Skocz do zawartości

Stawki "przemysłowe" za prąd w DG

Łukasz Gugała

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Wiem, ze temat z odległej galaktyki, ale muszę mieć odpowiedź, a znaleźć nie mogę.

Mianowicie chodzi o to, kiedy firma MUSI korzystać z przemysłowych stawek za energię elektryczną?

Czy ktoś ma informacje na ten temat?

Nieruchomości bez pośredników? Tylko NoBroker.pl - platforma ogłoszeń bezpośrednich.

Dzisiaj spotkałem się właśnie z taka opinią - tj. każdy zarejestrowany jako osoba prawna, nie ważne czy ryczałt, czy VAT etc musi płacić stawki przemysłowe. Mnie też coś tutaj nie pasuje. Księgowa i zarazem osoba u której się dowiaduje co i jak jeśli chodzi o te kwestie jest na zasłużonym urlopie do 13, więc nie wypada dzwonić.

Nieruchomości bez pośredników? Tylko NoBroker.pl - platforma ogłoszeń bezpośrednich.

Stawki przemysłowe odnoszą się do przemysłu. Jeśli masz mega zapotrzebowanie na energię. Powiedzmy potrzebujesz POWERA 50kW czy też więcej.

Z tego, co widzę zajmujesz się programowaniem, więc nie masz zapotrzebowania przemysłowego.

Pewnie chodzi Ci o możliwość doliczenia sobie energii el. do kosztów. Nie zawsze się to opłaca, bo energia dla działalności gospodarczej jest droższa. Jeśli są to kwoty rzędu 200 złotych miesięcznie, lepiej dać sobie spokój. Jeśli chcesz odliczać, musisz płacić stawki ustalone dla działaności.

Jeśli masz DG na miejsce zamieszkania, to już w ogóle lepiej się tym nie bawić.

Mi wydaje się, że każda firma musi płacić większe stawki (choć oczywiście nie jestem biegłym w tych sprawach...). Np. zakład meblowy obok mnie płaci większe stawki, jak również mały salon fryzjerski...

Moderowany katalog stron ogrodniczych - Zapraszam do wpisów branżowych stron (na moderację trzeba się sporo naczekać ale warto)

O ile wiem, to jest związane z przeznaczeniem budynku w którym jest prowadzona działalność. Mam niewielki sklep, który od dłuższego czasu jest nieużywany. Ale dopóki nie zostanie zmieniona kwalifikacja budynku nie mogę zmienić ani taryfy ani przydziału mocy. Mam tam przydzielone 10kW których oczywiście nigdy nie wykorzystywałem. Niestety za każdy przydzielony kilowat płaci się stałą opłatę + do tego oczywiście za zużycie. Stawki są znacznie większe niz w przypadku mieszkania. Nie pamiętam teraz jakie oznaczenie ma ta taryfa.

Bildero - super wydajny serwer zdjęć, możliwość skalowania w locie, zoom, zdjęcia obrotowe (360 stopni), własny znak wodny i wiele innych możliwości.

Płacą wyższe stawki, bo to taryfa dla DG. Bez tego nie mogliby doliczyć energii do kosztów.

Taryfa przemysłowa obowiązuje dla przyłącz 3-fazowych.

A najlepiej zadzwoń sobie do enionu czy też innego dostawcy i po sprawie.

Płacą wyższe stawki, bo to taryfa dla DG. Bez tego nie mogliby doliczyć energii do kosztów.

Taryfa przemysłowa obowiązuje dla przyłącz 3-fazowych.

Z tym wliczaniem energii w koszta też nie jest tak, bo mój teść płaci stawki przemysłowe, a odliczyć nie może ani grosza bo jest na ryczałcie.

Może zapytam inaczej: Część z Was prowadzi swoje agencje etc - jaki prąd płacicie biggrin.gif ?

Ja nie płacę w ogóle za prąd, bo użyczam od rodziców pokój w ich domu, a pokój jest przeznaczony na użytek mieszkalny (czyli nie pod firmę). Ma to swoje zalety, bo nie trzeba płacić wyższych podatków (za lokal, za prąd), ale też nie można wtedy wliczyć w koszta prądu, internetu, środków czystości itp. Oczywiście nie każdy może korzystać z użyczenia lokalu, ale jeżeli Twoja firma to 1 osoba + laptop jak u mnie, to spokojnie tak można zrobić :)

Jesteś bezczelny, nieuprzejmy i nie przepuszczasz kobiet w drzwiach? Zapraszam na ulubione24.pl

Czyli reasumując, każda DG może sobie wybrać co chce?

Jak jest duży zakład, to dogaduje się z elektrownią w celu wybrania jakiegoś pakietu przemysłowego, bo duże zużycie energii, albo jak pisze Darek82, umowa użyczenia lokalu + zwykły, domowy prąd.

• 2 tygodnie później...

Działalność gospodarcza płaci za prąd według innych stawek.

Radzę to załatwić, bo Ci potem obliczą za kilka lat wstecz plus kara plus co tam jeszcze sobie wymyślą i będziesz mieć na prawdę spory, niepotrzebny wydatek.

Stawki przemysłowe to jeszcze coś innego; otóż można podpisać z elektrownią umowę na mocy, której muszą ci zagwarantować nieprzerwane dostatwy prądu o określonej mocy. 3-fazowy prąd można mieć też bez DG :)

Temat znam bo go wałkowałem na początku działalności.

Darek82 - źle robisz :)

nawet przy umowie użyczenia od rodziców powinieneś płacić podatek od powierzchni do urzędu gminy. Jak Cię spytają gdzie prowadzisz DG to co powiesz? :) Pokój powinien być w tym momencie wpisany na DG, nie wiem czy gminy to w ogóle kontrolują, ale te kilka złotych za święty spokój to na prawde niewiele.

pozdrawiam

Bardzo ciekawy temat :)

Ja mogę tylko potwierdzić fakt, że Darek82 powinien zgłosić powierzchnię, na której prowadzi działalność do urzędu gminy, najlepiej oczywiści w takim przypadku wybrać jak najmniejszy pokój (powierzchnia musi być wydzielona) bo różnice w opodatkowaniu są dość znaczne.

Co do energii elektrycznej to w jak się prowadzi działalność w domu to nie trzeba nic zgłaszać u dostawcy energii, natomiast jak jest w przypadku lokalu dedykowanego pod DG to też bym się z chęcią dowiedział :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności