Skocz do zawartości

Spam na forach

Stefan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie!

Ostatnio (no, od dwóch lat w sumie) zmagam się ze spamem na forum. Regularnie pojawiają się spamboty, niektóre siedzą cicho przez jakiś czas (po objęciu forum znalazłem kilkadziesiąt kont, których nie odwiedzono przez 4-5 lat) a niektóre wrzucają sobie w profilu jakiś link (raz na miesiąc ktoś odważy się nawet wrzucić posta ze spamem). Ostatnimi czasy jednak coraz częściej widzę polski spam tzn nie tylko, że z polskich hostów ale i maile no i przede wszystkim zawartość linkowanych stron sugeruje, że to ktoś z Polski.

Czy to jakaś nowa metoda/moda w Polsce? Zawsze odwiedzały mnie wszystkie wszędobylskie spamboty (listowane na serwisach walczących ze spamem) ale polskiego spamu do tej pory nie widziałem.

Nie ma nawet tego jak banować bo co, neostrady nie wyblokuję bo wytnę niewinnych userów (a i siebie czasami). Jak z tym walczycie? Raportujecie gdzieś?

• Odpowiedzi 40
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Czy to jakaś nowa metoda/moda w Polsce? Zawsze odwiedzały mnie wszystkie wszędobylskie spamboty (listowane na serwisach walczących ze spamem) ale polskiego spamu do tej pory nie widziałem.

Na PiO to tez Pan chyba dawno nie byl..

Nie ma nawet tego jak banować bo co, neostrady nie wyblokuję bo wytnę niewinnych userów (a i siebie czasami). Jak z tym walczycie? Raportujecie gdzieś?

To pytanie to chyba nie na tym forum.

Tzn. to tak jakby pojsc do lasu i pytac sie skad tu tyle drzew jest i jak je usunac.

A jeszcze lepszy przyklad to jakby odwiedzic stado wilkow lisow i zapytac sie czy nie wiedza jak to siedzieje ze w okolicy kury znikaja i co by z tym fantem zrobic..

seo tools reverse IP, duplicate class C IP range, IP to domain, IP to country,whois IP

A jeszcze lepszy przyklad to jakby odwiedzic stado wilkow i zapytac sie czy nie wiedza jak to siedzieje ze w okolicy kury znikaja i co by z tym fantem zrobic..

Chyba wilki z lisami pomyliłeś, jak zwierzęta hodowlane nie będą zabezpieczone, to wilki wzięłyby się raczej za inne zwierzęta z gospodarstwa, a jakby były zabezpieczone, to byłby spokój. ale to taki mały offtop, mam zajoba na punkcie canis lupus i musialem sie odezwac :P

A co do reszty - dlaczego nie to forum? Zarabiac mozna na rozne sposoby, jedni pracuja, inni zebrają, a jeszcze inni robią napady. Co innego jak ktos wstawi link w sygnature albo wrzuci post, ktory cos wnosi i przy okazji zawiera linka, co innego jak nawali 1000 jednakowych postow ze zdaniem bez sensu, zeby tylko linka dodac. Sa na forum ludzie, ktorzy preferuja pierwsza metode i sa tacy, ktorzy preferuja druga.

Darmowe programy
Potrzebujesz tekstów w krótkim czasie? Sprawdź tutaj.

myślę, że rozwiązywanie tego problemu trzeba byłoby zacząć od źródła, czyli od firmy google, która to wymyśliła sobie że strona posiadająca 30 mln linków jest 3x lepsza od strony posiadającej 10 mln linków itp.

pozwalasz wszystkim pisać na forum = zgadzasz się na umieszczanie treści m.in. reklamowych

jak algorytm google się nie zmieni, to botów na forach będzie coraz więcej i więcej, bo to jedyna metoda na wypozycjonowanie w sensownym czasie strony na frazy takie jak nieruchomości czy praca, nie mówię już o zagranicznych np. video poker, a i dla prostszych fraz blast jest obecnie najtańszą metodą pozycjonowania, z której korzystają najwięksi gracze w branży

pozwalasz wszystkim pisać na forum = zgadzasz się na umieszczanie treści m.in. reklamowych

dawno większej bzdury nie widziałem. Regulamin stanowi jasno, że każdy może pisać jednak nie wszystko co mu się podoba - bez spamu i reklam.

M

Pozycjonowanie lokalne, Wymiana linków tematycznych, Tematyczne artykuły sponsorowane.  >>>>> Informacje na stronie :  Tani hosting

bez spamu i reklam

co jest spamem a co nie?

1 wiadomość - nie

3 wiadomości - raczej nie

10 wiadomości - zależy od treści

100 wiadomości - ?

1000 wiadomości - ?

jak każda wiadomość ma inną treść (dopisane 5 losowych angielskich słów na końcu) to każda wiadomość jest inna czy wszystkie są różnymi wariantami tej samej? dla systemów takich jak akismet, razor każda jest inna

"reklama" może nie być reklamą tylko informacją o istnieniu jakiejś strony, jej opisem itp.

nie ma jednoznacznych definicji pojęć takich jak spam czyli nic nie jest spamem

.... Jak z tym walczycie? Raportujecie gdzieś?

a/ banujesz cały czas nieustannie IP

b/ usuwasz konta z ktorych nikt nie napisał postu w ciagu ostatnich 14 dni

c/ w wiekszosci przypadków wystarczy zmienić adres logowania i rejstracji

Dziś prawnie z tym walczyć trudno ale niebawem będzie łatwiej tym bardziej że wiadomo kto to robi.

Marketing internetowy dla firm

Dziś prawnie z tym walczyć trudno ale niebawem będzie łatwiej tym bardziej że wiadomo kto to robi.

naprawdę wiadomo? :D

właściciel serwera tzw. bulletproof o IP zarejestrowanym w Hongkongu, na Seszelach czy Bermudach, alternatywnie właściciel jakieś darmowego adresu mailowego w domenie @mail.ru, @pochta.ru...

z treści wiadomości też nie wiadomo kto to robi, bo może to robić konkurencja

Mi nie zależy na martwych kontach, mailingów nie sprzedajemy, nie mamy nawet newslettera (bo chyba nie ma takiej potrzeby). Nie wszyscy robią w Internecie rzeczy dla kasy, naprawdę ;-)

Spamera wyczuję na odległość (a tych to najłatwiej po nicku, wyjątkowo powtarzalne a do tego egzotyczne), pół Azji poblokowane, USA, wschodnia Europa też. Ludzi niezwiązanych żaden sposób z forum, przychodzących tylko, żeby wrzucić linka do swojej strony wyrzucamy od razu, zresztą takie posty są niewiele bardziej wyrafinowane niż "bardzo wartościowa strona, mam nadzieję, że będę tu częściej zaglądał" znane mi ze spamów w blogusiach.

Byłem przekonany, że na tym forum większość promuje White SEO (jedynym bolesnym aspektem którego jest tworzenie miliarda "niepotrzebnych" stron bez wartościowego contentu a jedynie linkujących gdzieś indziej). Dopóki ktoś mi się nie pcha z butami na moje podwórko to mogę jedynie narzekać (a w googlu po opisie i adresie widać czy to wartościowa strona czy śmietnik więc nie wchodzę bo i po co) ale jak widzę spam, który ciężko blokować, bo .pl nie chcę blokować a na stopforumspam.com na przykład takie boty są listowane dopiero po kilkunastu-kilkudziesięciu godzinach, to mnie szlag trafia więc chciałem się tu wyżalić :-)

Zastanawiam się co będzie, jeśli pewnego dnia Google wywali z indeksów wszystkie linkownie, zostawiając tylko strony z prawdziwą treścią?

ps. a powód dla którego żalę się akurat tutaj jest taki, że - tak jak pisałem - polskiego spamu nie widziałem tam wcześniej a forum istnieje ponad 5 lat - byłem ciekawy po prostu czy to jakiś trend, czy przypadek. PiO czytam rzadko a piszę jeszcze rzadziej (zgodnie z zasadą, że jak się ma mało do powiedzenia, to może lepiej siedzieć cicho :-) )

Dokladnie tak jak pisze pawloski - trudno jest definiowac spam jednoznacznie.

Mysle, ze intuicyjnie w 90% przypadkow dosc latwo okreslac co jest spamem, a co nie. Wystarczy, ze sie pomysli jakby cos odebral zwykly uzytkownik. I czesto jest tak, ze w danym spamie spam widza wszyscy, tylko nie spamerzy.

Darmowe programy
Potrzebujesz tekstów w krótkim czasie? Sprawdź tutaj.

zalezy na duzej ilosci zarejestrowanych osob - nawet jesli to maile martwe.

Dlaczego ? Sprzedaz mailingu :D

taaaaa - równie dobrze można sobie wygenerować scrapeboxem adresy i sprzedać mailing.

Dostałeś kiedykolwiek mailing z PiO ? To może czas zmienić poglądy o celach jakie mają właściciele for.

M

Pozycjonowanie lokalne, Wymiana linków tematycznych, Tematyczne artykuły sponsorowane.  >>>>> Informacje na stronie :  Tani hosting

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności