Skocz do zawartości

Sonda na temat legalności sprzedaży dopalaczy

Erbit

Czy dopalacze powinne być legalnie sprzedawane?  

259 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy dopalacze powinne być legalnie sprzedawane?

• Tak, mam poniżej 17 lat
      1
    • Tak, mam powyżej 16 lat i poniżej 20 lat
      3
    • Tak, mam powyżej 19 lat i poniżej 25 lat
      37
    • Tak, mam powyżej 24 lat i poniżej 35 lat
      37
    • Tak, mam powyżej 34 lat
      10
    • Nie, mam poniżej 17 lat
      0
    • Nie, mam powyżej 16 lat i poniżej 20 lat
      15
    • Nie, mam powyżej 19 lat i poniżej 25 lat
      49
    • Nie, mam powyżej 24 lat i poniżej 35
      57
    • Nie, mam powyżej 34 lat
      17

Rekomendowane odpowiedzi

gdzie ja pomyliłem wolność, bo nie kumam, jeśli piszę o ludziach co do mnie podchodzą i trują tyłek, to oni wkraczają w twoją wolność czy w moją ? Przecież pisanie o scenariuszu, że ja sobie kupię i zapalę w domu jest tak naiwne, że aż trudno o tym dyskutować w kontekście całego kraju. Wake up man :D

• Odpowiedzi 139
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Jak dla mnie to trzeba być kretynem, żeby kupować takie dopalacze. Konsumować coś, co sprzedawca mówi,że nie jest do konsumowania to jawna głupota :)

Nikt z moich znajomych tego nie kupuje (mimo, że mieszkam w dużym mieście), ale może obracam się w takim środowisku rozsądnych ludzi. Twierdzę stanowczo, że dopalacze powinny być zakazane (trzeba chronić dzieciaki).

Kolesie biją na głupkach niezłe pieniądze. Ja bym się raczej nie zdecydował na sprzedawanie czegoś takiego, mimo możliwości zarobienia dużych pieniędzy.

logo.pngOdwiedź forum o skuterach - dla właścicieli jednośladowców.

to po co coś legalizować, albo zabraniać skoro

To prawo nie jest nienaruszalne. Wręcz przeciwnie stale jest naruszane.
Legalizacja z pewnością nie ograniczy wolności.
Nie rozumiem skąd ta pewność.
Przeciwnie. Będziesz mógł sobie np. w efektowny sposób zniszczyć życie i nikt Ci nie zabroni. Nie wiem czy legalizacja zmniejszy liczbę osób zrujnowanych... ale to nie ma znaczenia skoro oni rujnują sobie życie na własne życzenie.
Problem polega na tym, że jest to spojrzenie jednostkowe, a my żyjemy w społeczeństwie i termin wolność z tego punktu widzenia, przedstawia się lekko inaczej.
No ale co ma to że ktoś Ci truje tyłek do narkotyków?

ke ? :) chyba masz już dość.

Ogranicza moją wolność

to po co coś legalizować, albo zabraniać skoro

Źle mi się napisało. Jest nienaruszalne ale to nie znaczy że nie można go naruszyć i po to się właśnie niektóre rzeczy legalizuje a innych zabrania.... wywiesza się np. "nie palić" żeby przypadkiem ktoś nie naruszył czyjejś wolności.

Problem polega na tym, że jest to spojrzenie jednostkowe, a my żyjemy w społeczeństwie i termin wolność z tego punktu widzenia, przedstawia się lekko inaczej.

A niby jak inaczej?

Nie rozumiem skąd ta pewność.

Stąd że niczego nie ogranicza.

Jest nienaruszalne ale to nie znaczy że nie można go naruszyć i po to się właśnie niektóre rzeczy legalizuje a innych zabrania.

o matko ...

Co do wolności w kontekście jednostka-społeczeństwo to spójrz na to z punktu widzenia ograniczenia dostępu do broni, jest nielegalna, a zatem ogranicza wolność jednostki. Gdyby zalegalizować broń i każdy mógł ją kupić jak bułkę, to czy z punktu widzenia społecznego, nie jednostki, nie widać zagrożenia ? Jeśli tego nie dostrzegasz, to pewnie nie zrozumiesz, że życie w społeczeństwie to nie wolność jednostki, bo to przecież się wyklucza kiedy mówimy o jakiejś społeczności.

Poza tym, to ty chodziłeś do szkoły nie ja, więc nie wiem po co ja tobie muszę coś tłumaczyć :)

Tomahawk,

zboczę z tematu ale ten przykład z tabliczką nie palić to nie do końca "wolność"

skoro mam knajpę i chcę aby do mnie przychodzili klienci palący, to dlaczego ktoś usiłuje przepchnąć ustawę zakazującą mi tego ?

ja nie chcę u mnie ludzi nie palących więc dlaczego w moim prywatnym lokalu ktoś ma mi kazać udostępnić im wydzielone (wywietrzone :) ) miejsce ?

te slogany wolność, demokracja, to są że tak powiem po prostu slogany wykorzystywane przez różne lobby we własnych celach, niestety,

Najlepszy

Tani hosting na Twoją www.

Bierz co potrzebujesz Hosting skrojony na miarę.

Ponad 500 adresów IP do wyboru do koloru ;) konta www od 19zł. brutto rocznie

No ale nie mówimy o broni tylko o narkotykach.

Broń nie jest dostępna bo jej dostępność spowodowała by groźne w skutkach nadużycia.

A jakie mogły by być skutki nadużywania narkotyków? Co ktoś z trawki ulepi kulki i będzie w Ciebie pluł?

zboczę z tematu ale ten przykład z tabliczką nie palić to nie do końca "wolność"

skoro mam knajpę i chcę aby do mnie przychodzili klienci palący, to dlaczego ktoś usiłuje przepchnąć ustawę zakazującą mi tego ?

ja nie chcę u mnie ludzi nie palących więc dlaczego w moim prywatnym lokalu ktoś ma mi kazać udostępnić im wydzielone (wywietrzone wink.gif ) miejsce ?

te slogany wolność, demokracja, to są że tak powiem po prostu slogany wykorzystywane przez różne lobby we własnych celach, niestety,

No masz racyje! Racyja. Tak samo z narkotykami jakbyś chciał sprzedawać w lokalu to dlaczego nie możesz skoro chcą kupować?

Oczywiście są w błędzie z tą ustawą moim zdaniem. Mam nadzieję że się nie uda.

Mi z tą tabliczką chodziło o to że masz lokal i NIE chcesz żeby Ci w nim palono.

@Tomahawk dedukuj się w skutkach społecznych narkomani(ograniczania wolności innych) i nie udowadniaj poglądów nie mających nic wspólnego z rzeczywistością.

E: ciekawa lektura dla Ciebie: https://www.okiem.pl/cnota/narkotyki_skutki.htm

B: Skutki gospodarczo - społeczne:

1. Przestępczość:

Dokonuje się na trzech płaszczyznach; produkcja i dystrybucja narkotyków, oraz czyny związane z potrzebą zdobycia narkotyków i przestępstwa dokonane pod ich wpływem.

produkcja i dystrybucja narkotyków: Płaszczyzna przestępczości związanej z narkotykami, wyraża się w Polsce w nielegalnej hodowli konopi lub maku, w produkcji narkotyków, w wyrobie przyrządów do produkcji środków odurzających, w przemycie narkotyków, w nielegalnym obrocie narkotykami. Wiąże się także z międzynarodowymi strukturami przestępczymi i przestępczością zorganizowaną.przypis 12

czyny związane z potrzebą zdobycia narkotyków: Bezpośredni związek zachodzi pomiędzy potrzebą zdobycia narkotyku, a jego kradzieżą, szantażem w celu zdobycia środka, fałszowaniem recept, zmuszeniem osób trzecich pod groźbą przemocy fizycznej do wydania lub zdobycia pożądanego środka, zagarnięcia czyjegoś mienia w celu zakupu narkotyku.

przestępstwa dokonane pod wpływem narkotyków: W skład tej grupy wchodzi naruszanie porządku publicznego, powodowanie wypadków komunikacyjnych, zabójstwa, czynne napaści, gwałty. W zależności od rodzaju zażytego środka i jego ilości reakcje mogą być różne. Należy nadto zwrócić uwagę na związek pomiędzy narkomanią a przestępczością jakim jest wzmocnienie motywacji przestępczej działaniem środka narkotycznego. Chodzi o sytuację, w której ktoś mający popełnić przestępstwo zażywa środek narkotyczny w celu pobudzenia się do działania, rozluźnienia i rozproszenia obaw oraz nadania działaniu odpowiedniej motoryki. Związane jest to ze świadomością jego działania.przypis 13

Istnieje hipoteza, że przyjmowanie narkotyków może osłabić agresywność. Spotyka się tutaj raczej przemieszczenie agresji do wewnątrz.

2. Wpływ zażywania narkotyków na przestępczość:

Amfetaminy i kokaina: posiadają właściwości wzmagania agresywności. Zachowanie przestępcze wywołane jest biochemicznymi i fizjofarmakologicznymi właściwościami substancji mających podwójne działanie. Z jednej strony dają upust ładunkowi agresji, a z drugiej zmieniają zdolność do oceny własnego postępowania i samokontroli. Roślina pod nazwą khat uprawiana w Afryce Wschodniej zawiera główny składnik o działaniu podobnym do amfetamin, który łatwo wywołuje niekontrolowane stany agresji oraz niekiedy wywiera poważne destrukcyjne konsekwencje.

Opium i heroina: oraz ich pochodne z powodu szybkiego i silnego uzależnienia także są powszechnie wiązane z przestępczością, lecz wynika to z potrzeby zdobycia narkotyku. Rozbieżne są natomiast stanowiska, co do wywoływania agresji przez środki halucynogenne, łącznie z haszyszem. Mania prześladowcza - często występujący syndrom choroby - może wywoływać nieobliczalne zachowania agresywne. Haszysz, LSD i amfetaminy mogą wywoływać reakcje tzw. horroru związana ze strachem i paniką, co w konsekwencji doprowadzić może do agresji.

Leki: u lekomanów występują zaburzenia układu nerwowego, funkcji psychomotorycznych, zaburzenia orientacji albo nadmierne zmęczenie spowodowane wyładowaniem aktywności, dlatego często ulegają oni wypadkom lub je powodują.przypis 14

3. Narkotyki a sport:

Pogoń za osiągnięciami pcha niektórych na drogę używania środków dopingujących, wzmagających sprawność psychofizyczną. Po śmiertelnym wypadku kolarza Jensena w 1960 roku podczas Igrzysk Olimpijskich w Rzymie i kolarza Simpsona we Francji w roku 1967 w wyścigu Tour de France, Międzynarodowy Komitet Olimpijski wprowadził ostre restrykcje wobec sportowców i zakaz używania niektórych środków psychotropowych i dopingujących. Praktyka ich używania jest oszustwem i godzi w istotę sportu jako zdrowej rywalizacji

. 4. Narkotyki zakłócają funkcje społeczne:

W wyniku stałego narkotyzowania się dochodzi do dezorganizacji osobowości i wypadania z ról społecznych. Następstwem tego jest obniżenie sprawności społecznej osoby, rozluźnienia jego norm moralnych, zaniechania obowiązków, a w skrajnej formie uchylania się od prawnie zastrzeżonych form świadczeń na rzecz rodziny, grupy zawodowej, państwa.

Zakłócenia w komunikacji rodzinnej poprzedzają rozpoczęcie brania narkotyku. Zdaniem wielu autorów środki narkotyczne są również skutkiem jej niszczenia. Kiedy ktoś zacznie brać narkotyki, stan jego bolączek i dolegliwości wpływa na równowagę rodziny i wzmacnia błędne koło zakłóceń komunikacji wcześniej istniejących.przypis 15

5. Wpływ narkotyków na sferę seksualną:

W sferze skutków można wyróżnić dwie płaszczyzny działania. Pierwszą jest bezpośredni związek niektórych narkotyków z pobudliwością seksualną, gdy narkotyk pełni rolę afrozydiaku. Natomiast druga wiąże się bezpośrednio z koniecznością zdobycia narkotyku, lub pieniędzy na jego zakup przez akty prostytucji.

Wkleję tutaj bo może ktoś cierpi na "zespół demotywacyjny" :)

ETC ETC:

https://www.google.pl/#hl=pl&source=hp&...61ea916f9ae009d

nihil fit sine causa

sam widzisz jak płodny może być umysł dorosłej osoby, pomyśl co można wymyślić pod wpływem.

To już osoba która to zażywa powinna pomysleć co może wymyśleć pod wpływem. I to nadal będzie jej wina a nie narkotyków bo przecież zanim wzięła to miała ta osoba trzeźwy umysł.

Równie dobrze można zabronić picia alkoholu.... i nawet jedzenia... bo przecież po zaspokojeniu podstawowych potrzeb chcemy zaspokoić inne... i wiadomo co taki najedzony pedofil zrobi. A jakby był głodny i o suchym pysku to by siedział i kombinował jak się nażreć nie jak coś dmuchnąć.

@Trotyl

No masz po części rację. Ale tak jak mówiłem. Osoba która coś bierze powinna pomyśleć co po tym zrobi. Polskie prawo nie jest idealne.

Być może dziura jest w tym że jak ktoś pod wpływem coś zrobi to jest to okoliczność łagodząca. A może nie powinna być? Bo przecież skoro ktoś brał środki odurzające to spodziewał się że może po tym zrobić coś niedobrego... a mimo to się naćpał, czyli to troche tak jakby to zrobił z premedytacją.

Jestem pewien że gdyby wszelkie łamanie prawa pod wpływem bardziej karano to nie tylko mniej osób by po narkotyki sięgało ale tez dużo by wolała się naćpać w domu.... lub ew. w obecności kogoś trzeźwego.

Przestancie rozwijac ju te watki o legalizacji!!! Znowu zmarnowalem kilka minut na czytanie postow :)

Czesc z Was naprawde chce zeby nas (ludzi) traktowano jak stado baranow, ktorzy nie wiedza co jest dobre, a co zle. IMO wszelkie tego typu uzywki powinny byc legalne, ale ich sprzedaz kontrolowana i niedopuszczalne jest sprzedawanie ich dzieciakom. Ale jak juz ktos przekroczyl umowna granice doroslosci to powinien sam moc zdecydowac czy chce cos zazyc czy nie. Jesli jest na tyle glupi, ze bedzie chcial to kupic to jego sprawa. On sie wykonczy, on wpadnie w nalog. Oczywiscie w obecnym systemie gdzie pozostali podatnicy musza placic na jego leczenie jest to zdecydowanie nie fair, ale my i tak tylko sobie strzepimy palce na klawiaturze, a "madre glowy" zdecyduja po swojemu. Trzeba pamietac, ze oni nie zawsze kieruja sie dobrem innych, jak to probuja nam wmowic, lecz w wiekszosci przypadkow jedynie dobrem swoim i swoich kieszeni.

baner_mini.jpg

.....

przed chwila w radiu uslyszalem newsa ze jakis gówniarz napadł na sklep bo nie miał kasy na dopalacze :)

Znowu Ci bajek naopowiadali. Jak ktoś, kto świadomie chciał się naćpać miałby Tobie (sklepowej) zaszkodzić? Przecież to jego wola (wybór), że chce się naćpać i nikt jemu tego nie może zabronić.

Taką "prawdę" głoszą niektórzy. Dlatego odniosłem się do sprzedaży broni - gdyż co sprzedawcy do tego, że 12-to latek komuś łeb odstrzeli.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności