Skocz do zawartości

[pytanie] Umowa o dzieło

Mich@ł

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pewien problem dotyczący umowy o dzieło :) Jaki pit składa zleceniodawca przy umowie o dzieło? I ogólnie jak to wygląda, pit przekazuje również pracownikowi?

Czy jakoś inaczej to wygląda w przypadku gdy zleceniodawcą jest firma ;)?

Z góry dzięki za rozwianie wątpliwości ;)

Michał Kryński
Zapraszam na moje forum akwarystyczne  ;-) 

Czyli patrząc od strony zleceniodawcy:

1. Podpisuje umowę.

2. Wypełniam pit 11 i wysyłam go do wykonawcy.

3. płacę podatek od umowy.

Tyle :>?

Jestem wykonawcą, ale wydaje mi się, że właśnie tak to wygląda. Chociaż zwykle pity spływają do mnie po nowym roku, gdzieś tak do lutego.

piotrek1318, jesteś pewien że do US wykonawcy? Bo tak szczerze mówiąc skąd mam wiedzieć do jakiego US należy wykonawca? I dodatkowo kiedy i gdzie mam zapłacić podatek (na rachunek bankowy mojego US czy na rachunek bankowy US wykonawcy)?

Michał Kryński
Zapraszam na moje forum akwarystyczne  ;-) 

piotrek1318, jesteś pewien że do US wykonawcy? Bo tak szczerze mówiąc skąd mam wiedzieć do jakiego US należy wykonawca? I dodatkowo kiedy i gdzie mam zapłacić podatek (na rachunek bankowy mojego US czy na rachunek bankowy US wykonawcy)?

Na druczkach umów o dzieło wykonawca ma rubrykę, w której wpisuje adres swojego Urzędu Skarbowego.

Dokładnie, po każdej robocie czyli wykonanej umowie wykonawca tworzy dla Ciebie rachunek, w którym się zawiera wszelkie info dot. urzędu skarbowego, wysokości podatku, nr konta itd.

Jak ktoś zainteresowany to mu prześlę przykładową Umowę + rachunek.

Proszę o PW :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności