Skocz do zawartości

Stara domena, nowy serwer

J@sió

Rekomendowane odpowiedzi

Użyłem szukaj, ale nic nie znalazłem, więc ośmielam sie zapytać :D

Wiele razy na Forum wałkowany był przypadek, że ktoś chce przenieść swoją stronę pod nowy adres i zachować PR i pozycję w G. A jak się sprawa ma w przypadku, gdy chcę przenieść serwis razem z domeną na nowy serwer? Innymi słowy URL strony się nie zmieni, a jedynie IP. Polecę w dół, czy zostanę na swoim miejscu w G?

zamki polskie, pałace i dwory obronne

Jedyne zagrożenia to:

1.geolokalizacja

2.zmiana serwera (moze zmienic sie czas dostepu do stron)

3.brak dostepu podczas zmiany w DNS

Czyli tak naprawde moze sie okazac, ze nieco sobie polepszysz a moze nieco pogorszysz... roznie to bywa, ale nie powinno byc drastycznych zmian.

Najgorsze co moze sie stać to to, że linki prowadzące do Ciebie będą z tego samego zakresu IP - wtedy pozycja moze sie znacznie osłabić, ale równie dobrze może sie okazać, że taka zmiana zadziała odwronie (odsuniesz sie z IP od linków) i wtedy sobie polepszysz...

Wielkie dzięki za info.

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że niestety "czas propagacji domeny" jak to się uczenie nazywa w przypadku zmiany serwera potrwać może nawet dobę i serwis będzie niedostępny.

Wezmę też pod uwagę IP (mam nadzieję, że nazwa.pl nie jest bardzo popularnym hostem)

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że niestety "czas propagacji domeny" jak to się uczenie nazywa w przypadku zmiany serwera potrwać może nawet dobę i serwis będzie niedostępny.

92216[/snapback]

Zostawiasz serwis tak jak był na starym hostingu, wrzucasz jednocześnie na nowy, tam konfigurujesz domenę, a na koniec w panelu domeny zmieniasz dnsy ze starego hostingu na nowy. W tym momencie do czasu odświeżenia się dnsów (co dla Polski powinno trwać mniej niż 24, ok 12h) użytkownicy będą wchodzili na stary hosting, po odświeżeniu dnsów automatycznie zostaną przeniesieni na nowy - teraz będziesz mógł spokojnie zrobić dump baz danych (jeśli na takich się serwis opiera) i zaktualizować na nowym serwerze (zmiany które dokonano między przeniesieniami serwisu). Teraz usuwasz wszystko ze starego hostingu i jesteś happy, bo nie było przerwy w działaniu.

Największy i najlepszy serwis Apple w Polsce, a do tego również Serwis iPhone

• 4 tygodnie później...

Zrobiłem, jak radziliście (zresztą pomoc techniczna home.pl radziła tak samo) i... od 20 godzin moja strona jest niedostępna. Nie widać jej w Internecie.

Czy mam dokopać staremu operatorowi, czy nowemu? Po strona przestała działać od razu w momencie, gdy stary operator zmienił jej delegację.

• 2 tygodnie później...

nie wiem czy to dobrze zrozumialem, bo potrzebuje troche latwiejszym jezykiem:).

powiem tak mam domene moja_nazwa.az.pl

strone mam umieszczana na bezplatnym serwerze interia.pl

i teraz gdyby moja strona dalej sie nazywala moja_nazwa.az.pl

a wszystkie pliki znajdowaly by sie na innym serwerze

(tzn chcę przeniesc ją na jakis tani ale juz niebezplatny serwer, ale tresc strony byla by dalej taka sama wrecz identyczna)

to dalej moja pozycja w Google byla by taka sama?

czy strace te punkty ktore zyskalem na majac umieszczoną strone na interii?

freesamen, nie, nie stracisz.

pzdr.

omnia mea mecum porto

In general, it could be argued from the consumer point of view that the better the search engine is, the fewer advertisements will be needed for the consumer to find what they want.

Nowa domena, nowy ranking. Możesz użyć przekierowania 301 (polecam szukajke forum, dużo Ci na ten temat powie).

pzdr.

omnia mea mecum porto

In general, it could be argued from the consumer point of view that the better the search engine is, the fewer advertisements will be needed for the consumer to find what they want.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności