Skocz do zawartości

update serp

daniellito

Rekomendowane odpowiedzi

Nie sądzę żeby obniżanie jakości SERPów było celowym działaniem, musi wynikać z jakiegoś błędu. Jedynym argumentem przemawiającym za nowymi wynikami są dochody z adwrods.

Ja podsumowując widzę wszystko tak. Wymyślili sobie update, który miał na celu poprawić jakość wyników, update okazał się totalną porażką. Wstrzymali go w trakcie, czego efektem był spadek nie wszystkich stron i brak prawidłowości. Nie wiedzieli co zrobić, bo do błędu się nie potrafią przyznać, więc wymyślili bajkę o SWL. W międzyczasie jak widzę minimalnie poprawiają wyniki - w top 20 / 30 coś tam poznikało już, coś zostało i teraz są w trudnej sytuacji bo nie chcą cofnąć update, pokazując, że ponieśli porażkę ale z drugiej strony coś z tym muszą zrobić bo jak tak dalej zostanie to...

W takim razie poczekamy na weryfikacje tego faktu tutaj: https://ranking.pl/pl/rankings/search-engines.html

No właśnie :P

Myślę, że poczekają tydzien / dwa aż sprawa przycichnie i cofną ten pożal się Boże "update" porażkę ;)

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

• Odpowiedzi 1,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Gdyby nie było wczsesniej 2 prób w którkim odstepie czasu, to bym sie mógł pod tym podpisać.

To, że większość nie widzi prawidłowości, nie musi oznaczać, że ich nie ma. Algo działa w/g wzoru i na jego podstawie i tego co ma w swoich szufladkach w bazce przedstawia serpy :P

- Reklama -

Podatki we Wrocławiu: biuro podatkowe wrocław

Miejscówa do parkowania przy Okęciu: parking okęcie

Ja jednak po chwili stwierdziłem, że z tego artykułu na blogu o SWLach można jednak wyciągnąć mądre rzeczy:

1) Google nie karze za dopalanie SWLami - warto więc je stosować

2) SWLe na dzień dzisiejszy są zliczane do mocy strony - być może w przyszłości Google odnajdzie sposób na zmniejszenie ich wartości

Wszyscy, którzy do tej pory nie używali SWLi powinni zacząć w nie też inwestować, bo to prosty sposób na dopalanie stron. Mamy oficjalne informacje, że jest to bezpieczny sposób. Oczywiście Google nie chce dać gwarancji, że za pół roku będzie równie skuteczny, więc nie warto porzucać swojej ręcznej roboty.

intruder2600 serpy się uaktualnią przez tych którzy się dostosują =) a aktualny burdel w wynikach to wynik handlarzy i masowego pozycjonowania, jak czytałem na forum że jedna osoba w pozycjonuje nawet do 150 stron .. ciekawe jak to ogarniała... oczywiście są to dywagację, jakość aktualnych wyników jest adekwatna do tego co polskie SEŁO robiło przez ostatni czas, teraz może czas nadszedł na konkrety.

fakt gazy niektóre frazy podbijają...

Podaruj 1% Oli Borwik

Wspieraj charytatywnie na SEO forum PIO

jedna osoba w pozycjonuje nawet do 150 stron .. ciekawe jak to ogarniała...

Usługi są adekwatne do stawek jesli klienci chca jak najtaniej, to musza do osob, ktore liczba klientow nadrobia. Jesli ktos ma sie koncentrowac na 3-5 stronach i z teog wyzyc, to stawki musialyby tez byc do tego adekwatne.

Darmowe programy
Potrzebujesz tekstów w krótkim czasie? Sprawdź tutaj.

Mam pytanie do tych co pospadali - czy faktycznie korzystali z SWL (bez ściemy że jestem niewinny - lepiej wtedy nie pisać). Bo to że ktoś kto korzysta z swl'i został to nie znaczy że jeszcze nie poleci. Raczej skupmy sie na trafionych a nie na tym dlaczego inni nie.

Kto może potwierdzić / ew. zaprzeczyć?

Mam pytanie do tych co pospadali - czy faktycznie korzystali z SWL (bez ściemy że jestem niewinny - lepiej wtedy nie pisać). Bo to że ktoś kto korzysta z swl'i został to nie znaczy że jeszcze nie poleci. Raczej skupmy sie na trafionych a nie na tym dlaczego inni nie.

Kto może potwierdzić / ew. zaprzeczyć?

Próbuję pozycjonować 2 sklepy. Do każdego mam po jednym www zaplecza. Sklepy poleciały na głównych frazach o kilkanaście-kilkadziesiąt pozycji, np. z top20 na top40, na bardziej niszowych zero ruchu, na kilku średnich trochę do góry. Zaplecza nie spadły, częściowo poszły do góry. Domeny sklepowe mają około 5 lat. Zaplecza kilka miesięcy.

Uważam się za amatora, pozycjonuję głównie poprzez optymalizację, ostatnio trochę precle i katalogi. Zero SWL (nawet nie wiem dokładnie jak tego używać, żadnego doświadczenia). Może być tak, że katalogi korzystają z SWL, ale jeżeli za SWL nie ma punktów ujemnych to czemu poleciałem? Tym bardziej, że linków mi jeszcze żadnych nie zaindeksowało (dodaję precle i katalogi raptem kilka tygodni - zarówno zaplecze jak i docelowe domeny). Linki zaindeksowane cały czas te same - na jednym sklepie 8, na drugim 15.

Od soboty wydaje mi się, że jest odrobinę lepiej. Trochę jakby pozycje nadrabiały, ale może to tylko wrażenie, bo mało konkretnie.

Jeżeli chodzi o ruch - środa, czwartek, piątek - wyraźnie gorzej. Od soboty ruch b. duży. Wczoraj rekord na jednym ze sklepów. Aż zacząłem szukać czy może jakaś fraza, której nie monitoruję, się nie wybiła, ale nie widzę nic szczególnego. Sklepy są adwordsowane więc albo ludzie więcej klikają w adwordsy, albo głębiej szukają. Dzisiaj też już widzę, że poniedziałek idzie na rekord.

Ogólnie od strony użytkownika wyszukiwarki mam wrażenie, że niezły śmietnik się zrobił. Ciężko znaleźć to czego się szuka.

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności