Skocz do zawartości

Ubuntu 5.10 "The Breezy Badger"

nrm

Rekomendowane odpowiedzi

He he znalazłem ten topic przez przypadek w google z okazji instalacji UBUNTU i powiem wam że pomimo licencji na xpeka zastanawiam się czy nie przejść na ubuntu (mniej wiruso-syfów a ostatnio coś się mnie czepiły ;) ) ... mnóstwo darmowego softu w zasięgu 2 kliknięć myszki. Linux zawsze odstraszał mnie koszmarnymi problemami z instalacją, Teraz to prostrze niż w windowsach. Sprzęt wykrył mi bez problemów (co zawsze tez byo udręką przy moich krótkich przygodach z linuxem ). Wydaje się, że na domowy komputerek dla przeciętngo Kowalskiego systemik jest w sam raz.

Jest tylko jeden minus, że wszystko chodzi trochę wolniej niż na windows :).

No i na razie kombinuje jak wycisnąć trochę lepsze odświeżanie ekranu...

...

No i na razie kombinuje jak wycisnąć trochę lepsze odświeżanie ekranu...

szukaj po xorg.conf czy jakos tak, potem szukaj sekcji monitor, potem w google wklep "modeline", wybierz pierwszy generator, wypelnij danymi monitora, wygeneruj, wklej do configu, zresetuj iXy i bedziesz mial wg ustawien.

szukaj po xorg.conf czy jakos tak, potem szukaj sekcji monitor, potem w google wklep "modeline",

Dzięki :blush: Nareszcie normalny obraz na monitorze... :)

No i ja zostaję na ubuntu... na razie jeszcze windows posiedzi sobie na sąsiedniej partycji, do czasu aż stwierdzę, że programy które mam na xp (których niestety nie da się zastąpić na razie na linuxie) pójdą mi na emulatorze.

...

I ja mam ubuntu :soczek:

Powiedzcie mi tylko jak ustawić by pliki w folderze X miały dany chmod odrazu po utworzeniu, bo nie mam zamiaru ustawiać chmody każdemu plikowi .php z osobna by sprawdzić wyniki w przeglądarce :)

stopka usunieta z wpoodu wirusa na stronie docelowej

Powiedzcie mi tylko jak ustawić by pliki w folderze X miały dany chmod odrazu po utworzeniu,
Litości... :soczek: chciałeś oczywiście zapytać o uprawnienia plików - nie ma czegoś takiego jak chmod pliku.

A odpowiedź na szybko - "man umask" (trzeba googlem, ubu nie wiedzieć czemu nie ma do tego mana). Nie dotyczy to niestety pojedyńczego katalogu.

bo nie mam zamiaru ustawiać chmody każdemu plikowi .php z osobna by sprawdzić wyniki w przeglądarce :)
Niespecjalnie rozumiem co chcesz osiągnąć... może jest jakaś inna droga. Poza tym dlaczego z osobna?

badaj UMASK i ustaw sobie najlepiej 002 albo 022 w skrpycie startowym swojego usera

rysunek, malarstwo, nauka rysunku, szkoła rysunku, kurs, architektura

usługi dla firm, doradztwo, uslugi doradcze, consulting, biznes

katalog stron WWW, Katalog stron, katalog SEO, linki bezpośrednie

... mnóstwo darmowego softu w zasięgu 2 kliknięć myszki.

A po co klikać myszką?? Wystarczy apt-get install nazwa_paczki i masz. Niekeidy warto wcześniej jeszcze zrobić apt-get update, żeby odświeżyc listę dostępnych paczek.

I ja mam ubuntu :D

Powiedzcie mi tylko jak ustawić by pliki w folderze X miały dany chmod odrazu po utworzeniu, bo nie mam zamiaru ustawiać chmody każdemu plikowi .php z osobna by sprawdzić wyniki w przeglądarce :)

A może problem u Ciebie jeste w ustawieniach właściciela pliku a nie w prawach dostępu.

Nie wiem jak to jest dokładnie pod Ubuntu, ale pod Debianem (na którym Ubuntu jest oparte) domyślny folder www po instalacji apache'a to /var/www/. Ustaw siebie jako właściciela rekursywnie. Prawa dostępu plików zazwyczaj są automatycznie ustawiane na 0644, więc powinieś móc bez problemu je uruchomić.

Na desktop fajna sprawa , korzystam sam i polecam. Na server juz mniej fajna, ale nie bedzie najgorzej :) wlaczyc tryb tekstowy poinstalowac apt'em najnowszy soft skonfigurowac dobrze iptables i moze byc nawet na server :) Zawsze mowie ze to nie dystrybucja a administrator uczyni to ze server bedzie mniej lub bardziej wydajny / bezpieczny

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności