Skocz do zawartości

update serp

daniellito

Rekomendowane odpowiedzi

Google rozpoczęło testy mechanizmu, który pozwala na podgląd stron bezpośrednio z poziomu wyników wyszukiwania. Nowa technologia może okazać się zabójcza dla wydawców – pozwala użytkownikom na szybkie znalezienie poszukiwanych informacji bez konieczności odwiedzania docelowych witryn.

Gigant z Mountain View testuje zwykle od 50 do 200 różnych koncepcji, zanim któraś z nich trafi do wyszukiwarki. Jeden z takich ostatnich eksperymentów wzbudził szczególnie duże zainteresowanie.

Chodzi o podgląd strony w trakcie wyszukiwania. Po wpisaniu naszego zapytania uzyskamy zupełnie nową listę wyników. Po najechaniu na dowolny z wyników, zostaje on podświetlony na niebiesko, a po prawej stronie ukazuje się podgląd znalezionej witryny.

Eksperyment Google'a: czy będziemy wciąż tyle klikać?

To nie koniec ciekawostek. Okazuje się, że na podglądzie są zaznaczone na żółto ważniejsze fragmenty, a część uznawana za będącą odpowiedzią na zapytanie jest powiększona tak, aby była czytelna.

Nie do końca wiadomo, jak taka funkcja wpłynie na klikalność. Z jednej strony użytkownicy, szczególnie ci, którzy szukają szybkiej informacji, nie będą mieli powodu, by odwiedzać znalezione witryny. Z drugiej strony atrakcyjne wizualnie serwisy mogą na tym skorzystać – nie od dzisiaj wiadomo nie od dzisiaj, że grafika przyciąga wzrok – więc będzie można dzięki niej pokonać nawet wyżej w rankingu stojące serwisy.

Dlatego niektórzy komentatorzy sądzą, że podgląd stron w wyszukiwarce może sprawić, że do działań związanych z SEO i SEM dołączy też optymalizacja estetyki i przejrzystości witryn – a na tym skorzystają wszyscy internauci.

• Odpowiedzi 1,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Imho wiek nigdy nie miał wpływu na pozycje domeny (a jeśli był, to jakiś marginalny np. 5%). Po prostu z wiekiem zwykle wiązało się dużo stabilnych BL... i właśnie, wiek linka do strony miał (ma?) już znaczenie większe.

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

Ja tak trochę offtopowo - od ponad dwóch lat czekam na przykład witryny pozycjonowanej na treści niezgodne z jej zawartością. No i nie mogę sie doczekać ;) . Tyle w kwestii "zaśmiecania" serpów .

To nie czekaj, zagladnij do serpów. Nietrudno znalezc na co popularniejszych frazach.

Darmowe programy
Potrzebujesz tekstów w krótkim czasie? Sprawdź tutaj.

Od kiedy losowosc jest dobra dla zwyklych uzytkownikow??? Szukam czegos, wchodze na poszczegolne strony, za 5 minut chce z powrotem wejsc na strone ktora mnie zaciekawila, a chce wejsc przez goolge bo nie pamietam dokladnie adresu, a tu bang calkiem inne wyniki. Dla mnie losowosc jest bez sensu.

Losowość jest raczej skutkiem ubocznym wprowadznych zmian - już przy Caffeine było widać że czas propagacji jest bardzo duży (od pierwszych wyników do ustabilizowania na wszystkich DC kilka tygodni upłynęło).

Co ciekawe pierwszy raz te "nowe" wyniki trafiły mi się 15.09 potem 11 dni spokoju i zaczęly początkowo wyskakiwac na "tylko język polski" - teraz są w bardzo wielu miejscach choć na .pl widzę jeszcze stare wyniki.

Pierwsze obstawiałem wysyp algorytmu teraz sam nie wiem. Ogólnie na podstawie własnych obserwacji (mały wycinek ale jednak) strony z ciekawym unikalnym contenetem do góry. Strony z SWL raczej ostro w dół (raczej bo dwie które znam jak siedziały tak siedzą). Mam raczej wrażenie że osłabiono linki lub też przewartościowano liczenie ich siły (jakość?). Frazy słabe lub bardzo słabe niemal bez zawirowań co przekonuje mnie do zmian w systemi liczenia wartości linków.

Jakieś inne doświadczenia? Pozdrawiam.

Strony z dużą ilością unikalnej treści w górę, znacznie w górę. Już zresztą wspominałem o tym przy pierwszy zawirowaniach lekko ponad tydzień temu - znaczne zwiększenie ruchu z long tail. Dla mnie te zmiany są wyjątkowo na plus i oby wszystko szło właśnie w tym kierunku.

Content is the king jest prawą akurat w moim przypadku. Testowane na dwóch serwisach, bogatych w treść.

Ciężko mi wyrokować jak google premiuje teraz domeny z konkretną historią, bowiem mam jedną > 5 lat, o znikomej ilości treści, linkowana non stop i trzyma się na swoich pozycjach. Nigdy nie używałem swli - tylko swoje zaplecze + katalogi.

Powoli zaczyna to wyglądać na celowe działanie a nie bug. Ma ktoś jakieś poważne spostrzeżenia bo na razie wiemy, że nic nie wiemy. Jak się patrze po stronach to w topie został strony dopalane swl a także te nie dopalane, te lepiej zoptymalizowane i te gorzej, te z anchorem w adresie i bez...

Chcesz zrealizować marzenia? Wykonujemy skoki spadochronowe z 4000 metrów w całej Polsce.

Cos sie pozmienialo w wartosciowaniu stron. Mozliwe, ze Google promuje duze serwisy, z duzym site i czesto aktualizowane. U mnie na jednej sredniej frazie bylem w granicach top3-5. Porzadna stronka, dlugie teksty, ale maly site. Teraz jestem na ok. 13 pozycji, a powyprzedzaly mnie strony malo linkowane za to majace duzy site i aktualizowane prawie codziennie.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Strony z dużą ilością unikalnej treści w górę, znacznie w górę. Już zresztą wspominałem o tym przy pierwszy zawirowaniach

To nie jest wcale reguła. Pozycjonuje ogromny portal tematyczny (i był na kilkadziesiąt fraz na pierwszych miejscach od przynajmniej 2 lat). Teraz np. na jedno z haseł wyprzedziła go podstrona Adwenstystów z krótkim artykułem tematycznym. Czyli podstrona z krótkim artykułem jest bardziej wartościowa od portalu z ogromną ilością unikalnych tekstów aktualizowany codziennie?

Fakty i Mity SEO część 1:

1. Wiek domeny starszej niż okres TRUST TIME nie wpływa już na pozycję w rankingu.

Okres TRUST TIME zależny jest od tematyki witryny.

2. Linki ze stron niezwiązanych tematycznie z pozycjonowaną witryną nie przekazują już maksymalnej mocy.

Mocy, która wynikałaby z obliczeń PR, BL oraz TR.

3. Linki z wielu stron, otoczone tym samym tekstem liczne są już jako 1 odnośnik.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności