Skocz do zawartości

Zadłużenie Polski

Trotyl

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 41
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Co nie zmienia faktu, że niedługo możemy przekroczyć unijne normy. Niestety, Polacy nie rozumieją, że jest problem i 22 września w Warszawie cała budżetówka będzie strajkować i żądać podwyżek na poziomie 5%...

Wczoraj słyszałem, że w ciągu 2-3 lat VAT ma dojść do 25%. Przydałaby się porządna reforma finansów, tyle, że nikt jej nie zrobi, bo będzie trzeba komuś zabrać. A jak się zabierze to się przegra wybory, więc lepiej nic nie robić.

Prezydenci USA szybko tracili swoje życie gdy tylko zaczęli przeciwdziałać długowi. Taka prawda, bankierom zależy na tym żeby państwa były zadłużone, żeby wszyscy byli zadłużeni i robili jak niewolnicy na odsetki. Część społeczeństwa jest głupia i tego nie rozumie - bierze kredyt nawet jak to nie jest ostateczność. Część jest świadoma ale wie też że już nic nie poradzi a malutka garstka na świecie doi resztę i kontroluje wszystko.. Światem rządzi pieniądz i to wcale nie takie puste słowa jak niejednemu by się wydawało.

Drukarka przestaje już drukować? Kup tusze i tonery na inkhouse.pl !

jaclaw - wiesz, wiele osób korzysta z kredytów bo nie ma szans

jeśli by takowe mieli, na pewno by z nich korzystali

problemem jest młodzież (gdzie jak mają pracę) od razu jadą w kredyty na samochód czy coś (gdzie mogli by spokojnie odłożyć) a tak zwracają o wiele więcej

niestety - takie realia

dla tych, którzy nie mają czego się czepiać :)

Xann mądrze mówi , nie mniej problem jest trochę szerszy. Żeby dług był mniejszy potrzebne jest dalsze umacnianie się złotego ( dużo kasy pożyczaliśmy i pożyczamy w walutach obcych) oraz mniej populizmu w polityce , choć jak by nie patrzeć każda rządząca partia zostawia państwo z coraz większym długiem publicznym. Najważniejszy jest i tak wzrost gospodarczy , dzięki temu nawet wielomiliardowy wzrost zadłużenia może być niezauważalny w relacji dług/pkb , a nawet malejący. Bardzo ważna jest też metodologia liczenia długu - na dziś dzień są do niego również zaliczane zobowiązania OFE co jest dosyć dziwne , ale rząd walczy o zmianę definicji długu publicznego , nie mniej zamiatanie śmieci pod dywan nigdy nie wyszło nikomu na dobre...

Już nie od dziś wiadome, że co państwowe to na ch...

Tak też jest z długiem "publicznym" - taka jest demokracja i puki jej ludzie nie obalą, tym gorzej. Jest jedna zasada, aby można było kraść, trzeba mieć co i tak jest z NASZYMI pieniędzmi, które te złodzieje nam kradną... ooo nie kradną, bo ONI mają prawo nam kraść, albo jeszcze inaczej - zabierać i ukraść z tego połowę, a drugą połowę dać jako dofinansowanie do "innowacyjności" typu ślubowisko.pl (czy jakoś tak)

Oni nazywają to podatkiem itp. że takie prawo - jednak podczas sądzenia nazistów, co ja piszę, nie nazistów tylko niemców (teraz się wprowadza słowo naziści/hitlerowcy no bo jakby na naszych partnerów mówić?) no to tych zbrodniarzy niemców sądzili, to też mówili, że rozkazy i zgodnie z ówczesnym prawem.

Ja wiem jedno - złodziejstwo to złodziejstwo.

żęby mieć jakieś porównanie zobacz jaki jest narodowy roczny dochód inczej te cyfry nic nie mówią
Uchwalona przez Sejm w grudniu ubiegłego roku ustawa budżetowa przewiduje, że dochody będą równe sumie 249 miliardów złotych

https://www.mojeopinie.pl/polski_budzet_w_2...ku,3,1266759688

Zgodnie z przedłożonymi przez Ministerstwo Finansów wskaźnikami, wartość PKB w przyszłym roku wyniesie 1.324,6 mld złotych.

https://www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/...4,0,459930.html

Dług publiczny Państwa wynosi obecnie ok. 711 562 946 205 PLN

https://www.dlug.koliber.org/

dzięki temu nawet wielomiliardowy wzrost zadłużenia może być niezauważalny w relacji dług/pkb

Dług jest spłacany z budżetu więc pkb ma małe znaczenie w tym temacie.

nihil fit sine causa

Ja tak tylko w nawiązaniu do kredytów - uważam, że są bardzo dobre, ale brane pod inwestycje. A nie by sobie poprawić standard życia, albo zwyczajowo "przejeść".

https://www.punktseo.pl/darmowe-bonusy/ << rozdaje: kody do katalogów firm, kody rabatowe, szablony ZennoPoster ! |---| Moje strony: https://www.s90.pl/pozycjonowanie/ | https://www.seo-stat.pl - zapraszam.                                                                                                                                                                                          

seo-stat-logo.png

Ja tak tylko w nawiązaniu do kredytów - uważam, że są bardzo dobre, ale brane pod inwestycje. A nie by sobie poprawić standard życia, albo zwyczajowo "przejeść".

Powiedz to tym, co nie mają pieniędzy żeby kupić sobie mieszkanie - i mają do wyboru albo mieszkać x lat z rodzicami albo wziąć kredyt. Sam mam kredyt mieszkaniowy i jakoś nie sądzę że tego typu kredyt jest zły, za to faktem jest że branie kredytów pod inne dobra typu nowy telewizor to trochę pomyłka (no chyba że to faktyczne 0% za które i tak faktycznie wszyscy płacą, ale sam i tak tej metody nie stosuję).

Skuteczne pozycjonowanie stron www | Nowe randki internetowe

Powiedz to tym, co nie mają pieniędzy żeby kupić sobie mieszkanie - i mają do wyboru albo mieszkać x lat z rodzicami albo wziąć kredyt. Sam mam kredyt mieszkaniowy i jakoś nie sądzę że tego typu kredyt jest zły, za to faktem jest że branie kredytów pod inne dobra typu nowy telewizor to trochę pomyłka (no chyba że to faktyczne 0% za które i tak faktycznie wszyscy płacą, ale sam i tak tej metody nie stosuję).

Marcin pod warunkiem, że takiego kredytu nie bierze się na 30 lat :)

Max dycha :)

Mam znajomych którzy marzą żeby dostać kredyt nawet na 50 lat jakby tylko mogli dostać kredyt i mieć swoje mieszkanie. Powiedzmy sobie szczerze - większość z nas ma dochody wyższe od przeciętnej, ale sporo jest osób ze znacznie niższymi dochodami i one ewidentnie nie mają żadnego wyboru jak wzięcie kredytu, bo perspektywa uzbierania pieniędzy na własne "m" jest u nich właśnie w okolicach 10 lat gdyby odkładali większość dochodów.

Oczywiście rosnące zadłużenie Polski to coś niepokojącego, ale niestety nikt nie kwapi się do likwidacji przywilejów rolników, górników, sedziów, policjantów, wojska, krusu i pewnie trochę by się tego jeszcze znalazło - a oszczędności z tego byłyby niemałe.

Skuteczne pozycjonowanie stron www | Nowe randki internetowe

koleś, który przewidział kryzys mieszka w wynajmowanym mieszkaniu, bo biorąć średni wiek życia wychodzi mu taniej niż się zadłużać - i takie myślenie trzeba propagować

niestety w Polsce bierze się kredyty nie tylko z tego powodu, że nie ma się kasy

Najlepszy portal branży gier liczbowych Lotto to: Wyniki Lotto NET

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności