Skocz do zawartości

Funkcja odczytująca kilka wyrazów z pliku

sir nimek

Rekomendowane odpowiedzi

Wtedy takie coś by nie miało sensu bo co jeśli raz te 10 wyrazów bedzie miało 250 znaków a innym razem 890 a zaś kolejnym 350?

To nie da dokładnie 10 wyrazów ale nie przesadzaj z tą długością :D

Nie jestem pewien ale wydaje mi się że for i $i <10 nie będzie trwało dłużej, tworząc nową tablice i niszcząc starą, albo ręcznie stworzyć nową tablice wkońcu ilość słów jest stała 10

Z tablicami w PHP trzeba uważać. Sprawdź ile zajmie tablica zawierająca 40k integerów. Normalnie powinno wystarczyć 160kB, zaś PHP potrzebuje 2,5 MB.

pozdrawiam

...bo co jeśli raz te 10 wyrazów bedzie miało 250 znaków a innym razem 890 a zaś kolejnym 350?...

Tak.. tu racja, że te 300 czy 500 znaków to za każdym razem inna ilość wyrazów. Uznałem jednka, że autorowi nie chodziło dokładnie o 10 czy 12 wyrazów a chodziło o 'wycinek - początek' całego dokumentu. Napisał coprawda 'kilkanaście wyrazów' ale zrozumiałem, że był to przykład a tak naprawdę chodziło jemu o 'wycinek' całości treści a nie o konkretną liczbę słów.

Okej dzięki za pomoc. Zrobie wszystko w oparciu o baze danych.

I teraz prosze o pomoc.

Jak wyciągnąć z bazy początek artykułu i umieścić na stronie głównej, ale tak żeby wyświetliło jako ostatni cały wyraz a nie uciete słowo.

Na pewno macie jakieś sprawdzone metody. Do tego mało obciążające serwer.

Jak wyciagnoac z bazy to chyba jasne: select.....itd.

a jesli chodzi o to aby nie pokazywalo ucietego wyrazu to ja to robie tak:

$parsed=substr($text, 0, 200);
 $pos=strrpos($parsed," ");
 $ret=substr($parsed, 0, $pos);

Jacenty

[url="https://www.techarts.pl/"]projektowanie stron warszawa[/url] | [url="https://katalog.evr.pl/"]katalog stron internetowych[/url]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności