Skocz do zawartości

umieszczanie tekstu z innej strony

cxee

Rekomendowane odpowiedzi

czy można umieszczać tekst z innej strony (np. informacje jak coś stworzyć) i pod tekstem napisać: źródło: www.xxxxx.pl

czy jest to legalne bez pytania się właściciela strony?

Możesz na podstawie tego tekstu napisać swój artykuł, własnymi słowami i wtedy podać źródło. Wówczas będzie to zawsze legalne. Kopiowanie jest od strony prawnej najczęściej nielegalne, a oprócz tego jest po prostu świństwem. No chyba, że autor nie ma nic przeciwko kopiowaniu i rozpowszechnianiu jego tekstów, co miałby jednak zaznaczone gdzieś na stronie.

Szukam aktualnego właściciela domeny filmside.pl

Proszę o kontakt na PW.

Jestem autorem wielu tekstów, które wędrują potem po różnych - lepszych lub gorszych portalach. Gorsze mają gdzieś twoją prace i rżną na chama. lepsze też na chama, ale łaskawie podpisują cię imieniem i nazwiskiem i podają źródło strony (ogólnie, nie jako link - choć akurat tam nie chodzi o pozycjonowanie). Gdy interweniuję, odpisują mi, że to prawo cytatu albo dozwolony użytek. Prawo jest bardzo niejednoznaczne w tej kwestii, a ja nie będę latał po sądach, bo mnie na to nie stać i cenię swój czas. Oni dobrze o tym wiedzą, więc lecą sobie w kulki z otwartą przyłbicą. Jeśli miało już by być prawo cytatu - owszem, oni dają fragment tekstu, ale link do całości utworu, a nie zabieranie całości do siebie. Przecież nikt po przeczytaniu nie będzie wchodził na moją stronę, szukał tekstu i czytał go po raz kolejny. Dla mnie to jest czyste złodziejstwo i tyle.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności