Skocz do zawartości

Funkcja odczytująca kilka wyrazów z pliku

sir nimek

Rekomendowane odpowiedzi

MMP napisał(a):

Wtedy takie coś by nie miało sensu bo co jeśli raz te 10 wyrazów bedzie miało 250 znaków a innym razem 890 a zaś kolejnym 350?

To nie da dokładnie 10 wyrazów ale nie przesadzaj z tą długością :D

Cytat
Nie jestem pewien ale wydaje mi się że for i $i <10 nie będzie trwało dłużej, tworząc nową tablice i niszcząc starą, albo ręcznie stworzyć nową tablice wkońcu ilość słów jest stała 10

Z tablicami w PHP trzeba uważać. Sprawdź ile zajmie tablica zawierająca 40k integerów. Normalnie powinno wystarczyć 160kB, zaś PHP potrzebuje 2,5 MB.

pozdrawiam

MMP napisał(a):
...bo co jeśli raz te 10 wyrazów bedzie miało 250 znaków a innym razem 890 a zaś kolejnym 350?...

Tak.. tu racja, że te 300 czy 500 znaków to za każdym razem inna ilość wyrazów. Uznałem jednka, że autorowi nie chodziło dokładnie o 10 czy 12 wyrazów a chodziło o 'wycinek - początek' całego dokumentu. Napisał coprawda 'kilkanaście wyrazów' ale zrozumiałem, że był to przykład a tak naprawdę chodziło jemu o 'wycinek' całości treści a nie o konkretną liczbę słów.

Okej dzięki za pomoc. Zrobie wszystko w oparciu o baze danych.

I teraz prosze o pomoc.

Jak wyciągnąć z bazy początek artykułu i umieścić na stronie głównej, ale tak żeby wyświetliło jako ostatni cały wyraz a nie uciete słowo.

Na pewno macie jakieś sprawdzone metody. Do tego mało obciążające serwer.

Jak wyciagnoac z bazy to chyba jasne: select.....itd.

a jesli chodzi o to aby nie pokazywalo ucietego wyrazu to ja to robie tak:

$parsed=substr($text, 0, 200);
 $pos=strrpos($parsed," ");
 $ret=substr($parsed, 0, $pos);

Jacenty

[url="https://www.techarts.pl/"]projektowanie stron warszawa[/url] | [url="https://katalog.evr.pl/"]katalog stron internetowych[/url]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności