Skocz do zawartości

Update Jagger, 16 października 2005r.

franckey

Rekomendowane odpowiedzi

@michal, kurcze stać Cię jeszcze ? :(

Ciekawa sprawa słowo nokix

pierwsza zawsze była oficjalna strona projektu nokix.pasjagsm.pl

teraz wyleciała na drugą strone (jednak głównej nie widze wogóle), a na jej miejsce

nr 1. www.linux.pl/?id=projekt&show_projekt=53

nr 2. www.gsm.gery.pl/cms/?id=1616

Jeszcze chwila i uwierze że kolejne śmieszne wyniki według pbi <joke>

//edit, czy mi sie wydaje czy kolejne strony tej dyskusji nie przynosza zadnych nowych wnioskow a jedynie caly czas 2 strony probuja sie przekonac o "linkach rotacyjnych". No nic pozostaje nam czekać Panowie - kolejny krok należy do Google.

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Jeszcze ja opisze swoja sytuacje. Moja strona nie korzystala z zadnych systemow likorow linkuj itp. Z hasla w ktorym jest ok 1mln wynikow spadla z top5 na daleko wczesniej sa juz nawe podstrony niz strona glowna. polecialy wszystkie frazy oprocz jednej ktora spadla z 4 na 7 (ta najbardziej pozycjonowana). Inna strona na frazy ktorych jest kilka wynikow i dla testow byla popd nie pozycjonowania z 1 miejsca spada na ostatnie za jakimis rzeczami zupelnie nie zwiazanymi (spamami itp)

Metody ktore uzywalem:

-normalna wymiana linki statyczne

-katalogi

-linki ze stopek na forach itp przypadkowe :(

Specem od pozycjonowania nie jestem, jedynie amatorsko kilka małych serwisów na frazy o małej konkurencji. Sprawdziłem jednak logi serwera - 15 X googlebot dość dokładnie zczytał mi strony, zawsze (!) ściągając tą samą stronę dwa w małym odstępie czasu.

Wnioski zostawiam specom.

A mi nasuwa się taki wniosek:

Tak się starałem, żeby nie stosować nic do czego Google mogłoby się przyczepić, żadengo spamu, byłem grzeczny, a teraz moja strona wyleciała. Po co mam być grzeczny i nie spamować, skoro i tak moja strona znika? Skoro Google odwala takie akcje i tracimy na tym dużo pieniędzy, to dlaczego mamy nie spamować?!

Rachunek zysków i strat jest prosty w obliczu tego, co teraz ma miejce. Już wolę wylecieć za cloaking niż za niewinność. :(

Autor postu nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania zawartych w nim informacji.

Podstawowa rada zrezygnowac z linkow rotacyjnych i przejsc na linki stale

Ja wciąż podtrzymuję swoje - podstawowa rada nic nie robić na razie tylko czekać.

Ja Wam mówię teraz, OBAWIAJCIE SIĘ MARCA wykrzyknik.gif!:(!:(!!!

i już mamy nową teorię.

Beware Ides of March - to akurat jest powszechnie znana teoria !!!

Rozpoczęcie jest proste!

Jakie 2 dni dwa tygodnie trzeba czekać minimum

Dziś sobie obejrzałem 17 kategorii na prośbe telefonujacego

I wygląda to tak Google przywróciło strony stare które kiedyś powypadały z indexu.

Troche to wygląda jakbyś wgrał starą baze w Mysql-u

Pojawiły się witryny zapomniane czesto na wysokich pozycjach mino iż np nają malutko linków itd

Datacenters szaleją i na rózne godziny podają rózne wyniki.

Wielki bajzel trwa ale przewiduje zakonczenie bajzlu dopiero za 2 tygodnie

Google puchnie :(

Ale uwaga nie dotyczy to stron na pozycji nr1 zwanych przezemnie często revelant site

te widzę w 10 kategoriach nadał na 1 pozycji (7 pozostałych nie pamiętam)

Pozdrawiam

Firmę w Polsce utrzymuje czynną od 1997 roku w Hamburgu od 2008 Roku więc nie robią na mnie wrażenia awatary i linki w stopce. Zajmuje się od zarania początków Black Hat Seo. Mam prawo do zapomnienia. Niech się firma Google zajmie sztuczną inteligencją zanim  Sam Altman ich wyprzedzi :) Moje stare konto https://www.forum.optymalizacja.com/profile/21-kill-bill/  :( boże jaki młody byłem i głupi. Wróciłem i wchodzę z drzwiami nie drzwiami.

hehe no to jak mówicie aby czekać to poczekamy ;] ale ka na wszelki wypadek wywaliłem wszystkei systemy rotacji linkow (linkor, linkuj i linkujPRP :] ) i mam nadzieje że moja strona jakoś wróci do gogle :/ A jak nie to pozostaje tylko pisac odwołanie.

zapraszam na www.znajomi.biz

michal1986lublin:

myślę, że niepotrzebnie wywaliłeś linki rotacyjne.

Sam link rotacyjny nie może (no nie powinien zaszkodzic) - może co najwyżej stracić ze swojej moc a nawet uzyskac zerową (stąd np.: spadek). Linki rotacyjne ni emoga mieć wartościu ujemnych - gdyby tak było to zostało mi jecze punktów w linkorze (z którego nie korzytsam) na posłanie w kosmos mojej konkurencji ;-).

Wywalając linki robisz to czego Goole i żadna wyszukiwarka nie lubi - nagła zamina.

Jeżeli już ktoś uważa, że traz jest dobry moment, żeby zrezygnowac z linków w rotacji - niech zrobi to spokojnie powoli odejmując linków i uzupełniając je w sposób tradycyjny. To tyle co mogę poradzić - ale ta rada jest słuszna i bez google-niespodzianki.

no tka tylko że ja zrobiłem troszke zle bo dodałem jednego dnia odrazu te 3 systemy (linkor, linkuj i linkujPRO :/ ) w sumie dawało mi to 10 linków. A teraz na stronie mam wrzuconych 4 tylko że sa to linki stałe. A myśle że własnie przez te systemy moja strona została wywalona z wyszukiwarki :/

Tak sie zastanawiam czy nie wykupic poprotu linków pozycjonujacych.. może to coś pomoże.

zapraszam na www.znajomi.biz

Moje 3gr brutto

1. Google nigdy nie karze stron, jedynie stara sie obniżyć wpływ spamu na wyniki. Po prostu spam jest mniej skuteczny i strony spadaja. Przy okazji zmienia sie ocena stron czystych.

2. Jeżeli strona wyleci z indeksu to nie za stosowanie spamu tylko to jakiś błąd wewnetrzny wyszukiwarki. Google to rozproszony system, setki tysięcy komputerów. Google nie dyskwalifikuje nikogo. Sandboxy itp. to dla mnie okreslenie tylko takiego przypadku a nie pomysl googla na karanie kogos. Jesli zglaszasz spam to musi byc wyjatkowa sytuacja zeby zareagowali tak idzie to tylko w statystyki na potrzeby zwalczania spamu.

3. Google takze nie moze karac za linki do strony wiec pozycjonowanie przez system rotacyjny nie obnizy rankingu strony na dane slowo. Przeciez tak mozna by bylo wykonczyc konkurencje. Ewentualnie moze gorzej oceniac za linki wychodzace ze strony. To co umiescimy u siebie sami decydujemy.

Cale zamieszanie to zmiana algorytmu. Inaczej ustawione punkty za poszczegolne komponenty. Byc moze komponent linkow zostal zmodyfikowany na tyle ze bardziej sie liczy kontekst a nie ilosc/pr z samym slowem kluczowym. Z moich obserwacji wynika ze strony pospadaly tylko na czesc slow kluczowych na inne zachowujac pozycje.

Podsumowujac nalezy zachowac spokoj. Systemy wymiany linkow skierowane do strony na pewno nie szkodza. Jesli chodzi o linki wychodzace z serwisu bezpieczniejsze jednak sa statyczne.

Strony, które trzymały pozycje w top5 od 5 lat również zniknęły.

Tak się składa, że znam tych ludzi osobiście i wiem, że pojęcie o pozycjonowaniu mają takie jak nowi forumowicze zaraz po przeczytaniu podstaw.

Linki mieli tylko i wyłącznie z tematycznie powiązanych stron, wpisy do katalogów, w tym takie jak yahoo itp. Nie mają pojęcia o systemach ani o generowaniu contentu itd... Trzymali się dobrze i to bardzo długo, a polecieli.

Ja sam mam strony, które miały normalną ilość linków, nie były agresywnie pozycjonowane i też ich nie ma.

93529[/snapback]

Czary mary, hokus pokus.

Nie kupuje tego.

Tlustym drukiem zaznaczylem zalety pozycjonera.

Kazda godzina utwierdza mnie w tym, co napisalem wczesniej.

Byc moze to odszczekam ale sorry, teorie o nadchodzacych swietach, klopotach technicznych...

Mysle, ze takie rzeczy jak eliminowanie wplywu linkow systemowych i sztucznej budowy contentu, to G robi w WC w przerwach miedzy pracami nad Earth i AdSense :(

...i dywagowanie nic nie pomoze....

Dywagowanie od czego ?

Ta dyskusja chyba zmierza w jednym kierunku... Poczekać aż się ustabilizuje i (być może) wróci do normy... Być może jest to zapowiedź jakiegoś właściwego update BL (też PR) i może najbliższy tydzień to wyjaśni.

Erbit masz rację czekać jeszcze trochę, jak się ustabilizuja wyniki. Uważam że nie powinno się teraz robić żadnych "panikarskich" ruchów typu zdjemujemy systemy, kasyjemy wynalazki contentowe itp. Czekać i obserwowąc jak się wyniki zmieniaja i stabilizują...

dymna.jpg

Przyjaźń psa na całe życie. ZAGINĄŁ DOM

Hm, dziś zauważyłem jeszcze jedną rzecz, która nieco mnie zaniepokoiła.

Otóż na łeb i szyję poleciały mi dwie strony (pozycjonowane na szczęście tylko w ramach experymentów) z dosyć bogatym zapleczem redirectingu... W przypadek trudno mi uwierzyć, z drugiej strony... nie, drugiej strony chyba nie ma.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności