Skocz do zawartości

update serp

daniellito

Rekomendowane odpowiedzi

A to jest co niby? https://anime.privacy.pl/ciekawe.jpg nigdy tak nie było, jest normalnie w top10 strona numer 1, a potem 7 wyników z google maps, a potem 3 normalne strony jak zawsze, top20 już normalne, co dziwne, zrobiło się teraz z top10 , top11 :D 1+7+3 = 11 ...

To samo pod np. "fotograf ślubny kraków" też 11 wyników widzę...

• Odpowiedzi 1,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Moja teoria jest taka:

Nowy system sprawdza ilość linków idących do naszej strony i za pomocą jakiegoś algorytmu dzieli te linki na wartościowe i nie wartościowe. Sprawdza jak jest różnica procentowa między tymi grupami i ustala pozycję. Zobaczcie że większość starych stron poleciała a nowe poszła w górę. Zaczynając pozycjonować zawsze dodajemy najpierw do stron z wysokim PR wartościowych. W momencie gdy już skończymy pulę resztę likowania idzie w śmieci i słabe strony. Procent wartościowych linków więc się zmienia na niekorzyść długo pozycjonowanych serwisów.

Z moich obserwacji wynika iż leca w dół strony intensywnie pozycjonowane ale mało wartościowe a zyskują te mniej linkowane ale bardziej wartościowe dla użytkownika. Tak jakby google znacznie poprawiło dopasowanie tematyczności i wartości strony (zyskuja min. strony firmowe i z duża ilościa tematycznego kontentu), a zdeprecjonowało wartość linków. I jak każdy widzi wyniki rotują, z dnia na dzień inne...

@ ravau - możesz podać frazę?

Tak jakby google znacznie poprawiło dopasowanie tematyczności i wartości strony (zyskuja min. strony firmowe i z duża ilościa tematycznego kontentu), a zdeprecjonowało wartość linków. I jak każdy widzi wyniki rotują, z dnia na dzień inne...

Kolega idzie według mnie dobrym tropem. Już kilkadziesiąt postów wcześniej napisałem o tym, że wreszcie nadeszła era tematyczności linków. Polecam do dogłębniej sprawdzić :D

Mhm... tęskniłem?

Jeżeli szukasz kogoś, kto zrobi profesjonalne zdjęcia, to zapraszam! Fotografia Produktowa - klik klik!

Oponydlakazdego.pl ma 301 z opony.us ktore zostaly zaladowane blastem i dostaly filtra po wieeeelu latach w miare dobrych pozycji :D.

Co do zmian w algo - starajcie sie o dobre linki do nie bedzie placzu. Wielu z Was twierdzi, ze polecialy np. strony nie linkowane swl'em, ale patrzcie na sprawe globalnie. Jak domena jest linkowana np. z katalogow, a wiekszosc katalogow jest linkowana swl'em to spadek mocy tez Was dotyczy. Co z tego, ze macie np. 1000 linkow skoro ich moc jest plynna i zmienia sie praktycznie caly czas (czesc na plus, czesc na minus).

Nowy system sprawdza ilość linków idących do naszej strony i za pomocą jakiegoś algorytmu dzieli te linki na wartościowe i nie wartościowe. Sprawdza jak jest różnica procentowa między tymi grupami i ustala pozycję. Zobaczcie że większość starych stron poleciała a nowe poszła w górę. Zaczynając pozycjonować zawsze dodajemy najpierw do stron z wysokim PR wartościowych. W momencie gdy już skończymy pulę resztę likowania idzie w śmieci i słabe strony. Procent wartościowych linków więc się zmienia na niekorzyść długo pozycjonowanych serwisów.

Wedlug mnie to, co twierdzi adrians ma sens. W jednej branzy wylecialem z wynikow tylko ja, a reszta pozostala bez zmian. Mialem dosc wysoko pozycje, a jako jedyny dodawalem sie do precli, katalogow. Widze, ze pojawilo sie sporo stron, ktore maja jakies pojedyncze ale mocne linki ze stron z PR4 i PR5.

Jedyna wada takiego algorytmu bylaby taka, ze wtedy latwiej byloby sie pozycjonowac bo wystarszyloby zakupic kilka linkow z wysokim PR...

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Jedyna wada takiego algorytmu bylaby taka, ze wtedy latwiej byloby sie pozycjonowac bo wystarszyloby zakupic kilka linkow z wysokim PR...

Myślę, że nie jest to wada, a w praktyce dla nas jest to bez różnicy. Kosztowo wychodzi podobnie pozyskanie kilku mocnych linków jak i kilku tysięcy słabych. Po prostu google nie tyle walczy z samym seo co z tworzeniem bezsensownych stron pod to. Jeśli będziemy mogli wbić się na trudne frazy np. 10 mocnymi linkami to jest zdecydowane większe prawdopodobieństwo, że te 10 stron zaplecza zrobi się naprawdę dobrze pod kątem wartości dla użytkownika. A w momencie kiedy przykładowo 1 mocny link można zastąpić 10 tys słabych linków to mało komu chce się budować 1 bardzo mocne zaplecze, bo 10 tyś śmieci można uzyskać w 1 dzień :D.

No w sumie masz racje CashNet. Tylko podejrzewam, ze caly czas PR zdobywalo by sie masa linkow i trzeba by robic tak masa linkow -> strona zapleczowa -> strona pozycjonowana.

No ale moze cos sie zmiena w tym zakresie, bo jak na razie tez nie ma update PR. Moze juz Google nie bedzie go podawac do ogolnej wiadomosci i trzeba bedzie wszystko robic na czuja.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Ja do pozycjonowania swoich stron korzystam w 95% ze statlinka standard. Wyniki lekko spadły, ale tragedii nie ma. Czy ktoś korzysta ze statlink gold by powiedzieć jak zmieniły się u niego pozycje. Jeśli wnioski do których doszli inni są prawidłowe to znaczy, że ten SWL może przeżywać swój złoty wiek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności