Skocz do zawartości

Stara domena

Arseterix

Rekomendowane odpowiedzi

Robiąc swoje pierwsze zaplecze rejestrowałem "świeże" domeny z puli. Jedna z nich okazała się mieć historię. Na archive.org są zrzuty z witryny z 2001, 2002. Potem nic. Proste strony do analizy PR/BL itd. oddają mi wiek z początku 2001. BL dawno już oczywiście nie ma i strona na oko była długo poza indeksem.

Pytanie: Jak gugler traktuje taką stronę? Robię na niej testy ale dotyczą one sposobu linkowania i raczej nie wyjdą mi z tego +/- wieku.

Z góry dzięki za nie wchodzenie w dyskusję czy wiek domeny ma znaczenie itd. :) Chodzi tylko o to jak gugler postrzega taką witrynę z punktu widzenia wieku. Od danych z whois i mojej obecnej rejestracji, pierwszego wejścia do indeksu (czy ewentualnie olewa to w momencie wypadnięcia strony) itd.

Jeżeli wypadła na dłużej z indexu i nie ma do niej już żadnych BL to nie ma ona większej, dodatkowej wartości.

Mam jedną domenę, która przez 2 lata działała, wygasła, wypadła z indexu. Zarejestrowałem ją i mimo posiadania BL (choć w śladowej ilości) nie widzę dodatkowych korzyści z racji jej historii.

Wyznacz cele, a osiągniesz wszystkie.

Przy przechwyconych, leciwych domenach liczy się czas, im wcześniej postawi się na niej jakiś content tym lepiej.

Jednak jeśli zależy Wam na mocy domeny to radzę stawianie podobnego contentu z tym który był wcześniej.

Wiek domeny to ważna sprawa ale trzeba umiejętnie z taką domeną postępować.

Dla przykładu, przechwyciłem jakiś czas temu domenę z 2001 roku gdzie stała tam wizytówka jakiejś firmy szwalniczej...

Duża firma znana również poza granicami Polski, postawiłem tam strone z artykułami nieruchomości...dość mocno podlinkowałem

i za nic nie może wskoczyć fraza nawet do top 100

Godny polecenia transport ponadgabarytowy i spedycja.

Stare pozycjonery mówią ze stara domena to jeden z bardzo znaczących czynników wpływających na pozycje strony na niej umieszczonej.Prawdopodobnie Google bierze pod uwagę w swoim algorytmie wiek i historie domeny.Z tego co przeczytałem ,na forach rosyjskich i w książkach,prawdopodobieństwo tego że taka domena wpadnie do piaskownicy,równa się 0 .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności