Skocz do zawartości

Google Instant

marcus1

Rekomendowane odpowiedzi

Jesteście w błędzie. Wpisując na przykład frazę "nieruchomości bi" wyświetlają się wyniki dla "nieruchomosci białystok"

tylko że szukając takiej frazy wyszukałeś też 7 innych:

netflix

nike

nietzsche

nier

nieruchomości

nieruchomości dębica (dlaczego nieruchomości + spacja dopisuje miasto "dębica"? to głupota)

nieruchomości bydgoszcz

nieruchomości białystok

i nabiłeś wyświetlenia reklam dla wszystkich tych fraz, na pewno nie kliknąłeś na żadne czyli obniżyłeś CTR a im wyższy CTR tym niższa stawka

• Odpowiedzi 60
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

A nie sadzicie, że jest taka opcja, że kiedy ggle zobaczy mega wzmożony ruch na serwerach (bo przecież wyniki generowane na bieżąco to inaczej jedno query co sekunde od jego usera, a nie jedno na 20 sekund średnio jak było) to zrezygnują z tej opcji?

No chyba, że będzie im się to opłacało przez większą kaske z adworsów. Pożyjemy zobaczymy.

pzdr m.

Tak, ale nie odnosiłem się do reklam, tylko do serpów:

(...)

Koleś, który pozycjonuje sie na pozycjonowanie Nienacko być może będzie miał mniej wejść, niż gość, który robi to na pozycjonowanie Ni, pozycjonowanie Nien, itd :D

Rośnie ryzyko ucieczki usera i kliknięcia w inny wynik.

I rosną możliwości B)

A nie sadzicie, że jest taka opcja, że kiedy ggle zobaczy mega wzmożony ruch na serwerach (bo przecież wyniki generowane na bieżąco to inaczej jedno query co sekunde od jego usera, a nie jedno na 20 sekund średnio jak było) to zrezygnują z tej opcji?

Widzę że nie bierzecie pod uwagę tego co w Googlach napisali na temat podpowiadanej treści:

"Mechanizm zaimplementowany w wyszukiwarkę ma brać pod uwagę dotychczasowe zapytania użytkownika, przewidywać najbardziej prawdopodobne uzupełnienie i w czasie rzeczywistym wyświetlać rezultaty."

To oznacza że wpisując jakąś frazę każdy użytkownik może dostawać inne podpowiedzi, dostosowane do jego preferencji.

I raczej nie zrezygnują z tej opcji bo policzyli sobie że na tym zyskają:

"Google Instant ma pozwolić na oszczędzanie od 2 do 5 sekund. To nie wydaje się wiele, o ile nie zsumuje się tych danych. Szacujemy, że gdyby każdy użytkownik Google na świecie korzystał z Instant, oszczędzalibyśmy około 11 godzin czasu naszych użytkowników w czasie każdej sekundy wyszukiwania - przekonuje firma."

Ja wam powiem, że się cholernie niepokoje o najbliższe dni. Czuję, że będzie:

a) Przetasowanie wyników

:) Update Page Ranku

Co więcej: myślę, że długi ogon przestanie istnieć w taki sposób jak to wygląda teraz. Teraz będzie większa szansa, że wpisując normalną frazę otrzymamy w uzupełnieniu długo-ogonowe dokończenie. Teraz na niektóre frazy zacznie się pozycjonowanie które ja sobie nazwałem "Keyword Wheel" : Zamiast pozycjonować "Wypas owiec w bieszczach" będzie trzeba wziąć pod uwagę: "Wypas owiec", "wypas owiec w" i "wypas wiec w bieszczadach" właśnie...

Ewentualnie stworzyć botnet który będzie wyszukiwał nasze słowo kluczowe na tyle często, że zacznie się ono pojawiać w dopełnieniu.

Jestem właścicielem SEMURAI - agencja SEO oraz właścicielem VRnews.pl - wirtualna rzeczywistość

Będzie ciekawie. Nie uśmiecha mi się to wcale. Długi ogon miał dużo sensu - pluralizował sieć. Wygląda na to, że hasła lokomotywy wrócą do łask. Top 10 traci sens, wydaję mi się, że tak jak dotychczas 10 pozycja dawała większy ruch niż środek stawki, to po tej zmianie już tak nie będzie.

Co do CTR to polecam czytać uważnie oficjalne publikacje od Googla - nie zawsze odsłona jest liczona:

As a result, Google Instant changes the way we think about impressions. With Google Instant, an impression is counted if a user takes an action to choose a query (for example, presses the Enter key or clicks the Search button), clicks a link on the results page, or stops typing for three or more seconds.

It's possible that this feature may increase or decrease your overall impression levels. However, Google Instant may ultimately improve the quality of your clicks since it helps users type queries that more directly connect them with the answers they need.

zerknijcie sobie w narzędzia dla webmasterów... generalnie zdaje sobie sprawę, że z nich korzystając to do lasu można trafić, ale już nieraz przez nie przebijały się jakieś nowości w algorytmie. Chodzi mi o słowa kluczowe - pojawiły się warianty jakiś czas temu, a co za tym idzie teraz podstawą do definiowania słów kluczowych jest zwykle ta podstawowa część wyrazu, to się chyba w naukach o języku temat nazywało, a dwa pojawiają mi się również jakieś cuda w postaci 3, 4 literowych zlepków które na bank na moich stronach nie występują, są to jedynie początkowe litery słów kluczowych. Może jest jakiś związek !!!?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności