Skocz do zawartości

Przyjazne linki

seomaster

Rekomendowane odpowiedzi

Nie moge sobie poradzic z mod rewrite.

Co prawda w internecie jest sporo tutoriali ale nie znalazlem zadnego ktory by mi pomogl.

Przykladowo ten :

RewriteCond %{REQUEST_URI} ^/(niusy)|(artykuly)|(ksiegaGosci)|(repozytorium)|(nius)|(artyku l)

RewriteRule ^((nius)|(artykul)|(repozytorium))/([0-9]+) /index.php?dzial=$1&id=$5 [L,NC]

RewriteRule ^((niusy)|(artykuly)|(ksiegaGosci)|(repozytorium)) /index.php?dzial=$1 [L,NC]

zamieni

/index.php?dzial=niusy na /niusy

Ale tutaj nie odbywa sie to automatycznie.

O co mi chodzi?

Mam adresy na stronie :

/podkat.php?pokaz=ubezpieczenia&page=2

chcialbym zeby bylo

/ubezpieczenia,2/

ale chce zebo to sie automatycznie zmienialo, bo niewyobrazam sobie w httaccess wspisywac kazdego adresu bo mam ich sporo.

No dobra ale chodzi właśnie o to że to nie będzie automatycznie tylko muszę dla każdego adresu pisać linijkę.

wpisał bym /ubezpieczenia,3/ i juz by nie działało a ja moge mieć 34 stron i wiele kategorii.

Tworze katalog stron i takie rozwiązanie odpada.

Da się zrobić to żeby pasowało do wszystkich podstron? jakos da sie tak zrobic bo serwisy tak maja.

przykladowo ktos doda u mnie strone

i automatyczne dziala mu link

/sprzedaz-motocykli

zamiast

/page?view=sprzedaz-motocykli

RewriteRule ^(.+),([0-9]+)/?$ podkat.php?pokaz=$1&page=$2 [L]

Modrewrite zamienia z takich

/ubezpieczenia,2/

na takie

/podkat.php?pokaz=ubezpieczenia&page=2

Tylko że te pierwsze najpierw muszą istnieć w kodzie html

Plik htaccess jest tylko pewną częścia oprogramowania odpowiedzialnego za przyjazne linki.

.

• 2 tygodnie później...

Przy tego typu linkach:

/katalog/katalog/

Przeglądarka interpretuje to jak by to były podkatalogi na dysku na serwerze. I domyślnie w lokalnym (czyli ostatnim widocznym w linku) katalogu szuka pliku CSS.

Należy znienić link do pliku css

ze 'style.css'

na '/style.css'

Problem nie dotyczy tylko samych styli ale wszystlich odwołań do jakichkolwiek plików przy linkowaniu pośrednim.

.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności