Skocz do zawartości

2 domeny w jednym katalogu - PLESK

mwebsolutions_pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Problem polega na ustawieniu 2 domen: domena1.pl i domena2.pl żeby wskazywały na ten sam katalog na serwerze.

Standardowo tworząc domeny przypisujemy im serwer fizyczny i obie domeny wskazują na inne katalogi.

Wybierając opcję standardowe przekierowanie możemy przekierować domena2.pl na domena1.pl, ale nie o to mi chodzi (przekierowanie 301).

Chodzi mi o rozwiązanie przy którym zarówno domena1.pl i domena2.pl pokazują te same dane (z jednego katalogu) i w okienku adresowym widzimy że jestesmy odpowiednio na domenie domena1.pl i domena2.pl. Po co to? Chodzi o zarządzanie dwoma domenami z częściowo wspólnym contentem z jednego panelu administracyjnego. Obie są na Joomli, taką funkcjonalnośc zapewnia komponent Virtual Domains.

edit: używam Plesk do administrowania

Witam,

Problem polega na ustawieniu 2 domen: domena1.pl i domena2.pl żeby wskazywały na ten sam katalog na serwerze.

Standardowo tworząc domeny przypisujemy im serwer fizyczny i obie domeny wskazują na inne katalogi.

Wybierając opcję standardowe przekierowanie możemy przekierować domena2.pl na domena1.pl, ale nie o to mi chodzi (przekierowanie 301).

Chodzi mi o rozwiązanie przy którym zarówno domena1.pl i domena2.pl pokazują te same dane (z jednego katalogu) i w okienku adresowym widzimy że jestesmy odpowiednio na domenie domena1.pl i domena2.pl. Po co to? Chodzi o zarządzanie dwoma domenami z częściowo wspólnym contentem z jednego panelu administracyjnego. Obie są na Joomli, taką funkcjonalnośc zapewnia komponent Virtual Domains.

edit: używam Plesk do administrowania

Problem rozwiązany. Wystarczy do jednej z domen dodać alias z adresem drugiej domeny i działa dokładnie tak jak chciałem:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności