na pewno dłużej trwalo niz zwykle przycicie tekstu a potem odnalezienie spacji i 'docięcię do równego' wyrazu.

Pozdrawiam.

Zgadzam sie z Erbitem. Nie chodzi przeciez o to, zeby N pierwszych wyrazow odczytywac, tylko zeby ogladajacy myslal, ze widzi N pierwszych wyrazow. To co napisal Erbit to standardowa metoda.

Oficjalna strona serii Football Manager ( FM 2005, FM 2006 ) - CM Revolution

Forza MLKS Woźniki Śląskie!

Normalną rzeczą jest w dużym serwisie, że strona główna jest generowana dynamicznie na podstawie zawartości podstron.

W duzym serwisie wszystkie strony sa w bazie a z niej wyciagniecie pierwszych np 300 znakow to pestka.

Przy duzej ogladalnosci nie za specjalnie widze otwieranie i zamykanie pliku przy kazdej odslonie ;]

Pozdrawiam, breja

wl4u3.gif

Przy takim serwisie lepiej wszystko trzymać w bazie danych?

To zależy jak kto leży :hi:

Ogólnie szybciej ladować się będzie stronka której treść jest w pliku (skrypty nie tracą czasu na zapytania do bazy).

Rozwiązanie należy moim zdaniem wybrać pod kontem moderacji strony (ilu moderatorów, jak częste aktualizacje, jak aktualizacje są przeprowadzane czy ręcznie czy przez jakąś aplikacje)

Jacenty

[url="https://www.techarts.pl/"]projektowanie stron warszawa[/url] | [url="https://katalog.evr.pl/"]katalog stron internetowych[/url]

Ogólnie szybciej ladować się będzie stronka której treść jest w pliku (skrypty nie tracą czasu na zapytania do bazy).

Byłbym ostrożny w formułowaniu takich twierdzeń. Przecież system plikowy to też baza danych! Jeżeli odczytujesz coś z pliku system musi pierw odnaleść lokalizację i przeczytać. Może zdarzyć się, że system oparty na wydajnej bazie danych będzie szybszy od odczytu z plików. Zależy to od tylu czynników, że potwierdzicmogą to tylko testy na konkrenej bazie/systemie/serwerze (bo jeżeli Mysql korzysta z plików a nie cachuje to kólko się zamyka).

Erbit, ja to zrozumiałem tak:

1. Pobieramy 300 znaków z owej strony

2. Doszukać się ostatniej spacji w tekscie 300 znakowym

Wtedy takie coś by nie miało sensu bo co jeśli raz te 10 wyrazów bedzie miało 250 znaków a innym razem 890 a zaś kolejnym 350?

pętla bedzie na pewno dłużej trwalo niz zwykle przycicie tekstu

Nie jestem pewien ale wydaje mi się że for i $i <10 nie będzie trwało dłużej, tworząc nową tablice i niszcząc starą, albo ręcznie stworzyć nową tablice wkońcu ilość słów jest stała 10

stopka usunieta z wpoodu wirusa na stronie docelowej

a tak 1000 odwiedzin dziennie to dużo czy mało.

unikalnych osob czy odslon? jak unikalnych to juz sporo

Przy takim serwisie lepiej wszystko trzymać w bazie danych?

Przy kazdym wiekszym niz kilkanascie podstron lepiej trzymac w bazie :)

Wszystko zalezy od ilosci podstron oraz od tego czy bedziesz chcial dalej strone rozwijac jezeli tak to wsadzenie do bazy moim zdaniem jest konieczne.

Pozdrawiam, breja

wl4u3.gif

Jesli masz duzo odslon i musisz wykonywac jakies operacje na plikach (chocby te glupie wyciaganie 10 slow), w szczegolnosci modyfikacje i dopisywanie, to zdecydowanie odradzam pliki tekstowe. Sa one przydatne jedynie przy niewielkich serwisach z mala liczba odwiedzin, gdzie w dodatku wczytywane sa raz na odslone i to w calosci.

Wtedy takie coś by nie miało sensu bo co jeśli raz te 10 wyrazów bedzie miało 250 znaków a innym razem 890 a zaś kolejnym 350?

Podejrzewam, ze sir nimkowi chodzilo o wycigniecie poczatku tekstu. Jesli jednak chodzilo dokladnie o 10 slow, to pomysl MMP jest dobry.

Oficjalna strona serii Football Manager ( FM 2005, FM 2006 ) - CM Revolution

Forza MLKS Woźniki Śląskie!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności