Skocz do zawartości

Konkurs jako sposób na pozyskanie użytowników

Kapitan_kapusta

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, nie wiedziałem który dział wybrać więc piszę tutaj (jeżeli powinienem napisać gdzie indziej, przepraszam).

Założyłem swojego bloga, jednak zastanawiam się, czy konkurs z nagrodami to dobry sposób na pozyskanie użytkowników, odwiedzających ?

Na początek na nagrody chciałbym przeznaczyć niewiele - jakieś 300zł.

Czy konkurs komentarzowy się przyjmie ?

np. Przez 3 (albo mniej czy więcej) dni pozostaw komentarz pod jednym z wpisów.

Potem korzystając ze skryptu wyciągnąłbym numery userów (każdy user ma swój nr. konta np. user XXX ma numer konta 1 XXY 125) i potem prostym programem w Pascalu wylosować wygranego/wygranych ?

Co o tym myślicie ?

I czy pobieranie danych do wysyłki do wygraniu a nie przy rejestracji jest dobrym pomysłem ?

Nie liczę jeszcze na żadne dochody z Bloga, chcę go jedynie nieco spopularyzować.

No nie wiem, ludzie mają paskudną naturę - przyjdą, zgarną pieniądze i sobie pójdą. Te 300zł może lepiej wydać na pozycjonowanie? Za taką kwotę "kupisz" dodanie do 500 - 1000 katalogów, dostęp do 500 porządnych precli albo ze 150 w miarę sensownych artykułów pod zaplecze.

Konkursy to świetny sposób na zwiększenie aktywności użytkowników forów, blogów czy innych witryn, ale proponowany przez autora tematu scenariusz wydaje się mało obiecujący. Proponuję wykorzystać konkurs w inny sposób, a żeby zwiększyć ilość wartościowych komentarzy polecam usunięcie NOFOLLOW z linków w komentarzach. Prosty układ: wartościowy komentarz w zamian za link dofollow to sprawiedliwy i bardzo efektywny układ, który wdraża coraz więcej bloggerów. :)

Bardzo płatny katalog stron oparty na WordPressie.

Naukowo o kulturystyce i fitness w serwisie FitnessLab.pl.

hehe, przykładowy konkurs

1 nagroda mercedes

2 nagroda laptop

3 nagroda pamiątkowe długopisy dla 10 użytkowników

pierwsze 2 nagrody trafiają do podstawionych userów :shok:

U kobiety ważniejsze są oczy niż piersi - kobieta bez oczu wygląda gorzej.

Polecam montaż anten legionowo - najlepszy montaż i serwis anten.

Tematyka raczej trudna, moim zdaniem co byś nie zrobił to i tak o tym czy ludzie będą wracali na Twoją stronę będzie świadczyć jedynie jak interesujące będziesz miał informacje na tym blogu. Ludzie przecież nie będą wchodzili na stronę tylko dla konkursów. :)

Pomyśl może nad jakimś dobrym mailingiem :shok:

Polecam ----> Ogród na balkonie <----- polecam

Polecam ----> Katalog firm <---- Polecam

Założyłem swojego bloga, jednak zastanawiam się, czy konkurs z nagrodami to dobry sposób na pozyskanie użytkowników, odwiedzających ?

Nic się nie dzieje od razu. Jeśli dopiero założyłeś bloga i dopiero zacząłeś go promować w internecie, nie spodziewaj się nagłego wzrostu użytkowników. Prowadź go, dbaj o dobre teksty, dbaj o czytelność, przejrzystość i dobrą nawigację. Pisz tak, żeby poruszać ważne, aktualne, kontrowersyjne tematy. Konkurs z nagrodami to dobry pomysł, ale lepiej byłoby nagradzać stałych czytelników niż tym sposobem zdobywać nowych.

Potem korzystając ze skryptu wyciągnąłbym numery userów (każdy user ma swój nr. konta np. user XXX ma numer konta 1 XXY 125) i potem prostym programem w Pascalu wylosować wygranego/wygranych ?

A tutaj mam z kolei pytanie bo gdzieś kiedyś czytałem, że na konkursy, gdzie zwycięzca wyłaniany jest na zasadzie losowania trzeba mieć pozwolenie? Chyba że mnie się pomieszało i chodziło o gry losowe. Ale wolę dopytać ;)

Co o tym myślicie ?

Możesz próbować, ale to przede wszystkim ciekawa zawartość serwisu przyciąga nowych użytkowników. To treść decyduje o tym, czy użytkownik bloga zapamięta i czy chętnie na niego wróci. Może być tak, że nagrody rozdasz i nic na tym nie zyskasz.

Szukam aktualnego właściciela domeny filmside.pl

Proszę o kontakt na PW.

U kobiety ważniejsze są oczy niż piersi - kobieta bez oczu wygląda gorzej.

Polecam montaż anten legionowo - najlepszy montaż i serwis anten.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności