Skocz do zawartości

Update Jagger, 16 października 2005r.

franckey

Rekomendowane odpowiedzi

Zakres opisywanych tu przypadków wskazuje, że nie ma żadnych reguł. Jeżeli Michał zna domeny o 5-letniej historii, które wylatują, jeżeli pojawiają się archiwalne wyniki - to albo G zmieniło filozofię działania totalnie przebudowując algorytm, albo - jak wcześmniej mówiłem - ma wyłącznie problemy techniczne. Chyba można spokojnie wracać do pracy, bo prędzej czy później muszą ten śmietkim pozamiatać. Raczej na dotychczasowych zasadach.

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Dokładnie, wygląda to na duży śmietnik, z którym pewnie się uporają. Podejrzewam jednak, że to może zająć conajmniej tyle czasu co Floryda. W końcu AdWords jest głownym generatorem zysku dla google, a okres świąteczny zbliża się dużymi krokami....

//edit

a tymczasem Yahoo dalej ma domeny za $2.99 - https://smallbusiness.yahoo.com/domains

tak dla zainteresownych pomidorkiem na kromce chleba ze smalcem.

U mnie 90% na kilkadziesiąt fraz i słów poleciało całkowicie z indeksu (trudne frazy z 2^ mln wyników).

Przed updejtem miałem top 5 na większości z nich.

W pierwszej chwili myślałem, że dostałem bana ale strona w dalszym ciągu jest zaindeksowana, jest PR i na pozostałe 10% interesujących mnie fraz jest w wynikach na miejscach 20^ (sukcesywnie pozycje się poprawiają).

10% fraz, które zostały nie były linkowane z systemów (linkor, linkuj).

Wygląda to na jakiś filtr, który całkowicie eliminuje serwis pod określone frazy z wyników.

Pierwsze zmiany w wynikach i "zniknięcie" najpopularniejszego słowa z wyników nastąpiło w czwartek.

Edyta:

Dodam, że domena o której mówię ma PR6 i jestem jej posiadaczem od 2000 roku.

Edyta2:

Zerknąłem sobie na mój dziennik z wizytami robotów gugla i w sumie jest coś co mnie dziwi.

17.10. - 1289 wizyt

18.10. - 1470 wizyt

(podstron w indeksie 250!!) - zanim updejt się zaczął miałem do 200 wizyt robala (przez ostatni miesiąc).

Sądzę, że dostało mi się przypadkiem.

Matt Cutts pisze o tym updejcie:

https://www.mattcutts.com/blog/more-info-on-updates/

Use Your wise mind, test imagination...

cofam to co powiedziałem o stablizacji - u mnie jest ale może mam po prostu szczeście. Dzisiaj site na jednej z moich stron podskoczył 3 razy a znalazły się w nim linki do stron które znikneły 6 miesięcy temu! nie przypuszczałem, że gdzieś mają taaakie starocie. I po co weszły (co prawda na chwilę) do indeksu ?

No cóż dorzucę się do teorii - z pewnością szykuje się jakaś promocja "stablinych linków", czyli takich które są teraz i były np.: pół roku temu (stąd archiwa w wynikach). Ale WYniki nie wskazują żeby cokolwiek takiego miało miejsce. Pomimo dobrych pozycji zaczynam drżeć o jutro :-)

Rzeznia byla w lipcu i mowilo sie o DMOzorach. Googiel szykuje odstrzal linkow dynamicznych a to co sie wydazylo to maly wypadek i dywagowanie nic nie pomoze. Cos sie nie udalo ... do lutego troche czasu wiec czas zadbac o linki stale i pewne. W lutym to bedzie sie dzialo.

...nic nie dzieje się bez przyczyny...

Edyta2:

Zerknąłem sobie na mój dziennik z wizytami robotów gugla i w sumie jest coś co mnie dziwi.

17.10. - 1289 wizyt

18.10. - 1470 wizyt

(podstron w indeksie 250!!)

A więc co przeciętnie 5-6 wizyt bota na jeden dokument?

Czy może być inna przyczyna niż sprawdzenie rotacji?

Masz URLe z sesjami, czy czymś innym co mogło bota

zapętlić? :]

Szy.

Na jednej ze stron na których wyświetlam coopa, właśnie sprawdziłem logi z ostatniego tygodnia. 15 października każda podstrona była pobierana przez googlebota 2-krotnie w odstępie 5 sekund.

Wygląda na to, że jednak o to właśnie chodziło.

A więc co przeciętnie 5-6 wizyt bota na jeden dokument?

Masz URLe z sesjami, czy czymś innym co mogło bota

zapętlić? :]

1) Serwis jest zbudowany na statycznych dokumentach html (bez sesji) z prostą strukturą dokumentów.

Roboty mają różne IP (przynajmniej 5 różnych IP znalazłem) - wykluczam więc zapętlenie czy coś podobnego.

2) Co do sprawdzania rotacji to raczej mało prawdopodobne - w serwisie nie było ani pół linka w rotacji za to nie powiem był aktywnie pompowany kilkoma różnymi systemami.

Use Your wise mind, test imagination...

2) Co do sprawdzania rotacji to raczej mało prawdopodobne - w serwisie nie było ani pół linka w rotacji za to nie powiem był aktywnie pompowany kilkoma różnymi systemami.

Ale strony systemowe można wyłapać zarówno przez bycie

'dawcą' mocy, jak i jej 'biorcą'. Co prawda łatwo tutaj

o nadużycia - o utopienie kogoś przez wrzucenie w system,

ale sądzę że tak głupio tego w Google nie przeprowadzili.

Szy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności